3 Apr 2017

Apa yang dibuat sepanjang menghilang?


Assalamualaikum

update** nak mintak tolong sangat, klik iklan 3 ketul kat tepi tu ye, thanks alott ><

Maaflah, entry comeback haritu dimulakan dengan sangat tak proper. Tak menyabar sangat pegi review kdrama, hehe.

Kalau ada yang taktahu lagi, UiTM dah start buat program gap year. Sekarang ni aku tengah cuti sem and kalau diikutkan, sem baru akan mula pada bulan 6 nanti. Tapi disebabkan gap year ni, aku akan start sem baru masa september nanti. So maknanya, cuti sem yang asalnya 2 bulan jadilah 5 bulan. 

bye untuk 5 bulan. lamanyaa T^T
Sepanjang proses menghilang ni memang busy dengan macam-macam benda and i must say, sem ni banyak hadap keje design. Tiap-tiap hari bhai kena bukak laptop, kau ghaseee? Nasib tak buta je mata ni.

Ni aku nak tunjuk sikitlah apa yang busy sangat dengan semester ni punya projek. Kalau ada yang berminat minta saya designkan cover buku ke, kad kahwin ke, bunting, flyers, banner boleh email, okay? :p

Untuk mulakan setiap cetakan, kita akan melalui 3 fasa 'press', iaitu;

- PRE-PRESS (mendesign/sediakan peralatan utama sebelum mula mencetak)
- PRESS (jalankan machine)
- POST-PRESS (finishing proses contohnya seperti binding, folding..)


Yang ni kita panggil finishing process. Mencantikkan kulit buku!

(kiri) kulit buku yang teksturnya macam kulit gajah, (kanan) kulit buku yang diperbuat dari fabrik.

Ingatkan susah sangat nak buat kulit buku, rupanya senang jeee. Yang lecehnya sebab kena careful buat benda ni, takut nanti tak kemas.

(kiri) design flyers untuk cafe (kanan) layout majalah, lol ni projek paling besar untuk sem ni tau

8 pages for inner + 1 front cover + 3 advertistment. Susah jugak nak buat magazine ni huhu

(kiri) tengah potong notebook ikut size (kanan) notebook yang dah siap sempurna
saja buat lebih, yang paling kiri tu paling hodoh sebab testing je :p
ingatkan poster ni besar macam bunting orang kahwin tu, sekali sizenya  tinggi dari kepala sampai pinggang je.. Kecewa cikedd.

Ada lagi yang lain tapi tak sempat ambil gambar. Also, kitorang ada presentation untuk entrepreneurship. Pening juga nak buat kertas kerja, penuh dengan ketelitian giteww, haha rupanya susah gila bila someone tu decide nak start bukak bisnes ni ;-;

Kesimpulannya, banyak benda baru dan skill yang aku belajar sem ni walaupun kerja dia stress gila takleh bawak bincang. Hehe kalau tak belajar tak dapatlah ilmu tu kan? Skill yang kita dah belajar ni takkan nak sia-siakan macam tu je :)

Thanks for reading!


22 comments:

  1. Replies
    1. Menariknya!! saya teringin nak belajar benda-benda printing macamni tapi takda kesempatan lagi.

      Delete
    2. jom datang fakulti saya, macam2 boleh buat!

      Delete
  2. macam best je buat benda ni! :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestlah jugak cuma ada part yang lecehnya hhu

      Delete
  3. Mantapp. Yg Hogwart tu style laaa~

    ReplyDelete
  4. memang bz ya. nanti bila free serius rindu time bz2. hehhehe :D
    bestnya design sendiri notebook ikut suka, walaupun susah best jugak tengok end product dia kan. buatkan BV sebijik notebook? hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bv, tengah rindula ni dgn zaman busy sebab sekarang ni bosan takde buat apa T^T
      Dah lama sangat nak design nootebook sendiri! InsyaAllah ada rezeki saya buatkan, haha

      Delete
  5. best gila cuti 5 bulan hahaha lama tu mazni. buat cover buku tu mcm best je! teringin gak nak tahu hihi goodluck for everything,fighting!

    oh ya,dah klik dah iklan tu utk mazni hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sudi klik! hihi

      cuti 5 bulan mmng best, tapi kalau duduk rumah je memang tak best tau haha. kena cari keje ASAP

      Delete
  6. wow, lamanya cuti 5 bulan XD macam best ja projek tu :D dah klik 3 ketul tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan bagus kalau cuti 5 bulan melancong sana sini xD
      thanks sudi klik!

      Delete
  7. Cantiknya cover hogwarts tu. nampak klasik.

    btw, it's your last sem kan? Good luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tahnkyou!

      no lah, ada lagi 1 sem :0

      Delete
  8. Siqah suka tengok printing camni, teringin juga nak belajar. Kalau bab menghias tak pandai tapi kalau printing, benda tak libatkan sangat kreatif, bolehlah kot :)

    ReplyDelete
  9. lawanya notebook mazni buat! klau jual tu mesti rmai nak beli

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~