21 Apr 2017

Trip WA : Chcolates, grapes and Corelle


Assalamualaikum

10/2/2016 - Wednesday

Entry ni sepatutnya bersambung dengan Caversham zoo yang dipublish tahun lepas. Tapi seketul Mazni ni manusia yang cuai lagi laloq, dia terus masuk cerita Rottnest island dulu. Aiguya maafkan saya people, masalah teknikal sikit!

Lepas melawat zoo tu harinya belum habis lagi, kitorang pergi ke kilang coklat dan ladang anggur. Ini pun tempat yang wajib orang ramai terjah kalau dah sampai Perth. Okay kita cerita pasal kilang coklat dululah, nama panjangnya Sheikh Margaret Al-River B. chocolate factory, nama pendek pulak Margaret River je. Siapa hantu cekelat memang kena datang sini!


Bestnya kat sini ada disediakan tester. Kita tak beli coklat pun still dapat merasa makan coklat kat sini tau. Memang sedap sangat and rasa ceklat ni pun tak terlampau manis. Gigi aku ni sensitif dengan benda yang manis tahap potong kaki, tapi bila makan coklat kat sini masih boleh diterimalah.


Ada 3 jenis tester, white chocolate, milk chocolate and dark chocolate. Aku suka white dengan milk chocolate tu, yang dark tu kureng sikit sebab rasa dia pahitt. Tapi sebenarnya dark chocolate tu yang orang kata bagus. Kenapalah benda yang bagus ni aku tak suka eh? kihkih.


Margaret River factory ni sebenarnya berhadapan dengan tempat orang buat wine. Aku perasan kat belakang tu ada ladang anggur, so diorang petik anggur-anggur kat situ untuk buat wine. Tapi kitorang tak masuk pun dan terlupa juga ambil gambar tempatnya.

Seterusnya pergi kilang anggur pula dekat The Grape Place.

buah anggur tergantung dkt tempat park kereta!

Time summer ni memang tengah musim grapes. Seriously, ni anggur yang paling sedap aku pernah rasa sebab crunchy dan tak lembik, ketulan anggur ni besor-besor lagi tu! Memang sihat anggur-anggur kat sini.

Selain anggur, ada juga jual honey yang fresh dari ladang. Aku beli sebotol sebab kawan kirim.

Terima kasih Hj. Yon dan Aunty Ilah sebab belanja anggur ni untuk family kitorang, banyak pulak tuu.. May Allah pay for their kindness <3


Pekerja kat sini pun baik gila, dia bagi kitorang rasa anggur ni banyak-banyak. Siap bagi discount lagi tau! Paling syahdu bila diorang tanya berapa hari lagi kat sini, then jawabla 2 hari pastu dia kata "selamat tinggal". Huhu syahdu sangat..


Oh btw, kitorang tak dapat masuk dalam farm tu sebab grapes tu tengah sensitif sikit, so pelawat takleh masuk dalam tu.

Misi seterusnya, beli pinggan Corelle & Pyrex yang mak kirim.

Rasanya brand Corelle dengan Pyrex ni macam dah tak asing lagi kot. Brand ni glemer dengan dia punya ketahanan and ringan. Tapi yang Pyrex tu mak mintak beli mug sukatan air dengan set food storage ni.

Kalau beli kat sini mau satu set pinggan tu cecah RM800, tapi kat Aussie dapat 59 AUD (masatu RM 180++). Para ibu-ibu kalau pegi Aussie tolonglah borong brand Corelle ni, saya yang bukan mak-mak ni pun dah rambang mata tengok pinggan mangkuk lawa2 kat sini. HAHA


Sebenarnya orang selalu beli pinggan2 ni dekat pasaraya Walmart. Kitorang pegi sana tak jumpa pulak benda yang dikehendaki tu so carilah dekat BIG W. Thankfully, ada!

Terima kasih lagi sekali untuk Hj. Yon dgn Aunty Ilah tolong bawak kitorang cari Corelle dengan Pyrex ni sampai jumpa. Kalau tak bersedihlah mak tak dapat set pinggan Corelle ni. Tapi kan, sampai sekarang mak tak pernah guna lagi set pinggan ni kat rumah sebab sayang. Mak-mak memang camni eh?


Lepas mission accomplished, kitorang jalan-jalan sikit and pegi singgah kedai sushi halal kat Perth ni. Street mana sushi halal tu sorry i lupa

Hot miso in a hot city


 Dan terjumpa Malaysian Hall Perth


Kat dalam Malaysian Hall ni pun ada tempat penginapan dan boleh dapat harga murah. Tapi kat sini selalu full so kena book awallah. Untuk pertanyaan lanjut boleh rujuk gugel.

Malam tu pulak kitorang pegi majlis tahlil, dah ada cerita dalam ENTRY NI. Padat betul aktiviti haritu, hehe.

lupa nak bagitau strawberry kat sini murah gila, $2 je! besor2 pula tuu.


Thanks for reading!

14 Apr 2017

Chef Wan Food Puncak Alam


Hi Assalamualaikum

Sepanjang duduk Puncak Alam, aku jarang keluar meneroka kawsan kat situ serta kedai makan apa yang sedap kat sini. 

Haritu group aku menang tempat kedua untuk pertandingan short film, dapatlah hadiah duit. Tak sangka lakonan aku yang kayu-kayu tu pun boleh menang tempat kedua tau, haha. Kawan yang lain elok je berlakon. Maka dengan duit tu kitorang pegilah makan kat Chef Wan Food.

Not surelah ni kedai Chef Wan ataupun nama dia je macam tu.

Banyak kedai-kedai yang masih kosong lagi kat sini


Kedai ni sebenarnya lebih kepada katering and diorang ada buka tempahan lauk untuk majlis. Makanan kat sini pula dikira dalam harga set. Pilihlah lauk apa yang korang nak, pastu nasi dengan air boleh tambah sampai muntah. Memang puas hatilah sebab harga set yang kitorang pilih ni tak sampai RM10 pun! Memang cukup-cukup bajet je untuk student macam kitorang ni.

1 buttermilk chicken, 2 buttermilk dory, 1 asam pedas


Untuk buttermilk ni boleh pilih sama ada nak jenis ayam atau ikan dory. Iolls mestilah dory! Mengikut taste bud aku, i approved. Kuah dia pun creamy jugak. Memang makan licin habislah. Siap tukar-tukar makanan lagi :p


Yang ni asam pedas ikan pari. Siapa penggila asam pedas mesti suka ni sebab kuah dia sodap. Aku pun memula nak pilih asam pedas tapi disebabkan ada dory takkan nak say no to dory kan, heheh. Bagus jugak kawan aku order asam pedas, kitorang yang buttermilk ni cuitlah sikit makanan beliau.

Set asam pedas ni juga dihidangkan dengan belacan dan telur masin.

Overall makanan yang kitorang order ni memang sedap and puashati! Pada penduduk-penduduk Puncak Alam yang nak makanan bajet murah, bolehla mai sini.
15-1 Pusat Dagang Puncak Alam Jaya, Jalan Puncak Alam Jaya 10, Bandar Puncak Alam, 42300 Puncak Alam, Selangor.

3 Apr 2017

Apa yang dibuat sepanjang menghilang?


Assalamualaikum

Kalau ada yang taktahu lagi, UiTM dah start buat program gap year. Sekarang ni aku tengah cuti sem and kalau diikutkan, sem baru akan mula pada bulan 6 nanti. Tapi disebabkan gap year ni, aku akan start sem baru masa september nanti. So maknanya, cuti sem yang asalnya 2 bulan jadilah 5 bulan. 

bye untuk 5 bulan. lamanyaa T^T

Sepanjang proses menghilang ni memang busy dengan macam-macam benda and i must say, sem ni banyak hadap keje design. Tiap-tiap hari bhai kena bukak laptop, kau ghaseee? Nasib tak buta je mata ni.

Ni aku nak tunjuk sikitlah apa yang busy sangat dengan semester ni punya projek. Kalau ada yang berminat minta saya designkan cover buku ke, kad kahwin ke, bunting, flyers, banner boleh email, okay? :p

Untuk mulakan setiap cetakan, kita akan melalui 3 fasa 'press', iaitu;

- PRE-PRESS (mendesign/sediakan peralatan utama sebelum mula mencetak)
- PRESS (jalankan machine)
- POST-PRESS (finishing proses contohnya seperti binding, folding..)


Yang ni kita panggil finishing process. Mencantikkan kulit buku!

(kiri) kulit buku yang teksturnya macam kulit gajah, (kanan) kulit buku yang diperbuat dari fabrik.

Ingatkan susah sangat nak buat kulit buku, rupanya senang jeee. Yang lecehnya sebab kena careful buat benda ni, takut nanti tak kemas.

(kiri) design flyers untuk cafe (kanan) layout majalah, ni projek paling besar untuk sem ni tau

8 pages for inner + 1 front cover + 3 advertistment. Susah jugak nak buat magazine ni huhu

(kiri) tengah potong notebook ikut size (kanan) notebook yang dah siap sempurna

saja buat lebih, yang paling kiri tu paling hodoh sebab testing je :p

ingatkan poster ni besar macam bunting orang kahwin tu, sekali sizenya  tinggi dari kepala sampai pinggang je.. Kecewa cikedd.

Ada lagi yang lain tapi tak sempat ambil gambar. Also, kitorang ada presentation untuk entrepreneurship. Pening juga nak buat kertas kerja, penuh dengan ketelitian giteww, haha rupanya susah gila bila someone tu decide nak start bukak bisnes ni ;-;

Kesimpulannya, banyak benda baru dan skill yang aku belajar sem ni walaupun kerja dia stress gila takleh bawak bincang. Hehe kalau tak belajar tak dapatlah ilmu tu kan? Skill yang kita dah belajar ni takkan nak sia-siakan macam tu je :)

Thanks for reading!