17 Feb 2019

Winter Japan Trip - Takayama dan jumpa muslim friendly restaurant


Assalamualaikum

PREVIOUS ENTRY - Shirakawa Go

Habis je melawat Shirakawa Go, kitorang turun kat Takayama station. Memang dah plan nak pergi ke Takayama sebab kakngah kata kat situ ada kampung-kampung klasik Jepun. Lebih kurang macam little Kyoto. Takayama ni sebenarnya antara hidden gem yang tak ramai orang tahu. Kitorang pun plan nak makan kat sana sebab ada jumpa restaurant halal, yihuu.


Restaurant ni menyajikan makanan thailand. Owner dia adalah orang Thailand yang berkahwin dengan Japanese. Walaupun bukan non-muslim, makanan yang disediakan adalah halal dan kitorang dah confirm jugak dengan owner(they can speak english very well). Even kat depan pintu masuk kedai pun dah ditulis 'muslim welcome', cuma aku tak ambil gambar haha.

Untuk taknak korang rasa was-was, nah 


sebab dia bukan 100% halal certified macam jakim, so adalah bar.

Ruang restaurant ni memang kecik. Nasib baik waktu tu kitorang je customer yang ada. Mana ada kerusi kosong tu kitorang letak beg :p Owner ni pun baik sangat, dia kasi tumpang bilik untuk solat.

Harga makan kat sini pun memang agak mahal tapi berbaloi dengan kesedapan dia! Rasanya this is the best tomyam i've ever had! Rasa creamy-creamy yumzzz. Order 3 jenis dish je kat sini.

Makan sampai licin sebab kebulur sangat. Musim sejuk memang cepat lapar.


Lepas dah makan tu nak gerak pulak pergi old village kat Takayama ni. Berat hati betul nak keluar sebab dalam kedai ni hangat. Bila keluar je sejuk nakmati. kat Takayama ni memang sejuk sangat. Siap pakej hujan gerimis.

Masa tengah jalan tu, kitorang terjumpa shrine kecik. Takde apa sangat pun kat sini tapi bila tengok kawasan tu diliputi salji nampak cantik dengan pokok yang dah tinggal ranting tu.


Sebenarnya tujuan kitorang datang Takayama ni sebab nak cari Hida folk village. Kalau pergi situ serious cantik. Kat situ ada farmhouse Jepun yang bentuknya macam style rumah-rumah kat ShirakawaGo dan ada tasik. Korang boleh try google pasal tempat ni.

Kitorang tak sempat pergi sebab masatu nak dekat pukul 5 and tempat tu pun dah nak tutup. Nak masuknya pun kena bayar. Tapi kalau dah sampai Takayama ni anda harus masukkan Hida folk village dalam itinerary. Itulah main attraction kat Takayama sebenarnya huhu.

Tapiii, walaupun tak dapat jumpa village yang cantik tu, kitorang masih dapat tengok old town Takayama atau namanya Sannomachi street yang ala-ala little Kyoto ni. Lawa juga!

Miyagawa River

Town ni sangat calming. Teringin nak cross kat jambatan lagi satu dan menyelinap lagi kat bahagian yang belakang-belakang tu. Tapi masatu battery phone, kamera semua dah innalillah. Lagipun nak kejar train untuk balik.


Naik train ni dari Inotani station. Station nilah main line dari Takayama terus ke Toyama station dan ambil masa 48 minit. Train ni pun jenis train lama, nampak klasik gitu dan tak berapa laju sangat.

Lepas dah sampai Toyama tu terus straight je cari rumah sebab cuaca sejuk sangat bagaikan mau beku saya. Tapi sebab cuaca malam waktu tu agak menyukarkan kitorang untuk cari rumah sebab gelap tak nampak nombor rumah. Berapa kali tah pusing-pusing. 

Kat Toyama ni adalah rumah paling luas dan paling mahal kitorang duduk compared lagi 2 rumah. Tapi yang paling azabnya duduk sini, langsung takde heater. Kat ruang tamu je ada heater, tu yang kitorang melepak lama-lama kat bawah. Housekeeper kat sini ingat kami datang esoknya (23/2/18) itu yang dia tak bukak heater apa semua. Memang beku weyy. 

Sebagai gantirugi, owner rumah ni pulangkan 200++ myr kat kitorang sebab rumah tak cukup kelengkapan, ahaaha.

ada pulak salji ni terjelepuk kat luar rumah, lagi menambahkan rasa sejuk
Tapi rumah ni memang luas dan cantik. Paling penting penuh dengan kejepunan dia tu :p Tapi aku still shiver tiap kali naik kat tingkat atas ni sebab sejuk tahap beku. Heater dia ada untuk satu bilik je, tu pun dapat kat bilik abang dengan ayah aku. Memang diorang jelah yang conquer. 

Aku pulak tidur paling hujung. Dah pakai 3 lapis baju dan 2 selimut pun masih sejuk. Aku taktau nak menyorok macam mana lagi xD Takde siapa yang berani mandi sebab pijak lantai bilik air pun boleh menjerit haha! 

Tapi rumah ni memang luas dan cantik. Boleh muat 10 orang. Kitorang berlapan ni pun masih ada satu bilik kosong. Kalau rumah ni ada heater, confirm aku letak dia dalam list nombor satu untuk sepanjang trip kat Jepun ni.

Boleh tengok kat Airbnb ---> SINI

pagi esoknya bukak pintu bumbung je nampak salji gebu yang tebal. Pagi tu pun ada turun salji sikit-sikit

Thanks for reading! Tunggu next entry kat tempat lain pulak.

16 Feb 2019

Ojju KFood - Korean fried chicken with cheese


Asslamualaikum

Sekarang ni banyak betul fenomena ayam korea bercheese kan. First restaurant yang ada ayam korea cheese ni aku try kat KFry, IOI City Mall. Kalini kita try tempat lain pulaklah, nak tengok mana lagi better heww.

Ojju ni cuma ada kat NU Sentral je buat masa ni. Tempat ni sebenarnya baru juga buka tahun lepas(2018) So yeah, bolehla cuba tempat baru pulak.

No. L4.01 (03 & 04), Level 4 NU Sentral Shopping Centre No, 201


Ojju ni betul-betul depan dengan escalator. Berhadapan dengan kedai Chizu dan surau/tandas. Senang betul, habis je makan terus gi solat ha.

Sebelum aku menceritakan dengan lebih lanjut, mungkin korang boleh tengok dulu senarai menu dan harga-haga. Pastu plan dengan kawan-kawan. Aku makan berdua je, alhamdulillah habis licin okay. Dahsyat tak dahsyat?

 

Kitorang amek chicken rolling cheese bahagian wings (RM 43.90) + cheesy korean fried rice (RM 11.90). Yes dia bagi 4 ketul kepak ayam saja. Aku rasa macam tak kenyang, itu yang tambah nasi haha.

Tapi bila sampai tu, okay kot wings dia taklah terlalu kecil. Satu wings tu boleh dipotong lagi pada 2. Dapatla juga merasa sorang ibarat makan 4 ketul ayam.

sebelum pencairan
semasa pencairan

Rate kepedasan? Bagi aku tak berapa pedas sangat. Sesuailah untuk taste bud aku yang tak tahan pedas ni. But i don't know, aku macam lebih prefer pedas lagi kot xD Dan sejujurnya, aku macam sedih sikit sebab cheese dia tak banyak sebeban macam kat KFRY.

Sesambil kitorang makan ayam yang telah disaluti cheese tu, pekerja kat situ masaklah pulak nasi. Ala-ala macam dakgalbi jugakla, dok ketuk-ketuk nasi tu, gaul sampai sebati.


Paling sweet nya dia akan buat lubang bentuk love and then letak telur. Ni kalau makan dengan kekasih masa valentines day ke sweetlah kan tersipu sipu maluw gitu. Aku ni makan dengan kawan jee. Kitorang peduli apa, teruslah musnahkan telur tu pastu makan #KisahSiLonely

Nasi goreng dia not bad, aku suka je. walaupun nasi ni dah digaulkan sekali dengan cheese, takdela rasa muak sangat bila makan sekali dengan ayam tu. Portion nasi ni sesuai untuk 2-3 orang makan. Kitorang makan 2 orang pun mampu habiskan sebab masatu jin lapar sedang menguasai dalam badan muahaha.

Lepas makan kita haruslah memberikan review kan? On my personal review, dari segi harga okay. Kuantiti makanan pun memang ngam untuk 2 orang. Takde nak berebut, takde sampai nak kena tapau bawak balik. Tapi entahlah, even lepas makan ni pun aku masih rasa lapar. Mungkin jin lapar aku haritu berleluasa sikit, so aku tak salahkan ojju ni sebab makanan dia sikit ke apa eh :p Cuma bagi aku ayam dia tak se-kick macam kat Kfry and cheese dia pun macam tak banyak sangat. Maklomla aku ni penggemar cheese kann.


Rating 

3/5

Thanks for reading!

4 Feb 2019

Winter Japan Trip - Shirakawa Go


Assalamualaikum

Hiii kita berjumpa lagi dalam episode kembara Jepun yang telah lama aku tinggalkan haha. Dah nak dekat setahun pun tak habis lagi entry nya. Boleh baca previous entry pasal Mount Fuji DISINI.

22/2/2018 - Rabu

Pagi tu, kitorang gerak dari rumah untuk ke train station awal gila. Dalam pukul 4 gitu kitorang dah bangun dan bersiap-siap keluar dari rumah sebab nak pindah ke tempat lain. Lagipun kami taknak bertembung dengan orang-orang yang nak pergi kerja takut sesak pulak. It's time to say goodbye Tokyo :(


Keluar dari rumah terus ke station dan ambil JR Yamanote Line ke Ueno Station. Kalini kami kena naik Shinkansen untuk ke Toyama sebab perjalanan jauh memakan masa lebih kurang 2 jam. Shinkansen adalah train yang paling laju di dunia dan perjalanan yang jauh pun terasa lebih jimat bila naik shinkansen ni. 

Sepanjang naik train, kitorang disajikan dengan pemandangan yang sangat cantik. Dari kawasan yang takde salji sampailah dah bersalji. Time ni memang jakun gila sebab first time tengok salji yang tebal camni kat depan mata you all :p

 And finally we arrived at Toyama

Masa sampai kat Toyama ni memang kelam kabut gila. Kitorang simpan luggage2 besar gedabak ni dekat Toyama station tu yang jadi lambat sikit tu. Nyaris-nyaris terlepas bas. Bas yang kitorang naik tu adalah untuk ke Shirakawa Go so kalau terlepas memang bye-bye. Aku punyalah berlari-lari nak cari bas yang mana satu tapi luckily jumpa jugak. Rpa-rupanya bas yang kitorang cari dari tadi ada kat terminal 1 je, betul-betul depan mata. Bas tu pun belum jalan lagi sementara nak tunggu semua penumpang masuk.

ada luggage yang tak sempat nak masukkan dalam locker tadi kitorang heret je masuk bas
Shirakawa Go ni terletak di kawasan pergunungan dan ambil perjalanan sejam jugaklah nak ke sana naik bas. Sini telah  dinobatkan sebagai UNESCO World Heritage dan menjadi tempat tumpuan pelancong sebab suasana kampung tradisionalnya yang dijaga dan dikelilingi gunung ganang yang cantik. Kalau datang sini time musim panas serious lawa dengan tanaman dan gunung-ganang yang menghijau. Macam pemandangan kat Swiss.

Tapi kalau datang time musim sejuk pun cantik macam kat narnia.


Kat sini serious cantik sangat-sangat, Subhanallah! First time nampak salji yang putih menebal macam ni depan mata. Walaupun ini kali pertama jumpa salji, rasanya dah jatuh cinta sebab aku memang suka musim sejuk.


Selamba je aku ni tak pakai winter coat kan? Dahla tempat sejuk bersaljii.

Sebenarnya masa sampai sini, cuaca dia tidaklah terlalu sejuk macam yang kitorang sangka. Abang ipar aku yang jenis tak tahan sejuk tu pun habis ditanggalnya baju coat dia. Matahari time ni terik gakla. Yang buat sejuk menggila tu sebenarnya sebab angin je, tapi time kat sini tak rasa angin tu yang rasa panas tuu.

Pada aku syok jugak rasa macamni, cuaca suam-suam tapi kita still boleh main salji haha.

Dan boleh meluncur jugakk

Sebenarnya kat sini korang boleh naik atas satu bukit yang boleh nampak satu pemandangan shirakawago ni, tapi disebabkan kitorang keseuntukan masa, tak dapat naik situ sebab nak tunggu bas lagi, takut ambil masa yang lama.

Kat sini ada bukit untuk meluncur. Bukit tu taklah tinggi mana tapi dapatlah nampak pemandangan Shirakawago tu. Cuma nak memanjatnya tu kalau boleh sampai tenggelam lah kaki mu didalam salji tebal.

Tapi sayangnya mak abah dengan kaklong tak naik sebab tak larat. huhu


Bila dah sampai atas tu memang cantik sangat view. Maklumlah tak pernah nampak tempat yang dipenuhi salji so level jakun dia tu lain macam sikitla.

two kid seems happy with their unfinished snow man

Ini adalah bentuk-bentuk village dekat sini. Style rumah yang unik ni dipanggil Gassho-house. Rumah ni sebenarnya adalah farm house, so memang logiklah boleh jumpa style macam ni kat kampung-kampung je.

Dalamnya taktahulah macam mana sebab tak masuk pun. Tapi aku pernah baca komik doraemon n tengok cerita shin chan kan, kat bahagian tengah rumah tu ada pemanas api dan diorang selalu masak kat tengah-tengah rumah tu. Teringin sebenarnya nak masukk. Kalau nak tidur kat dalam rumah ni pun boleh, tapi aku usha harga kat airbnb per night RM 900 - 1000 gitu.

Sebenarnya kitorang duduk kat ShirakawaGo ni tak lama pun, cuma 3 jam je. Rasa tak puas pulak 3 jam je main kat sini. Tapi memang best sangat main salji kat sini. Siapa je tak suka hari-hari bukak tingkap rumah boleh nampak pemandangan yang lawa camni kan. Udara pun bersih je, jauh dari hiruk pikuk kota.

Tapi bab nak mencari barang keperluan rumah tu saya no comment haha sebab memang kawasan ni sangat jauh dari bandar :p

Apapun thanks for reading, kalau free bolehlah tengok video hehe. Next entry aku sambung lain kali.