12 Jul 2019

Nippon sushi Bangi


Assalamualaikum and haluuuuu

Disini Mazni, seorang pengila sushi melaoprkan, cerita ini adalah beberapa bulan yang lalu tapi baru nak update sekarang, haha.

Cam biasa mukadimah sebelum nak mulakan apa-apa entry berkaitan food review. Aku mesti akan cakap aku ni suka sangat dengan makanan, tapi memang betul pun aku suka makanan. Lagi-lagi Japanese food. Kedai sushi kalini sangatlah dijamin HALAL.

Kitorang makan kat Nippon Sushi, Seksyen 9 Bandar Baru Bangi. Yang specialnya kat sini sebab kedai sushi ni ada 'train robot' yang boleh hantarkan makanan sampai ke meja. Sebab first time tengok benda tu, haruslah aku jakun.

suasana dalam kedai
Menu kat sini memang banyak choice, sampai rambang mata nak pilih yang mana. Daripada set yang mentah sampai yang dah masak(haha). Harga pun standard je. Nah ni kita snap gambar menu.

Klik gambar untuk tumbesaran


Aku dah datang sini 2 kali. Memang menunya kitorang order lain lainlah. So.. Dibawah ni antara menu yang aku dah cuba setakat ni.

Tempura set - RM 16.60

Sanma Teriyaki set - RM 16.50

Yang ni ikan dia banyak tulang dan rasa dia macam ikan biasa je xD

 Saba Teriyaki Set - RM 18.60

 Shio Ramen with smoked duck - RM 18.30 

 Beef Teppan - RM 21.50

 Rib Eye Karubi Jyu -RM 22.20

Beef Gyudon with egg - RM 17.30

Kan aku cakap ada train robot tu kan. So aku orderlah maguro(tuna) sushi sebab saja nak tengok roboy tu datang. Robot ni cuma boleh hantar makanan kecik-kecik macam sushi ke, desset ke, sashimi ke asalkan bukan set. Comel je bila dia datang tu.

makanan kecik sangat, tak nampak lak haha
Maguro sushi - RM 5.40
Sebenarnya, aku agak kecewa dengan maguro sushi ni sebab rasa dia kurang fresh. Rupa pun sendu je. Ada jugak try sushi-sushi yang lalu kat conveyer belt tu, rasa sushinya bagi aku okaylah not bad. Cuma maguro ni macam kurang sikit. 

Honest review aku, puashati makan kat sini sebab portion mengenyangkan dan harga pun berbaloi jugak. Paling best sebab banyak menulah. Rasa makanan pun okaylah, boleh je nak repeat balik. Aku recommended korang order makanan yang ada daging sebab daging dia sedapp. kalau datang lagi aku nak cuba makan spicy ramen dan curry pulak :D

RATE 4/5

Thanks for reading!

10 Jul 2019

Melaka trip day 2


Assalamualaikum

boleh baca previous entry Melaka KAT SINI
Day 2

Masuk day 2, inilah hari yang penuh dengan aktiviti. Kitorang keluar pukul 9 pagi dan pegi sarapan di roti canai kayu arang. Tempat ni macam glemer jugaklah sebab pernah viral dengan roti dol dia. Memang time sampai tu ramai gilaaa orang.

Kitorang order roti telur dengan roti dol. Roti dol ni viral sebab dia roti canai berkuah banjir dan diletakkan dengan dua biji telur separuh masak. Nampak tempting gila duh. Aku menyesal lak tak order roti dol tu. Dahla suka telur separuh masak ni.

roti telur
roti dol
Biasanya kalau aku makan roti canai selalu cicah kuah kari je. Tapi kedai ni bagi kuah dhal which is aku tak berapa suka sangat but surprisingly, kuah dhal aku makan licin habis! Memang sedapla roti canai kat sini.

Roti dol/roti telur = RM 3


Lepas dah kenyang makan, misi kitorang ke Melaka ni sebab nak mosque hunting! Jiji yang kata nak melawat masjid-masjid ni. Pada aku ni idea yang baik, Melaka kan tempat bersejarah, so rugi kalau kita tak cuba cari tempat-tempat lama yang ada kat sini.

Kitorang pergi melawat 3 masjid je iaitu Masjid Tengkera, Masjid kampung Kling dan Masjid Kampung Hulu. 

Masjid Tengkera


Masjid Kampung Kling

Tempat wudhu'


Btw masa kat Masjid Kampung Kling ni, kitorang ada tanya sikit info daripada volunteer yang bertugas untuk pelancong. Nama uncle ni Daniel Wong, seorang muallaf. Rasa macam wow sangat sebab banyak benda yang uncle ni tahu pasal sejarah masjid ni. Bukan setakat masjid Kampung Kling ni je, masjid lain pun uncle ni tahu sebab katanya, diorang kena tahu setiap sejarah masjid untuk bagi info pada pelawat.

pose  dengan jari 'nombor satu' menunjukkan Allah yang satu
Kalau korang tengok gambar atas ni, ada nampak 4 ukiran yang warna emas tu kan? Ukiran tu adalah nama-nama surah atau potongan ayat-ayat suci al-Quran tak silapnya. Tapi yang menariknya, ukiran tu adalah bentuk asal yang tak diubah sejak dari dulu. Kiranya ukiran tu dah berusia beratus tahunlah. Power kan seni halus orang zaman dulu-dulu?

Masjid Kampung Hulu

Masjid yang paling tertua di Melaka

Kesimpulan daripada 3 masjid ni. Reka bentuknya semua lebih kurang sama sebab unsur binaannya ada pengaruh elemen daripada Cina, India. Paling menarik dengan masjid-masjid lama ni sebab penuh dengan ukiran seperti motif awan larat, geometry, kaligrafi, floral element yang bersesuaian dengan syariat Islam. 

Ah sudah, jangan sampai aku buat kelas Malay culture pulak satgi xD

Selain melawat masjid-masjid, kitorang pun ada singgah tokong sekejap untuk ambil gambar. Tokong Cheng Hoon Teng adalah antara tokong yang tertua kat Malaysia. Kat area-area sini pun ada kuil tertua di Malaysia, tapi aku lupa nak ambil gambar.

Senang cerita, kat Jalan Harmoni ni ada 3 rumah ibadat iaitu dari agama Islam, Hindu dan Buddha dan semuanya ada keunikan masing-masing dari segi rekabentuknya dan sejarahnya. Paling penting setiap kaum hidup aman dan harmoni seiring dengan nama tempatnya, barulah 1 Malaysia gituu.


Lepastu, kitorang sambung cari makanan sebab kat Melaka ni famous dengan kuih keria dan coconut shake. Tapi instead of beli coconut shake, kitorang minum mango float jee. 


Aku ni bukanlah penggemar kuih keria. Tapi yang ni serious cakap, kuih keria yang paling sedap aku pernah makan. Kuih dia gebu pastu rangup, dan isi dalam lembut! Nanti datang Melaka jangan lupa ke 'kuih keria gula Melaka Batu berendam' 

Untuk mango float ni pulak, kitorang pegi dekat Mango Float Royale Melaka, Kampung Sungai Putat, Batu Berendam. Harga untuk satu cup RM6, kitorang beli 2 cup share 5 orang. Pada aku rasa dia okay-okaylah harga pun memang standard macam tempat lain. Ni kalau minum time panas-panas memang ngam habiss. Dengan mango dia yang manis tu hehe.

Kuih keria = 10 biji, RM 6
Mango float = RM 6

Lokasi seterusnya kita ke Pantai Klebang yang terkenal dengan pasir tinggi ala ala boleh meluncur tu. Tapi kan masa kitorang datang tu, aku nampaklah pasirnya, tapi pasir yang tinggi tak nampak langsung.. Taktahu lah kitorang ni datang kat tempat yang salah ataupun memang pasir yang tinggi tu dah takda?

Kitorang datang sini just ambil gambar je hewhew


Lepas dah puas posing yang entahpapelah tu, kitorang pegi Bandar hilir sebab nak pusing-pusing area Stadthyus. Ni kalau datang Melaka tapi tak pegi kat sini, memang tak lengkaplah Melaka korang. Semua bangunan kat sini warna merah macam peti pos je.

maaflah kalau ada gambar manusia dan kenderaan yang tak cukup sifat. maklumla buat panorama haha

Melaka River View
Jonker Walk. Again
untuk malam pula, kitorang tak kemana-mana. Just masak makanan kat bilik pastu duduk tengok TV je haha. Alang-alang tu, aku sekalikan jelah aktiviti untuk day 3.

Day 3

Kitorang check out bilik dalam pukul 10 sebab pagi tu hujan lebat. Lepas hujan dah reda, terus gerak dan pegi sarapan nasi lemak Kampung Pengkalan Rama. Sebenarnya cari kedai ni pun sebab google je "kedai sarapan di Melaka" pastu keluar pulak warung ni, kecil je warungnya. 

Tapi sambal nasi lemak dia memang best. Serious tak tipu. Sambal kalini aku balun sampai licin tanpa bagi kat orang. Selalu kalau makan nasi lemak memang sambal tak pernah makan habis pun. Berbaloi jugalah kesedapan dia walaupun nak datang sini jauh sikit haha.

Nasi lemak biasa = RM 3.50
Nasi lemak ayam = RM 6.50

Lepastu terus ke Bandar Hilir sebab aku nak tengok Muzium Kesultanan Melaka. Tak pernah masuk lagi. Luar muzium tu memang cantik dan penuh dengan ciri-ciri tradisional Melayu. Aku suka tengok rumah tradisional Melayu hehe.

Kitorang punyalah terpusing pusing nak cari muzium ni. Dah nampak muziumnya dari belakang, tapi tak jumpa pintu masuk. Rupanya kena parking kat area Stadthyus dan jalan kaki je. Muzium ni duduk betul-betul sebelah A'Famosa.

Kalau tahu, sepatutnya semalam jugak kita khatamkan bahagian Bandar Hilir ni xD Akibatnya tak sempat nak melawat Masjid Selat dan Perigi Hang Tuah kekeke.

Tiket masuk

RM 5 - dewasa


Kalau kat Muzium ni cam biasalah dia ceritakan pasal sejarah Melaka, bagaimana adat istiadat sultan pada waktu tu, info pasal cara hidup istana dari segi perkahwinan, pemakaian dan banyak lagi. 


Masa ni kitorang rushing. So duduk dalam muzium ni cuma setengah jam je.

Lalu A'Famosa pun sekadar ambil gambar je. Tak naik sampai atas sebab time ni matahari dah mencanak atas kepala dan kitorang nak kena hantar kawan pergi terminal bas sebab basnya pukul 2. Around 12 lebih tu memang dah terus gerak meninggalkan Bandar Hilir.


Ini sajalah Trip dengan kawan-kawan 3 hari 2 malam kat Melaka ni. We enjoyed a lot dan paling best sekali bab makanan. Tapi sayangnya tak makan pun asam pedas, rasa macam tak lengkap tapi takpelah, next time boleh datang lagi kan hhe. 

Semoga lepasni kitorang semua kaya dan dapat travel sama-sama lagi. Aminnn! 

Thanks for reading!

8 Jul 2019

Melaka Trip day 1


Assalamualaikum

Minggu lepas, aku dengan kawan-kawan plan nak gi jenjalan Melaka. Yang ni plan dengan geng diploma. Mula-mula aku, Ainul, Amni sajalah plan ayam-ayam je sebab kitorang tau kalau plan pun confirm tak jadi (LOL) sebab dari diploma lagi perangai kami selalu sembang je. Lepastu saja ajak Jiji n Nina yang duduk jauh tu. Sekali dorang okay lak kata nak join, siap excited nak book tiket bas dah. 

Pastu kitorang pun mintak izinlah parents masing-masing kan, surprisingly, dapat greenlight... Ini kira kali pertama aku pegi travel dengan kawan-kawan sampai tidur luar tahu takk haha. 

Greenlight dah dapat, member pun dah excited. Maka aku, Ainul dan Amni try cari homestay nak duduk selama 3 hari 2 malam kat Melaka ni hari khamis, hari sabtu book, hari selasa next weeknya terus gerak. Power tak power plan last minute ni?

Anyway, kitorang cari rumah kat Airbnb. Rumah jenis apartment dan per night cuma RM 87 sahaja. Rumah dia memang best gila siap ada swimming pool, sauna, sky deck, free wifi, ada dapur, mesin basuh, seterika semua lengkaplah. Hotel biasa pun rasanya takda camni tau.

Boleh ke link ni untuk homestay yang kami duduk -- ATLANTIS RESIDENCE


Lepas kami tiga orang dari Selangor ni dah check in bilik, kami keluar balik pergi Melaka Sentral untuk jemput Jiji dan Nina. Pastu terus keluar jenjalan.

Kalau dah namanya Melaka, confirm semua pernah dengar nama Jonker Walk kan. 1st day ni memang kitorang jalan kat Jonker Walk je. Tapi tu pun tak pusing habislah sebab kebanyakan kedai tutup pukul 5 so kita pusing-pusing ni sambil posing ambil gambar jelah sebab style rumah kedai kat sini semua sangat klasik giteww.

Muzium baba nyonya. Ni bangunan yang paling cantik dekat Jonker ni kot bagi aku <3
Cakap pasal Baba Nyonya kan, kitorang agak lapar so kawan aku suggest nak try makanan Baba Nyonya. Aku pun tak pernah cuba masakan Baba Nyonya so alang-alang dah sampai Melaka, baik try jee. Confirm kat Melaka punya paling pure lah sebab asal peranakan Baba Nyonya yang asli pun datangnya dari Melaka.



Yang paling sedap sekali ialah ayam pongteh tu! Aku taktau nak describe camna, mungkin dia rasa macam ayam masak kurma. Tapi bagi orang yang 1st try makan still boleh masuk lagilah. Untuk ayam buah keluak tu pulak dia rasa masam-masam sikit. Orang kedai ni kata kena try korek buah keluak tu dan makan. fyi, isi buah tu kaler hitam dan bila makan tu rasa pahit-pahit masam.

Pada aku, rasa dia okaylah, aku boleh telan lagilah walaupun ada rasa pelik sikit kat lidah ni haha. Cuma kawan-kawan aku ada yang takleh masuk dengan ayam buah keluak tu. Btw, kitorang dapat free dessert sagu gula melaka. Sedap weyy! 

Mungkin orang kedai tu seronok kot tengok kitorang ni jakun baru pestime try masakan baba nyonya, haha! Anyway, staff kedai ni sangat sporting okayy!



Total = RM 73 bahagi 5 = RM 14.80 seorang

Kat Jonker Walk ni ada Mamee museum. Masuk free je anak-anak. Kat sini bolehla nak beli souvenir, bergambar sebab lighting dia boek sikit dan ada jugak tempat makan yang berasaskan daripada mee MAMEE. 

kalau korang pergi Melaka ni kan, boleh dikatakan setiap pelusuk tempat tu ada je ads MAMEE. Rupanya kilang MAMEE ni memang kat Melaka, so tak heranlah kenapa gambar dia je bersepah kat Melaka ni.
ni kalau ambil gambar memang sangat igers ya
proses2 menghasilkan mamee


So lepas habis pusing Jonker Walk ni yang kebanyakan kedianya semua dah tutup, kami pun pulanglah ke rumah dan merebahkan diri diatas katil yang empuk kerana kepenatan.

Tu dulu jelah kot. Yang second day kita sambung entry lain. kang tulih panjang penat pulak kome nak baca kan xD

Stay tuned!