22 Sep 2019

Lukisan di canvas dan lukisan digital


Assalamualaikum

Hi guys! Ekceli ni cerita semester lepas, dimana aku secara terpaksa kena mendaftar kelas drawing (glazing) untuk subjek elektif lantaran kerana tiada pilihan. Jujur kata, walaupun aku suka seni, tapi aku tak pandai dan tak pernah melukis di atas canvas ya. Ini adalah kali pertama aku guna acrylic dan lukis atas canvas. 

Rasa teruja sebab sebenarnya aku dah lama jugak pasang niat nak lukis atas canvas. Tapi risau tak lawa jee. Maklomla, makcik ni baru pertama kali melukis lagak macam artists kekeke. 

Korang tahu tak aku punya gigih baru first time guna acrylic ni, sampaikan sanggup bukak youtube untuk belajar teknik-teknik layer lukisan tu. But so far guna acrylic ni not bad, senang je rupanya. Cuma susah sikit bagi aku part nak buat shading (warna ikut tone) dan nak campur warna je.

Taktaulah tapi ini subjek elektif yang aku rasa macam susah nak dapat A dan saya amat banyak mengomel setiap kali buat drawing ni. Rasa tak ikhlas pun ada sebab sem lepas busy ya amat, pastu kena siapkan dua buah lukisan pulak. Tak ke haruu kelam kabut?

Untuk first drawing ni, kami kena tiru balik lukisan daripada pelukis terkenal. Aku pilih lukisan The Weeping Women by Pablo Picasso. Style yang digunakan oleh pelukis ini adalah Cubism. 

Image result for pablo picasso weeping woman
credit google
Korang nampak macam senang je kan nak tiru balik lukisan ni? Yeah kawan aku pun kata lukisan ni senang, so aku pun pilihla lukisan ni. Pastu housemate aku kata lukisan style cubism macamni susah sebab dia banyak campur-campur warna. Ko tengok kat bahagian rambut tu, dahla haluih, pastu aku kena warna berkali-kali supaya hasil dia jadi sebijik macam lukisan asal.

And my result is.....

TADAAA!


Tidaklah serupa, tapi bagi orang yang first time melukis kira okaylah jugaa. Lecturer tengok ni, terus dia kata awal-awal "yang ni saya bagi A". Fuhh, time tu macam tak sangka gila sebab masa awal-awal nak hasilkan lukisan ni punyalah macam hantu.

Tak caye ko tengok gambar bawah ni *emoji gelak*


Time lukis ni macam dah fedap gila tau, macam sampah sangat sebab bila start mewarna tu jadi comot dengan warna hitam sebab bercampur dengan kesan pensel. Pastu cuba jugak layer kan warna tu banyak kali sampaila nampak smooth, ini yang kita panggil teknik glazing. 

biasalah, masa awal-awal memang belum nampak lagi hasilnya ye dok, hhe

Untuk lukisan kedua pulak, boleh pilih mana-mana lukisan dari google. So aku pilih gambar kocing

credit google

Yang ni aku jahat sikitla, elok-elok kucing tu tengah duduk berdua-duaan sambil merenung ke luar jendela bersama kekasihnya, aku lukis kucing tu sekor je. Biar dia lonely #ForeverAlone


Sejujurnya aku sendiri tak puashati dengan lukisan kedua ni sebab warna dia memang lari habis, comot pulak tu dan bulu kucing tu paling susah nak buat. Tapi sebab dah malas so asal siap je sudahlaa. Lecturer pun dah cakap awal-awal yang lukisan kedua ni tak berapa sangat :p

Walaubagaimanapun, Mazni berjaya mendapat A untuk subjek drawing ni. Satu pencapaian yang bagus untuk menusia yang pertama kali melukis di atas canvas.

Kalau nak dibandingkan Mazni melukis di atas canvas dan digital drawing. Aku power lagi kat digital drawing kot. I tak lukis guna tab, cuma guna software paint tool sai je tapi bila kita lukis pakai komputer ni lebih cepat dan senang nak main dengan colour.

So.. this is some of my digital drawing yang dilukis menggunakan SAI

Tiru balik lukisan Kimi No Na Wa yang jumpa kat google. Cuma bezanya watak perempuan tu aku adjust kasi bertudung haha. Lukis ni sebab ada assignment notebook, semangat kan cover notebook lukis sendiri?

Yang ni pun rujuk google je. Gambar asal daripada Lanjee Chee. Ingatkan lukis ni sebab nak masuk pertandingan MIDF tapi takda rezeki time tu, so simpan jelah

Yang ni dilukis sempena assignment akhir untuk subjek typography. Sengaja aku buat Totoro tu menjadi kurus seperti huruf T sebab aku kena olah tulisan menjadi bentuk watak yang dipilih.

T stand for Totoro!

 What do you think of my drawing? :D

Thanks for reading!


21 Sep 2019

Sayonara Stationery Giveaway by NiniHanini


Assalamualaikum

Heyy dah lama gilak tak join giveaway. So kalini kita join giveaway daripada Kak Nini sebab saya pun memang minat dengan blog Kak Nini n stationery dia comel2 heheheheh.

*Kalau nak join juga mohler click gambar kat bawah ni okiess

 Kenapa suka sangat dengan stationery ni? 

Aku ni sejenis yang sangat pantang nampak stationery, lagi-lagi bila jumpa stationery yang comel. Asal pegi Mr. DIY ke, Daiso ke, Miniso ke atau segala jenis kedai yang ada so so tu mesti aku akan pergi bahagian stationery sebab memang suka cuci-cuci mata tengok benda comel ni, lol!

Stationery yang paling suka usha ialah notebook dan sticky notes comel-comell!

 Pilih yang mana satu? 

Berdasarkan giveaway ni, saya pilih SAYO PACK sebab ada notebook gambar kucing (paling suka kumpul notebook walaupun dah berlambak :p) dan macam berminat dengan colour pallete tu. Sejak mula ambil kelas drawing sem lepas, saya makin berminat nak main experiment dengan colour sebab belum pro lagi kaler-kaler guna watercolour atau acrylic hehe.


Semoga ada rezeki untuk menang. Kalau menang ni kira jadi hadiah birthday sayalah kot sebab birthday jatuh pada bulan Oktober :p Eh bataknya haha!

Thanks for reading!

7 Sep 2019

My final journey


Assalamualaikum

Hiii~ First of all, i want to thank all of you yang sudi bagi kata-kata positive kat saya pada entry lepas. Serious adalah sampai menangis jugak aku baca komen-komen korang hahaha. Rasa terharu sangat, dan rasa disayangi. It means a lot to me, thank youu! :D

Btw, sekarang ni aku dah masuk sem baru a.k.a my final semester as degree student! Macam biasa, masuk sem akhir ni dah kena pressure even baru first week. My biggest fear is comingg. Kitorang kena prepare untuk final year project dan paling aku takut sekarang ni ialah kena tulis thesis...

Aku... Paling... Tak suka... Tulis thesis... Sebab tak suka buat research haha.

Oh lagi satu, dah masuk sem akhir nilah aku ditendang keluar dari kolej. Yang ni pun parah jugak.. Hampir 5 tahun duduk UiTM sejak dari diploma, setiap sem dapat kolej. Ni dah sem akhir baru ditendang. Banyak pakai duit kott huhu, dugaan ini semua.


Rumah dia nicelah juga, luas je. Perabot semua baru, rumah pun kat kawasan baru. I mean, terlalu baru sampaikan tak ramai penghuni yang duduk situ, lels. Sebab dah terdesak sangat terpaksalah menyewa luar walaupun cuma 5 bulan je. Merasalah jugak menyewa kat luar dengan kawan-kawan kelas, why not kita cherish every moment kan? 

Doakan semoga aku dipermudahkan segala urusan untuk habiskan belajar ni. Eh bukan aku, doakan kita semua dipermudahkan dalam apa jua urusan. Semoga setiap kesusahan dan kepayahan yang kita alami, akan adanya berita gembira. 

Thanks for reading!

20 Aug 2019

Learn from mistake


Salaam and hii

gambaq takda motif
Aku tak pernahlah nak buat entry luahan macamni so korang jangan geli tau baca ni, haha!

A months ago is the hardest for me. Kira macam i'm at my lowest point jugakla. Aku teruk gila waktu tu sampai tak makan, berat turun, terus hilang semua benda yang aku minat termasuk blogging ni. Aku lebih prefer untuk menyendiri, layan perasaan dan bersedih pastu blame diri sendiri. Dahla duduk rumah sorang-sorang, korang boleh bayang tak perasaan aku waktu tu camne? Haha

I admit memang aku buat silap. I pushed people away but then i regret it a lot. I feel upset because they don't understand me but in fact, I'm the one yang complicated. Now I learn from my mistake. Pada aku untuk berubah menjadi lebih baik, setiap orang tu pasti akan buat kesilapan. Kerana kesilapan itu adalah pengajaran dan supaya dia lebih berhati-hati daripada buat silap lepas ni. 

Before ni pun pernah je aku buat silap on certain things tapi not in this case ya haha. Kiranya setiap kali kita dapat pengalaman baru, kita akan buat kesilapan untuk pengalaman baru kita tu. Seterusnya kita yang akan menentukan sama ada kita nak ubah atau biar je. But i choose to change and improve. Walaupun mungkin ambil masa tapi slow-slow la kan geng.

Dan sekarang saya sedang di fasa healing dan redha :D

Lately ni adalah jugak sedih-sedih tu tapi dah kurang blame diri sendiri. Aku cuba fikir positif, cuba maafkan diri sendiri, cuba buat something yang boleh alihkan perhatian aku dari terus bersedih. Sampai bila kita nak jadi camni kan? Nampak worthless gila tau, aku sedih dengan diri sendiri. Sebab tu kena cuba kuatkan semangat je.

Btw walaupun aku masih dalam mood grief, masih dapat berita gembiraaa. Selain pergi bercuti dan rehatkan minda, baru ni aku dapat result, Alhamdulillah it turns out well, beyond my expectations! Serious sem 5 aku drained gila sebab penat lepas intern takde rehat, pastu serabut gila banyak kerja, stress cari client untuk final project. Pastu dengan kucing aku dah takde. Memang boleh dikatakan setiap minggu aku menangis tiap malam dan time tu aku betul-betul hilang motivation, susah nak fikir positif. Even a simple mistake pun boleh buat aku down teruk huhu rasa macam bukan diri sendiri. I am struggling with myself everyday :(

Lantakler semua orang nak kata aku ni overreacting ke overthinking ke apa. Inilah aku yang complicated huaaa

Now tinggal lagi 1 semester untuk aku tamatkan degree ni. I am one step closer to get ANC award(insyaAllah). Korang semua dah pernah baca ke this entry dimana aku langsung tak excited masuk degree? HAHA tak percayanya dah nak habisss! Lepastu bermulalah job hunting. Aaa yang ni pun takut gak but please pray for me okies?

Tolong yakinkan aku yang sebenarnya aku bukannya useless because i always felt that sejak dari sekolah :'D 
Tolong yakinkan aku yang even benda tu rasa susah nak dapat, aku pasti boleh

dan paling penting,
Tolong jangan judge aku. 

Thanks for reading! muah cikedd :p

23 Jul 2019

Jalan-jalan free di KL lagi


Assalamualaikum

Bersama saya Mazni, kita playing tourist lagi di Kuala Lumpur dan semestinya saya akan ke tempat yang tidak berbayar kerana saya sendiri sengkek. LOL.


Kalini pergi kat tempat lain pulak. Tarikh pergi pun lain-lain je ni. Aku rasa aku akan cuba explore semua tempat-tempat free kat KL kot, tapi kita buat entry secara berperingkat-peringkat okay kan geng? Hahaha

Masa bulan puasa haritu, aku gi jenjalan kat Central Market, Pasar seni. Walaupun kat entry lepas aku ada pegi Pasar Seni jugak, Tapi kalini aku masuk dekat the real Central Market. Haritu datang sebab nak tengok bunga je dan mata terhijab daripada Central Market ni.

Btw, gigih tak gigih berjalan masa bulan puasa? Haha


Bagi peminat kraft atau suka benda-benda antik, tempat ni memang sesuai untuk korang. Ada macam-macam barang seperti batik, songket, pakaian tradisional, ukiran, lampu-lampu, wau, bakul rotan dan macam-macam lagi. 

Ingatkan barang-baang kat sini lebih kepada barangan tradisional Melayu tapi sini ada jugak Chinese straits, Indian straits dan ada barangan tradisional dari luar negara seperti Kashmir, Turkey. Semua cantik-cantik!


Datang sini bestla untuk cuci-cuci mata. Nak beli buah tangan untuk kawan-kawan foreigner korang pun best jugak, mesti diorang suka. 


Nama pun pasar seni, mesti ada lukisan-lukisan kann. Setiap lukisan ni berbeza mengikut jenis size dan lukisan yang dihasilkan, price starting from RM 100 tak silap. Aku ada tengok uncle tu tengah melukis. Lawa dia lukis. Aku ni punyalah terkial-kial guna akrilik, dia buat cantik je. Rasa macam nak menuntut dengan uncle tu je.

Btw thank you awak yang teman saya jenjalan haritu. Memang buang tebiat je kitorang ni tanpa ada motif untuk berbelanja, hahaha. Konon-konon je nak cari baju raya.

Baru-baru ni pulak, aku keluar dengan kawan sekolah aku untuk ke Perdana Botanical Park. Taman ni serious cantik gilaaa dan luas. Aku tak ingat orang tu kata berapa hektar entah tapi yang aku tahu, luas taman ni 4 km. Rasanya macam dah pusing habis, tapi ada certain tempat yang kitorang sekadar lalu gitu je sebab berlengas teruk, tak larat nak jalan haha.

Benda yang paling best kat sini tempat untuk ambil gambar. Serious banyak ootd spot okayy. Kalau nak buat pre-wedding kat sini pun lawo.


Walaupun hampir semput jalan kat sini, tapi disebabkan banyak pokok-pokok hijau yang memberi oksigen, takdelah aku terasa nak mati di pertengahan jalan haha. Kitorang datang waktu tengahari, memang cari mautlah citer dia kan. Nasib baik banyak pokok-pokok untuk berteduh.

Laman Perdana. Antara sebab-sebab utama kitorang datang sini, cantik kann
Bamboo playhouse

Gambar kiri ni kat spot yang paling aku suka. Dia macam jalan yang dipenuhi dengan pokok-pokok. Best gila lepak kat situ. Gambar sebelah kanan ni pulak bersama kawan saya, Fatinn.

ni romantic tunnel. ewahhh
Lepas dah puas jalan dalam ni selama 2 jam, Kitorang pun pergi KL City Walk untuk makan Pasta Panas. Sekarang kita telah memasuki ruangan tidak free, iaitu makan harus berbayar ye haha. Aku selalu tengok MalayFoodLicious review pasal Pasta Panas ni, dia kata mac n cheese kat sini paling sedap dan takde tempat lain boleh beat kesedapannya.

suasana di KL City Walk. Banyak gerai-gerai lain yang jual makanan sedap

Tadaaaa! Ini mac n cheese tu. Serious hat ni memang sedap weyh aku tak tipuuu. Aku dahla suka gila dengan mac n cheese. Rasa dia tak terlalu muak pun. Harga untuk mac n cheese ni RM 14, berbaloi dengan kesedapan!


Yang ni pulak kawan aku order creamy tomato, RM12. yang ni pun sedap jugak! Aku rasa macam nak cuba semua menu yang ada tapi duit tak berapa nak adalah pulak hahaha. Akan di repeat lagi kalau ada masa!


Itu saja kot, thanks for reading!

12 Jul 2019

Nippon sushi Bangi


Assalamualaikum and haluuuuu

Disini Mazni, seorang pengila sushi melaoprkan, cerita ini adalah beberapa bulan yang lalu tapi baru nak update sekarang, haha.

Cam biasa mukadimah sebelum nak mulakan apa-apa entry berkaitan food review. Aku mesti akan cakap aku ni suka sangat dengan makanan, tapi memang betul pun aku suka makanan. Lagi-lagi Japanese food. Kedai sushi kalini sangatlah dijamin HALAL.

Kitorang makan kat Nippon Sushi, Seksyen 9 Bandar Baru Bangi. Yang specialnya kat sini sebab kedai sushi ni ada 'train robot' yang boleh hantarkan makanan sampai ke meja. Sebab first time tengok benda tu, haruslah aku jakun.

suasana dalam kedai
Menu kat sini memang banyak choice, sampai rambang mata nak pilih yang mana. Daripada set yang mentah sampai yang dah masak(haha). Harga pun standard je. Nah ni kita snap gambar menu.

Klik gambar untuk tumbesaran


Aku dah datang sini 2 kali. Memang menunya kitorang order lain lainlah. So.. Dibawah ni antara menu yang aku dah cuba setakat ni.

Tempura set - RM 16.60

Sanma Teriyaki set - RM 16.50

Yang ni ikan dia banyak tulang dan rasa dia macam ikan biasa je xD

 Saba Teriyaki Set - RM 18.60

 Shio Ramen with smoked duck - RM 18.30 

 Beef Teppan - RM 21.50

 Rib Eye Karubi Jyu -RM 22.20

Beef Gyudon with egg - RM 17.30

Kan aku cakap ada train robot tu kan. So aku orderlah maguro(tuna) sushi sebab saja nak tengok roboy tu datang. Robot ni cuma boleh hantar makanan kecik-kecik macam sushi ke, desset ke, sashimi ke asalkan bukan set. Comel je bila dia datang tu.

makanan kecik sangat, tak nampak lak haha
Maguro sushi - RM 5.40
Sebenarnya, aku agak kecewa dengan maguro sushi ni sebab rasa dia kurang fresh. Rupa pun sendu je. Ada jugak try sushi-sushi yang lalu kat conveyer belt tu, rasa sushinya bagi aku okaylah not bad. Cuma maguro ni macam kurang sikit. 

Honest review aku, puashati makan kat sini sebab portion mengenyangkan dan harga pun berbaloi jugak. Paling best sebab banyak menulah. Rasa makanan pun okaylah, boleh je nak repeat balik. Aku recommended korang order makanan yang ada daging sebab daging dia sedapp. kalau datang lagi aku nak cuba makan spicy ramen dan curry pulak :D

RATE 4/5

Thanks for reading!