23 Apr 2019

Kita nak ke Phuket!


Assalamualaikum

Honestly, aku ni dah lama sangat pasang niat nak ke Thailand. Kawan aku baru je balik dari Thailand haritu, jeles je guwe nak pergi jugakk. Walaupun Thailand ni duduknya dekat je dengan Malaysia tapi taktaulah kenapa tak pernah sampai lagi ek.. Padahal Thailand ni banyak sangat tempat-tempat menarik yang cantik.

Tapi serious, benda yang paling aku target kalau nak pergi Thailand nanti, aku nak pergi Phuket! Phuket ni kalau korang nak tahu, antara pulau yang terbesar kat Thailand dan keluasan dia adalah dalam sekitar 540 km persegi. Dengan keluasan sebegini, Phuket sebenarnya ada banyak attraction yang kadang-kadang kita selalu sangat terlepas pandang. Sebabnya, kita ni asyik teruja nak explore attraction place yang selalu nampak kat media saja. Attraction macam James Bond Island dan Kepulauan Phi Phi yang pernah jadi lokasi penggambaran filem Hollywood adalah antara lokasi yang tak henti-henti dilawati pengunjung dari seluruh dunia. Namun, dengan saiz seluas Singapura, Phuket ternyata menawarkan lebih daripada itu. First of all korang kena find the best Phuket hotels untuk keselesaan korang nanti. Kalau nak murah try online hotel booking.

Image result for phuket
lawanya Phuket! credit

Bukan sekadar pantai dan pulau, Phuket sebenarnya destinasi yang unik menggabungkan aura bandar Georgetown Penang yang meriah dengan bangunan ala-ala style Eropah serta pasar yang meriah, dan juga aura beach vibes Bali di Indonesia yang padat dengan attraction. Cukup lengkap sekali pakej pulau kat negara gajah putih ni kan? Nak tahu kat mana semua attraction ini? Teruskan membaca senarai tempat menarik kat Phuket ini.

Related image
ni bukan Georgtown ye, ni old town Phuket. Cute gila pinkyyy! credit

Dikelilingi dengan hutan tropika penuh kehijauan, Nai Harn Beach adalah salah satu daipada pantai cantik di Phuket, Thailand. Dengan suhu air sederhana dalam sekitar 29 darjah Celsius, membolehkan korang sekeluarga berendam dalam air laut dengan penuh kenikmatan. Nak snorkelling kat sini pun boleh jugak sebab semua peralatan boleh sewa kat kedai-kedai yang terdekat dengan pantai ni je. Untuk pengetahuan korang, waktu terbaik untuk bermandi-manda kat sini adalah dari bulan November sehingga Mei sebab ombaknya lebih tenang dan tak kuat time ni.

Image result for nai harn beach phuket thailand photo
Nai Harn Beach credit
Kalau Korang berminat nak cuba jetski, boleh jugak dapatkan service sewa jetski kat pantai ni untuk menikmati angin laut dengan cara yang lebih thrill. Bagi yang suka dengan aktiviti air yang lasak mesti nak cuba jetski ni. Pastu kalau penat buat aktiviti air, korang boleh bersantai kat tepi pantai jugak, sambil-sambil tu boleh menikmati pemandangan langit dan lautan yang membiru. Tak bawa kelengkapan yang cukup? Korang boleh dapatkan payung dan tikar dari kedai-kedai kat sekitar pantai ini. Salah satu pantai yang terpanjang kat Phuket, Pantai Karon, dikatakan antara salah satu pantai yang paling sesuai untuk dilawati bersama keluarga. Penuh dengan ketenangan dan cukup bersih, Pantai Karon adalah sebuah tempat menarik di Phuket yang sempurna untuk dijadikan tempat berkelah sambil menikmati pemandangan yang menyejukkan mata.

Kat sekitar pantai ni juga terdapat banyak penginapan keluarga yang menarik, restoran-restoran, gerai cenderamata dan kedai-kedai yang menjual pelbagai barangan penting sewaktu bercuti. Bila dah melancong ke luar negara ni, sepadat mana pun jadual korang, jangan sesekali lepaskan peluang untuk melawat bangunan sejarah kat tempat yang korang lawati ni. Kalau kat Phuket, lokasinya adalah kat Wat Chalong. Dikatakan sebagai tempat penyembahan Buddha yang  paling penting kat Phuket, kompleks kuil yang didirikan pada tahun 1837 ini dipenuhi dengan bangunan-bangunan yang berwarna keemasan. Salah satu bangunan kat dalam kompleks ni yang jadi perhatian ramai adalah Chedi yang berketinggian 60 meter. Bangunan ini dikatakan menjadi tempat penyimpanan sebahagian tulang Buddha yang telah didatangkan dari Sri Lanka pada tahun 1999.


Image result for wat chalong
Wat Chalong

Berpasir putih yang lembut dipijak kaki, Pantai Surin adalah sebuah destinasi yang agak popular dalam kalangan pelancong dan penduduk tempatan kat Thailand ni. Airnya yang berwarna biru kehijau-hijauan cukup memukau pandangan. Disebabkan keindahan inilah kawasan di sekitarnya dipenuhi dengan barisan-barisan hotel dan perumahan mewah yang turut menjadikan aura Pantai Surin terasa cukup sophisticated dan wow gitu. Sambil korang feeling-feeling persis seperti selebriti kat tepi pantai, korang boleh menikmati makanan dan minuman yang dijual kat gerai-gerai sepanjang pantai ni.

Kalau korang ke sini, korang boleh plan untuk snorkeling kat bahagian berbatu sama ada kat arah utara atau selatan Pantai Surin. Kalau korang pencinta haiwan, lawatan ke Phuket Elephant Sanctuary akan membuatkan hati korang gembira bila tengok cara haiwan kat sini diberikan penjagaan. Untuk pengetahuan korang, gajah-gajah yang ada kat sini sebenarnya adalah gajah yang telah menghadapi kesengsaraan di bawah jagaan entiti lain yang lebih mementingkan keuntungan.

12 Apr 2019

Omulab - nasi pattaya Jepun


Assalamualaikum

Image result for japanese omurice gif

Dulu aku selalu tengok satu citer jepun ni tajuk queen of lunchtime. Dia suka sangat makan omurice sampaikan aku pun teringin nak makan jugak. Tapi kat sini memang susahla nak jumpa omurice aka nasi pattaya jepun ni, selain dari family mart. 

Lepas aku nampak post daripada Have Halal Will Travel ada restoran omurice ni baru buka, terus plan nak pegi dengan kakak dan akhirnya, merasalah saya omurice yang comel ni. Masa aku sampai ni betul-betul waktu lunch hour, makan kami perlulah menunggu sebentar sehingga mendapat tempat duduk. Memang penuh kedai ni. Last2 dapat makan kat bahagian luar aje haha.


Omulab ni berada di Petaling Jaya. Memang signature sini adalah telur.

Apa yang menarik sangat pasal omurice ni? Rupa dia nampak je macam nasi pattaya, tapi rasa dia memang tak sama. Diorang akan masak telur tu dan buat bentuk bujur dan bahagian dalam telur masih runny(cair) lagi. Kemudian telur diletakkan atas nasi, potong, dan telur tu pun jatuh macam lava gunung berapi.


Yang atas ni adalah classic omurice. Kakak dan abang aku punya. Nasi goreng dengan telur dan sos demiglaze. Sos tu paling best, rasa macam creamy2 dan ada rasa cheese sikit mengikut lidah aku ni.


Inilah rupa setelah dipotong. Tapi tak lawa sikitlah sebab kitorang yang potong sendiri haha. Texture macam nilah yang paling perfect untuk omurice. Dia kalau telur tu dah masak habis tak jadilah.


Yang ni pula aku punya, omu teriyaki chicken. Dish ni takda nasi. Sedap weyy. Aku suka presentation makanan dia. Sangat colourful dan boleh buat terliur. Cuma kalau korang lapar sangat aku tak prefer ambil ni, pergi ambil yang ada nasi sebab aku masih lapar setelah makan benda ni xD

If ada yang tanya makanan kat sini halal ke tak, semua bahan-bahan adalah dari supplier halal dan menu sini adalah pork free dan alcohol free. Boleh tengok kat facebook page diorang juga.

Overall memang aku suka makanan kat sini. Harga memang mahal tapi sedap okayy. Aku cadang nak repeat lagi dan nak cuba omu kare dia pulak!

Here's the menu yang aku snap. Tapi maaf saya snap 1 page jee


Thanks for reading!

Address7, Jalan 17/45, Seksyen 17, 46400 Petaling Jaya, Selangor
Operation hour : 10.30 am - 10.15 pm

3 Apr 2019

March update - sepanjang kehilangan

Assalamualaikum

Walaupun takda siapa yang tanya mana saya pergi sebab dah lama tak update blog ni, tapi biarlahh nak update jugak :p Banyak sangat benda nak cerita ni tapi tak perlulah kita buat satu entry khas kot. Cukuplah update sekali harung camni aje.

Masuk tahun 2019 ni boleh dikatakan agak busy sebab aku intern. Even ada masa terluang pun, hari sabtu ahad tu mesti nak gi keluar jenjalan takpun duduk melepet kat rumah takda buat apa. Sebab aku takda cuti sem lantaran digantikan dengan intern, maka masa cuti yang ada memang kita gunakan dengan sebaiknya.


Basically aku banyak food hunting je sejak-sejak ni dan inilah punca berat naik. Dulu metabolism aku tinggi kot, jenis yang makanlah banyak mana pun tapi berat susah nak naik. Sekarang ni tengoklah baru 3 bulan je dah naik 3 kg. Nak marah pun tak guna sebab siapa suruh tak jaga nafsu makan -__-

Nanti ada masa aku buat review pasal semua tempat yang aku dah makan ni hehe.


Masa hujung bulan 2 tu dapat invitation pegi pelancaran mesin baru FujiXerox with my classmate. Sangat cool okay their new product, multifunctions. Harap lepasni FujiXerox buat launching kat Jepun pula pastu invite kami semua. Jeles sebenarnya sebab tengok senior kami sem ni dapat gi Jepun, nak jugak :p 

Amboi besarnya impian kau kan?


The precious moment is spending time with family. Tapi adik bongsu aku je takde masa ni sebab dia tak cuti. Setiap kali kaklong dengan abang ipar aku balik je mesti kitorang suka sebab nak jumpa si kecik Yahya tu. Macam biasa setiap kali diorang ni balik abah mesti ajak makan luar. Haritu pegi makan Nippon sushi kat Bangi sebab kaklong aku teringin nak try situ.

Yang ni pun nanti kita buat food review gak :p


3 minggu lepas kawan kitorang masa kerja kat DIY tu baru kawin. Memula aku plan berdua je, pastu ajak lagi 2 orang kawan. Positif dah ingat kami berempat je, pastu sampai sana tengok ada lagi 3 orang. Lawak tau sebab dalam group semua pakat senyap je ingatkan takde siapa yang nak join, rupanya diorang bertiga pun plan dalam diam jugak hahaha.

Walaupun semua yang ada dalam gambar ni dah tak kerja kat DIY tu lagi tapi kitorang still keep in touch sampai sekarang. So i can say they all ni kawan dekat Bangi kot sebab serious aku tak pernah keluar lepak dengan mana2 kawan Bangi ramai2 camni. Pernah lepak malam lak tu :p 


Sooo.. Intern saya selama 3 bulan pun tamat pada 22/3 haritu. Semua staff kat sini baikk. Aku ni jenis selalu sangat buat silap tapi diorang okay je tolong backup kan and ajar baik-baik. Sebenarnya aku dengan kawan aku ni orang pertama yang diorang terima untuk intern but they did the best untuk ajar kitorang. Walaupun rasa macam kami ni terlalu dimanjakan haha. Rindu lak nak dengar abang Siddiq tengah membebel macam memakcik sambil hadap PC lol!

Thankyou sebab buat jamuan kecil-kecilan untuk kami berdua!

Sekarang pun dah masuk bulan 4, aku pun dah masuk semester 5 dan dah final year. Masuk je kuliah haritu perghh pressure dia lain macam wey. Dah kena fikir untuk final project. If korang pernah baca pasal kesusahan aku menghabiskan final project masa diploma dulu, tapi kalini lagi padu. Bak kata lecturer aku,

"THIS IS DEGREE LEVEL OKAY"

I might have a mental breakdown kot nak habiskan baki setahun ni but please pray for me. Aku nak berjaya dengan cemerlang degree ni untuk parents aku. Aaa please don't cry Mazni, jangan lemah sangat okayy.

Thanks for reading!

17 Feb 2019

Winter Japan Trip - Takayama dan jumpa muslim friendly restaurant


Assalamualaikum

PREVIOUS ENTRY - Shirakawa Go

Habis je melawat Shirakawa Go, kitorang turun kat Takayama station. Memang dah plan nak pergi ke Takayama sebab kakngah kata kat situ ada kampung-kampung klasik Jepun. Lebih kurang macam little Kyoto. Takayama ni sebenarnya antara hidden gem yang tak ramai orang tahu. Kitorang pun plan nak makan kat sana sebab ada jumpa restaurant halal, yihuu.


Restaurant ni menyajikan makanan thailand. Owner dia adalah orang Thailand yang berkahwin dengan Japanese. Walaupun bukan non-muslim, makanan yang disediakan adalah halal dan kitorang dah confirm jugak dengan owner(they can speak english very well). Even kat depan pintu masuk kedai pun dah ditulis 'muslim welcome', cuma aku tak ambil gambar haha.

Untuk taknak korang rasa was-was, nah 


sebab dia bukan 100% halal certified macam jakim, so adalah bar.

Ruang restaurant ni memang kecik. Nasib baik waktu tu kitorang je customer yang ada. Mana ada kerusi kosong tu kitorang letak beg :p Owner ni pun baik sangat, dia kasi tumpang bilik untuk solat.

Harga makan kat sini pun memang agak mahal tapi berbaloi dengan kesedapan dia! Rasanya this is the best tomyam i've ever had! Rasa creamy-creamy yumzzz. Order 3 jenis dish je kat sini.

Makan sampai licin sebab kebulur sangat. Musim sejuk memang cepat lapar.


Lepas dah makan tu nak gerak pulak pergi old village kat Takayama ni. Berat hati betul nak keluar sebab dalam kedai ni hangat. Bila keluar je sejuk nakmati. kat Takayama ni memang sejuk sangat. Siap pakej hujan gerimis.

Masa tengah jalan tu, kitorang terjumpa shrine kecik. Takde apa sangat pun kat sini tapi bila tengok kawasan tu diliputi salji nampak cantik dengan pokok yang dah tinggal ranting tu.


Sebenarnya tujuan kitorang datang Takayama ni sebab nak cari Hida folk village. Kalau pergi situ serious cantik. Kat situ ada farmhouse Jepun yang bentuknya macam style rumah-rumah kat ShirakawaGo dan ada tasik. Korang boleh try google pasal tempat ni.

Kitorang tak sempat pergi sebab masatu nak dekat pukul 5 and tempat tu pun dah nak tutup. Nak masuknya pun kena bayar. Tapi kalau dah sampai Takayama ni anda harus masukkan Hida folk village dalam itinerary. Itulah main attraction kat Takayama sebenarnya huhu.

Tapiii, walaupun tak dapat jumpa village yang cantik tu, kitorang masih dapat tengok old town Takayama atau namanya Sannomachi street yang ala-ala little Kyoto ni. Lawa juga!

Miyagawa River

Town ni sangat calming. Teringin nak cross kat jambatan lagi satu dan menyelinap lagi kat bahagian yang belakang-belakang tu. Tapi masatu battery phone, kamera semua dah innalillah. Lagipun nak kejar train untuk balik.


Naik train ni dari Inotani station. Station nilah main line dari Takayama terus ke Toyama station dan ambil masa 48 minit. Train ni pun jenis train lama, nampak klasik gitu dan tak berapa laju sangat.

Lepas dah sampai Toyama tu terus straight je cari rumah sebab cuaca sejuk sangat bagaikan mau beku saya. Tapi sebab cuaca malam waktu tu agak menyukarkan kitorang untuk cari rumah sebab gelap tak nampak nombor rumah. Berapa kali tah pusing-pusing. 

Kat Toyama ni adalah rumah paling luas dan paling mahal kitorang duduk compared lagi 2 rumah. Tapi yang paling azabnya duduk sini, langsung takde heater. Kat ruang tamu je ada heater, tu yang kitorang melepak lama-lama kat bawah. Housekeeper kat sini ingat kami datang esoknya (23/2/18) itu yang dia tak bukak heater apa semua. Memang beku weyy. 

Sebagai gantirugi, owner rumah ni pulangkan 200++ myr kat kitorang sebab rumah tak cukup kelengkapan, ahaaha.

ada pulak salji ni terjelepuk kat luar rumah, lagi menambahkan rasa sejuk
Tapi rumah ni memang luas dan cantik. Paling penting penuh dengan kejepunan dia tu :p Tapi aku still shiver tiap kali naik kat tingkat atas ni sebab sejuk tahap beku. Heater dia ada untuk satu bilik je, tu pun dapat kat bilik abang dengan ayah aku. Memang diorang jelah yang conquer. 

Aku pulak tidur paling hujung. Dah pakai 3 lapis baju dan 2 selimut pun masih sejuk. Aku taktau nak menyorok macam mana lagi xD Takde siapa yang berani mandi sebab pijak lantai bilik air pun boleh menjerit haha! 

Tapi rumah ni memang luas dan cantik. Boleh muat 10 orang. Kitorang berlapan ni pun masih ada satu bilik kosong. Kalau rumah ni ada heater, confirm aku letak dia dalam list nombor satu untuk sepanjang trip kat Jepun ni.

Boleh tengok kat Airbnb ---> SINI

pagi esoknya bukak pintu bumbung je nampak salji gebu yang tebal. Pagi tu pun ada turun salji sikit-sikit

Thanks for reading! Tunggu next entry kat tempat lain pulak.

16 Feb 2019

Ojju KFood - Korean fried chicken with cheese


Asslamualaikum

Sekarang ni banyak betul fenomena ayam korea bercheese kan. First restaurant yang ada ayam korea cheese ni aku try kat KFry, IOI City Mall. Kalini kita try tempat lain pulaklah, nak tengok mana lagi better heww.

Ojju ni cuma ada kat NU Sentral je buat masa ni. Tempat ni sebenarnya baru juga buka tahun lepas(2018) So yeah, bolehla cuba tempat baru pulak.

No. L4.01 (03 & 04), Level 4 NU Sentral Shopping Centre No, 201


Ojju ni betul-betul depan dengan escalator. Berhadapan dengan kedai Chizu dan surau/tandas. Senang betul, habis je makan terus gi solat ha.

Sebelum aku menceritakan dengan lebih lanjut, mungkin korang boleh tengok dulu senarai menu dan harga-haga. Pastu plan dengan kawan-kawan. Aku makan berdua je, alhamdulillah habis licin okay. Dahsyat tak dahsyat?

 

Kitorang amek chicken rolling cheese bahagian wings (RM 43.90) + cheesy korean fried rice (RM 11.90). Yes dia bagi 4 ketul kepak ayam saja. Aku rasa macam tak kenyang, itu yang tambah nasi haha.

Tapi bila sampai tu, okay kot wings dia taklah terlalu kecil. Satu wings tu boleh dipotong lagi pada 2. Dapatla juga merasa sorang ibarat makan 4 ketul ayam.

sebelum pencairan
semasa pencairan

Rate kepedasan? Bagi aku tak berapa pedas sangat. Sesuailah untuk taste bud aku yang tak tahan pedas ni. But i don't know, aku macam lebih prefer pedas lagi kot xD Dan sejujurnya, aku macam sedih sikit sebab cheese dia tak banyak sebeban macam kat KFRY.

Sesambil kitorang makan ayam yang telah disaluti cheese tu, pekerja kat situ masaklah pulak nasi. Ala-ala macam dakgalbi jugakla, dok ketuk-ketuk nasi tu, gaul sampai sebati.


Paling sweet nya dia akan buat lubang bentuk love and then letak telur. Ni kalau makan dengan kekasih masa valentines day ke sweetlah kan tersipu sipu maluw gitu. Aku ni makan dengan kawan jee. Kitorang peduli apa, teruslah musnahkan telur tu pastu makan #KisahSiLonely

Nasi goreng dia not bad, aku suka je. walaupun nasi ni dah digaulkan sekali dengan cheese, takdela rasa muak sangat bila makan sekali dengan ayam tu. Portion nasi ni sesuai untuk 2-3 orang makan. Kitorang makan 2 orang pun mampu habiskan sebab masatu jin lapar sedang menguasai dalam badan muahaha.

Lepas makan kita haruslah memberikan review kan? On my personal review, dari segi harga okay. Kuantiti makanan pun memang ngam untuk 2 orang. Takde nak berebut, takde sampai nak kena tapau bawak balik. Tapi entahlah, even lepas makan ni pun aku masih rasa lapar. Mungkin jin lapar aku haritu berleluasa sikit, so aku tak salahkan ojju ni sebab makanan dia sikit ke apa eh :p Cuma bagi aku ayam dia tak se-kick macam kat Kfry and cheese dia pun macam tak banyak sangat. Maklomla aku ni penggemar cheese kann.


Rating 

3/5

Thanks for reading!

4 Feb 2019

Winter Japan Trip - Shirakawa Go


Assalamualaikum

Hiii kita berjumpa lagi dalam episode kembara Jepun yang telah lama aku tinggalkan haha. Dah nak dekat setahun pun tak habis lagi entry nya. Boleh baca previous entry pasal Mount Fuji DISINI.

22/2/2018 - Rabu

Pagi tu, kitorang gerak dari rumah untuk ke train station awal gila. Dalam pukul 4 gitu kitorang dah bangun dan bersiap-siap keluar dari rumah sebab nak pindah ke tempat lain. Lagipun kami taknak bertembung dengan orang-orang yang nak pergi kerja takut sesak pulak. It's time to say goodbye Tokyo :(


Keluar dari rumah terus ke station dan ambil JR Yamanote Line ke Ueno Station. Kalini kami kena naik Shinkansen untuk ke Toyama sebab perjalanan jauh memakan masa lebih kurang 2 jam. Shinkansen adalah train yang paling laju di dunia dan perjalanan yang jauh pun terasa lebih jimat bila naik shinkansen ni. 

Sepanjang naik train, kitorang disajikan dengan pemandangan yang sangat cantik. Dari kawasan yang takde salji sampailah dah bersalji. Time ni memang jakun gila sebab first time tengok salji yang tebal camni kat depan mata you all :p

 And finally we arrived at Toyama

Masa sampai kat Toyama ni memang kelam kabut gila. Kitorang simpan luggage2 besar gedabak ni dekat Toyama station tu yang jadi lambat sikit tu. Nyaris-nyaris terlepas bas. Bas yang kitorang naik tu adalah untuk ke Shirakawa Go so kalau terlepas memang bye-bye. Aku punyalah berlari-lari nak cari bas yang mana satu tapi luckily jumpa jugak. Rpa-rupanya bas yang kitorang cari dari tadi ada kat terminal 1 je, betul-betul depan mata. Bas tu pun belum jalan lagi sementara nak tunggu semua penumpang masuk.

ada luggage yang tak sempat nak masukkan dalam locker tadi kitorang heret je masuk bas
Shirakawa Go ni terletak di kawasan pergunungan dan ambil perjalanan sejam jugaklah nak ke sana naik bas. Sini telah  dinobatkan sebagai UNESCO World Heritage dan menjadi tempat tumpuan pelancong sebab suasana kampung tradisionalnya yang dijaga dan dikelilingi gunung ganang yang cantik. Kalau datang sini time musim panas serious lawa dengan tanaman dan gunung-ganang yang menghijau. Macam pemandangan kat Swiss.

Tapi kalau datang time musim sejuk pun cantik macam kat narnia.


Kat sini serious cantik sangat-sangat, Subhanallah! First time nampak salji yang putih menebal macam ni depan mata. Walaupun ini kali pertama jumpa salji, rasanya dah jatuh cinta sebab aku memang suka musim sejuk.


Selamba je aku ni tak pakai winter coat kan? Dahla tempat sejuk bersaljii.

Sebenarnya masa sampai sini, cuaca dia tidaklah terlalu sejuk macam yang kitorang sangka. Abang ipar aku yang jenis tak tahan sejuk tu pun habis ditanggalnya baju coat dia. Matahari time ni terik gakla. Yang buat sejuk menggila tu sebenarnya sebab angin je, tapi time kat sini tak rasa angin tu yang rasa panas tuu.

Pada aku syok jugak rasa macamni, cuaca suam-suam tapi kita still boleh main salji haha.

Dan boleh meluncur jugakk

Sebenarnya kat sini korang boleh naik atas satu bukit yang boleh nampak satu pemandangan shirakawago ni, tapi disebabkan kitorang keseuntukan masa, tak dapat naik situ sebab nak tunggu bas lagi, takut ambil masa yang lama.

Kat sini ada bukit untuk meluncur. Bukit tu taklah tinggi mana tapi dapatlah nampak pemandangan Shirakawago tu. Cuma nak memanjatnya tu kalau boleh sampai tenggelam lah kaki mu didalam salji tebal.

Tapi sayangnya mak abah dengan kaklong tak naik sebab tak larat. huhu


Bila dah sampai atas tu memang cantik sangat view. Maklumlah tak pernah nampak tempat yang dipenuhi salji so level jakun dia tu lain macam sikitla.

two kid seems happy with their unfinished snow man

Ini adalah bentuk-bentuk village dekat sini. Style rumah yang unik ni dipanggil Gassho-house. Rumah ni sebenarnya adalah farm house, so memang logiklah boleh jumpa style macam ni kat kampung-kampung je.

Dalamnya taktahulah macam mana sebab tak masuk pun. Tapi aku pernah baca komik doraemon n tengok cerita shin chan kan, kat bahagian tengah rumah tu ada pemanas api dan diorang selalu masak kat tengah-tengah rumah tu. Teringin sebenarnya nak masukk. Kalau nak tidur kat dalam rumah ni pun boleh, tapi aku usha harga kat airbnb per night RM 900 - 1000 gitu.

Sebenarnya kitorang duduk kat ShirakawaGo ni tak lama pun, cuma 3 jam je. Rasa tak puas pulak 3 jam je main kat sini. Tapi memang best sangat main salji kat sini. Siapa je tak suka hari-hari bukak tingkap rumah boleh nampak pemandangan yang lawa camni kan. Udara pun bersih je, jauh dari hiruk pikuk kota.

Tapi bab nak mencari barang keperluan rumah tu saya no comment haha sebab memang kawasan ni sangat jauh dari bandar :p

Apapun thanks for reading, kalau free bolehlah tengok video hehe. Next entry aku sambung lain kali.