5 May 2018

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures


Assalamualaikum

Harini kita join giveaway by Kak Farah. Rasanya last kak farah buat GA ni masa awal tahun 2015 tak silap, time tu saya menang fridge magnet bentuk daun maple :p Manalah tau kalini ada luck untuk menang lagi? hehe

Simple je syarat-syarat nak join


Rules & Regulations

1. Follow my blog; Her Little Guilty Pleasures and public Instagram; @happilyfarah
2. Create a post with this title; Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures
3. Upload the banner above and kindly backlink your post to this post.
4. Leave your URL in the comment section below.

giveaway berlangsung dari May 1, 2018 to June 30, 2018!


Bonus question 
Name one of my favourite voices for the past 8 years

 sweet sorrow! Kan? xD


30 Apr 2018

Jumpa Teme Abdullah face to face


Asslamualaikum

Sekarang ni tengah musim pesta buku yang berlangsung dari 27 april - 6 mei di PWTC. Aku ni pulak memang jenis yang pegi pesta buku tiap-tiap tahun, tapi...... Tahun ni special sikit sebab dapat jumpa penulis buku kegemaran aku secara face to face. Siapa tu? 

Mestilah Teme Abdullah!

suasana beratur panjang nak jumpa Teme. Macam nak jumpa artis oii

Sedikit mukadimah kenapa aku minat dengan penulis ni adalah sejak first baca buku pertama beliau, iaitu pelukis jalanan. eh btw aku ada buat review pasal buku tu, boleh baca kat sini. Buku dia memang inspiring terox bila baca, terutama untuk student. Lepas dah baca pelukis jalanan hasil tangkapan di pesta buku tahun 2016, tahun 2017 Teme keluarkan pulak buku arkitek jalanan dan aku berjaya sambar. Dan tahun 2018 ni hamekkau, 2 buku sekali dia keluarkan buku bertajuk impian jalanan dan empayar hikayat putera tanpa nama

Aku ingatkan buku arkitek jalanan tu kira buku last dia sebab katanya dia macam nak stop tulis buku masatu, baru nak sedih. Rasa terharu lak tahun ni ada serprais sampai 2 buku. Dengar cerita, tahun depan pun beliau nak publish lagi buku! Boleh rujuk ig ni untuk buku 2019 --> The T Guy

Kalau korang pernah baca buku-buku Teme, mesti tau yang penulis ni nak kekalkan identiti dia sebagai anonymous. Terkejut jugak bila dia kata nak buat sesi meet and greet hari sabtu haritu, maknanya dia nak reveal diri dia ke apa? Huooo

line panjang, dekat 2 jam aku beratur. sejenis kegigihan.

Mula-mula aku macam nak givap tunggu turn tau memandangkan belum solat lagi masatu, tapi bila melihatkan kita dah sampai kat barisan depan-depan rasa rugi pulak tak jumpa dengan penulis. So aku mintak tolong orang belakang untuk jagakan turn wahaha. If you're reading this post, thankyou! Nama awak Dayana kan? Saya save nombor awak as 'PWTC' sebab tak berapa jelas masa awak jerit nama masatu xD

I am amazed dengan semua orang masa dah masuk dalam hall ni. Senyap gila macam kat library. Memang menjaga tatatertib walaupun masing-masing excited nak jumpa writer kegemaran diorang. Syabas anak muda *eh tetiba. 

Walaupun sesi meet and greet tapi penulis tetap pakai mask dan cermin mata hitam untuk tutup identiti. Tak kisah pun tak dapat tengok muka beliau, dapat jumpa depan-depan pun kira beruntung dah. Dapat bercakap dengan dia 10 saat pun terharu.


Sesi ni sampai pukul 5.30 je tapi disebabkan masa kitorang ni dah pukul 4 lebih, penganjur boleh limitkan sign untuk 1 buku je sebab kat luar tu ramai lagi yang tengah beratur. Aku beli total 4 buku termasuk yang kawan kirim, kesianla pulak untuk kawan ai takkan tak dapat sign teme :')

*me naik pentas*
Teme : "Assalamualaikum.."
me : *kaget* "aa wassalam.. nak tanya ni boleh sign untuk 1 buku jeke?"
Teme : "Haah.."
me : "Tapi ni kawan saya kirim, dia tak dapat datang :(("
Teme : *muka serbasalah gila* okay takpe saya signkan satu untuk kawan awak
me : "Terima kasihh! Btw kawan saya ni kirim salam"
Teme : "Waalaikumusalam, nanti kirim salam balik kat kawan awak tu ya"

Baiknya Teme ni, soft spoken sungguh TAT Dia ni memang hargai semua pembaca dia, kat twitter, ig tak habis-habis asyik rasa bersalah kat kitorang yang kena beratur panjang ahaha. Sanggup tu signkan buku dari pukul 9 pagi sampai 5.30 petang, terima kasih! Staff kat sini pun terima kasih jugak terutama akak yang tolong ambilkan gambar secara sukarela tu :p

I wonder camne dengan jari dia lepas dah habis sesi M&G tu.. mesti kebas
bukan teme je kena tutup muka, aku pun kena tutup muka gak sebab huduh tengah sibuk bercakap wahaha

Kalau orang lain sanggup beratur panjang untuk jumpa artis, aku ni beratur panjang sebab nak jumpa penulis buku je. Seriously buku2 Teme ni banyak memberi inspirasi kat aku so bila dapat peluang untuk jumpa dengan penulis tu sendiri mestilah aku nak jumpa. Ingat lagi dalam buku pelukis jalanan dia struggle nak cari duit, tak cukup duit makan, kena sabotaj dengan coursemate sampai hampir failed. At last berjaya jugak macam sekarang ni. 

Taktaula Teme ni baca ke tak blog aku but if you're reading this, thankyou so much for inspiring me!
Lengkap 4 beradik

Thanks for reading! 

27 Apr 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa


Assalamualaikum

Jujurnya, dah beberapa tahun aku tak join giveaway dari mana-mana blog. Sebagai taknak bagi blog ni kosong tanpa sebarang entry, kita join giveaway dari Kak Siqah!

Saya berminat nak join sebab ada buku Yasmin Mogahed tu, hihi. Teringin nak ada satu buku penulisan beliau so kita try luck kat sinilah :p

Anyway kalau nak join click je banner kat bawah tu okay!

apa yang korang suka dalam blog Siqah?

Ofcos la gambar! Saya kalau baca mana2 blog mesti suka tengok gambar. Susunan flatlay sangat kemas, gambar pun cantik! entry blog pun best jugak terutama pasal review cafe, duckscarves. design blog pun nampak minimalist dan kemas.

yang tak suka?

Rasanya takde kot, hehe

Giveaway ini akan berlangsung selama sebulan iaitu dari 13 April - 13 May 2018. Tiga pemenang akan dipilih berdasarkan konsep lucky draw

jom join semuaa

19 Apr 2018

Winter Japan Trip - Tokyo Camii mosque and Shibuya


Assalamualaikum

Previous entry kami daripada Harajuku nak pegi ke Tokyo Camii Mosque di Shibuya. Ni merupakan masjid yang terbesar di Jepun dan boleh menempatkan 1,200 jemaah. Kalau pada kita memang tak luas manalah. Masjid ni dibina oleh orang Turki dan design dia lebih kurang sama macam Blue Mosque kat Turkey tu. 

Masa kat Harajuku station tu memang boleh nampak dah masjid ni, tapi kalau nak berjalan kaki dari Harajuku station tu lebih kurang 40 minit. Mak aku pulak memang kaki dia tak larat sangat masatu. Kitorang nak naik train tapi kakngah taksure station mana yang berdekatan kat masjid tu. So kitorang trylah cari jalan lain yang kononnya shortcut la, haha.

bangunan kurus. kat sini memang selalu sangat jumpa bangunan2 yang kurus haha
So kitorang jalan kaki ni lalulah deka area Shibuya crossing. Rasanya semua tau kat Shibuya ni memang paling glemer dengan dia punya crossing yang ramai gila orang ni. Tapi kitorang tak lalu pun crossing tu sebab nak pegi masjid lalu arah arah lain. 

Shibuya Crossing
Tengah jalan kan, apesal tiba-tiba rasa jauh gila kitorang jalan ni? Padahal tadi tengok macam dekat je masjid ni. Sedar tak sedar, rupanya kitorang dah jalan kaki dekat 10 km! Dengan tersesat-sesat jalannya, patutlah rasa macam jauh sangat je. Kalau ikut jalan yang dari Harajuku st. tu lagi senang rasanya. Kesian kat mak sebab kena jalan jauh huhu. Kaklong aku pun kesian gak, dahla beliau tengah pregnant.

Tapi mak power okay, boleh gak tahan sampai masjid

masing-masing bila nampak tempat duduk. Macam nampak syurga
Tapi bila jalan kaki ni sebenarnya best gak sebab kita boleh tengok tempat-tempat dengan lebih terperinci walaupun kaki kau rasa macam nak patah. Barulah nampak macam independent backpackers kan, haha. 

Dan akhirnya setelah berjalan 10 km........... 

ALHAMDULILLAH SAMPAI PONN. TERIMA KASIH YA ALLAH!


Dia punya tahap lega bila dah nampak kubah masjid tu tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Inilah maksud the real musafir agaknya, sanggup berjalan jauh semata-mata nak pegi masjid ni.


Kat sini juga dipanggil sebagai culture center dimana selalu ada kuliah ataupun kelas bagi mereka-mereka yang berminat nak mendalami Islam. Masa kitorang singgah haritu adalah beberapa orang Japanese non-muslim datang masuk sini.

Kitorang solat asar dan terus tunggu maghrib sebab masing-masing nak rehatkan kaki. Penat tau jalan jauh lagipun masjid ni selesa je ada heater. Kat luar sejuk nauu.

Pastu ayah aku adalah borak borak dengan penjaga masjid tu pasal restoran halal. Kat area situ ada satu kedai halal makanan india. Dalam 500 meter jugaklah dari masjid tu, tapi masa datang tu kedainya tak bukak. Lapar gila tau, kitorang tak makan sejak tengahari. Pastu pegilah Lawson beli mochi dengan onigiri  je sobss.

Dan masa otw kat station nak pegi Shibuya, kami dipertemukan dengan 2 puan dari Indonesia yang memang dah menetap kat sini, diorang kerja kat Chiba. Macam biasalah, haruslah kami berdrama kata tak jumpa kedai makan halal HAHA! Maka diorang pun tunjukkan lah kedai mee udon yang selamat dimakan dan orderkan makanan untuk kami hehe. Terima kasih puan!

tengah musim sejuk makan benda panas peh memang nikmat
Lepastu, kitorang terus pegi Shibuya pulak untuk jalan-jalan. Kitorang ada naik bas untuk pegi ke Shibuya center tu, bas tu gambar anjing and tambang dia 120 yen jurr.

Pagi tadi tak sempat nak lalu kat Shibuya crossing tu, ini malam kita lintass! Dia punya ramai orang tu ya ampun, takut aku dibuatnya. Macam kat padang mahsyar.. Kawan aku kata, "more to sibuknya(shibuya) crossing".


Have you ever heard about Hachiko statue? Ni kisah anjing yang setia dengan tuan dia. Anjing ni milik seorang professor kat Universiti Tokyo, tiap hari dia selalu temankan tuan dia sampai ke shibuya station untuk pegi kerja. Tapi satu hari tu, tuan dia dah mati kat tempat kerja. So setiap kali waktu petang anjing ni akan tunggu master dia kat shibuya station tu selama 9 tahun sampailah anjing ni mati..

Statue ni duduk betul-betul dekat dengan shibuya crossing dan shibuya station yang ramai orang tu. Sobss sedih betul kisah ni.. Jadilah orang yang setia sebagaimana setianya anjing hachiko ni pada tuan dia.

terget utama abang aku datang sini sebab nak uniqlo je, lol
ni bukan shibuya crossing, ni anak dia.
Kalau datang Shibuya ni aku rasa better datang malam kot sebab lampu-lampu dia meriah gilaa, neon sana sini. Tapi in fact, memang semua bandar kat Jepun ni meriah waktu malam. Kat sini highlight dia shibuya crosswalk tu dengan datang shopping jelah. Kalau nak nampak dengan lebih jelas ke-busy-an crosswalk tu, duduk dekat dalam Starbucks yang bebetul menghadap crosswalk ni.

Dah puas shopping uniqlo, terus balik rumahla. Dari Shibuya station, ambil JR Yamanote line untuk turun Komagome.

Otw, masa nak balik kitorang lupa rumah dekat mana.. Maklomla rumah kat Jepun ni banyak betul dia punya lorong-lorong kecik sampai tekeliru. Pastu try tanya pakcik ni kalau-kalau dia tahu jalan walaupun sebenarnya beliau pun kurang pasti. Tapi dia punya semangat nak tolong kitorang cari rumah tu memang bagus wei. Selagi tak jumpa rumah kitorang, selagi tu dia tak balik rumah dia.

Nilah budaya orang Jepun yang suka tolong orang. Dia tolong kita sampai habis oi, terharu weolls. Lepas jumpa rumah kitorang tu dia punya senyum sampai ke telinga, haha.

potrait of me kat depan komagome station(suka lampu-lampu kat blakang tu). muka acah jekan
Thanks for reading!

1 Apr 2018

Winter Japan Trip - Shinjuku, Harajuku




Assalamualaikum!

Bulan febuari yang lalu, aku berjaya menjejakkan kaki ke negara yang memang dah lama gila aku impikan like, dari umur 5 tahun kot teringin nak pegi situ? Yes it's JAPAN! Alhamdulillah trip kalini kita pergi satu family setelah 5 tahun tak jalan ramai-ramai camni. Last pergi melancong overseas satu family macam ni masa pegi Korea tahun 2012 dulu. Lama kann?

Well hellow Japan! excited gila masa nak touchdown tu, rasa cam, wehh aku dah sampai Jepunlahhh HAHAHA!


18/2/2018 - Ahad

Flight pada haritu pukul 2.40 pm tapi macam biasa, kenalah gerak airport awal, pukul 9 tu dah keluar rumah meninggalkan kucingku dengan makanannya hukhuk. Trip Japan ni kami cover area Tokyo-Kyoto-Osaka. Jadinya, kami pilih untuk turun di Haneda International Airport sebab kalau mendarat tak mahal sangat, naik flight dari Tokyo harganya lebih mahal berbanding Osaka(Kansai). Pilihlah landasan yang benar untuk turun dan naik flight, ahaha.

KLIA 2 (KUL) --> TOKYO - HANEDA (HND)
                                                   2.40 PM                         10.30 PM

Return ticket per person (AirAsia) = 1079.25 MYR (dah include airport tax, makan, etc) x 8 person = 8634.00 MYR

Mendarat di Tokyo International Airport pada 10.30 pm waktu Jepun. Beza dengan Malaysia cuma 1 jam je. Dah sampai tu sewa airport transfer sebab dah lewat sangat kalau nak naik public transport, kang entah sesat kat mana-mana. So driver ni hantar kitorang sampai ke guesthouse kat Komagome.

Airport transfer = 677 MYR (ya ampun mahal betul)

Sampai kat apartment kami dalam pukul 11 pm lebih-lebih camtu. Nilah rumah selama 4 hari duduk kat Tokyo. Senang nak cari, dan yang paling penting dekat dengan Komagome Station. Host dia pun sangat friendly dan helpful. Semua kelengkapan rumah cukup.

Walaupun size rumah dia taklah besar mana (macam saiz rumah flat je lebih kurang) tapi dalam banyak-banyak guesthouse, kat Komagome ni jugak yang paling aku rindu. Sebab suka duduk Tokyo barangkali.

Dan rumah ni pun comel sebab theme Ghibli! Aku tak amek gambar pun kat rumah ni sebab sampai-sampai je habis sepah dalam rumah tu dengan beg-beg, lulz.

Btw, rumah ni cari kat Airbnb. Boleh klik link untuk tengok suasana rumah --> Ghibli Studio Apartment

4 nights =1849.00 MYR

Old Japanese traditional style dining space.
Top view of room1
picture credit to Ghibli Studio

19/2/2018 - isnin

Masuk je second day, mulalah aktiviti kitorang sebagai tourist. Dari area rumah kami (Bunkyo-ku) nak ke station dekat je, jalan kaki dalam 10 minit camtu sampai dah. Mula-mula agak susah nak ingat jalan sebab kat Jepun ni banyak street-street kecil, tapi lama-lama biasa dahh. Rumah kat sini banyak disusun rapat-rapat, kalau boleh memang taknak ada ruang langsung. Baguslah diorang ni tak mensia-siakan ruang kosong.


























First day kitorang berjalan kat Tokyo! Ya, Tokyo ni luas nak mamp sebab tu spent at least 4 hari kat sini. Sebelum berjalan tu, 1st thing yang korang kena ada ialah Suica card. Card ni boleh beli dekat mana-mana station atau konbini(convenient) shop and boleh guna setiap kali naik subway, bas atau local trains. Function dia sama je macam kad touch n go. 

Tapi suica ni tak semua jenis transportation boleh pakai. Contohnya macam express trains, shinkansen, highway buses(long distance) dan airport shuttles.

Okay seperti yang korang tau, pengangkutan utama kat jepun ni adalah train. Train dia bukan biasa-biasa, ada banyak line yang korang tau sebelum nak ke suatu tempat tu. So ni aku tunjuk sikit maps jr line yang ada around Tokyo.

Berselirat tak mata kau baca maps ni?

Disebabkan kitorang ni dari Komagome nak ke Shinjuku, so kami ambil Yamanote line. Adalah dalam lebih kurang 7 station. Shinjuku station memang besar gila okay, dia kira macam main station yang menghubungkan setiap jr line dari pelbagai cabang. So kat sini, kakak aku pegi uruskan tiket apatah, tapi penting untuk kitorang nak berjalan haha.

Shinjuku soooo big!
Times Square Shinjuku

Dari Shinjuku Station, kitorang jalan kaki untuk pegi ke Tokyo Metropolitan Government Building. Jalan kat bawah tanah je.
bapak best universiti ni ada access kat bawah tanah, senang kalau nak naik subway.

Keluar daripada station bawah tanah tu terus boleh nampak Tokyo government building tu. Nak masuk situ free je tak payah bayar, tataplah puas-puas pemandangan bandaraya Tokyo tu.


Yang ni, kalau time summer atau yang bukan musim sejuk memang boleh nampak Mount Fuji. Sayangnya sebab time tu winter so puncak gunung kena tutup dek kabus, kalau tak mesti lagi cantikk.

Bangunan ni ada 45 tingkat dan setinggi 243 meters. Ini merupakan tallest building in Tokyo. Kat sini ada 2 tower. Tapi nak naik lift ni sampai tingkat 45 laju gila, 1 minit je weh! Okay macam yang aku dah cakap tadi, dia ada 2 tower so naiklah dua2 belah sebab nak tengok view dari sudut yang berlainan.


Lepas dah puas kat sini, kitorang pegi pulak harajuku. Yang paling glemer kat Harajuku ni mestilah Takeshita Street, rasanya kalau korang minat Jepun mesti tau kat situ ada apa kan? haha

Kat Harajuku nilah yang dipanggil fashion street, orang kat sini selalu pakai fesyen yang pelik2 tapi comel. Sini pun banyak jual barang-barang comel, cafe-cafe comel, and apa benda yang comel-comel semua ada kat sinilah senang citer. Kawaii~

Tapi ramai gila umat manusia... Dahla street tu pun kecik je sebenarnya.


Datang Harajuku tapi banyak menyopping kat Daiso je HAHAHA. Dah barang-barang kat sini banyak yang mahal, so daiso jelah pilihan hati. Tapi dalam daiso ni pun ramai gila orang, nampak tak semua orang pun nak shopping dengan cermat macam kitorang gak :p

4 tingkat oi daiso dia.


Lupa nak bagitau, kat Harajuku nilah tempat yang paling bersepah nak jumpa kiosk creepe ni. Sakit hati weh sebab crepes dia semua nampak sedap-sedap, bau lak pehhh wangi menusuk hidung.

Aku memang dah lama sangat nak makan crepe ni kalau datang Harajuku tapi kakak aku kata takut tak halal sebab cream yang dia guna tu kita bukan tau kan T__T range harga untuk crepe ni 350 - 600 yen


Masa lepak sini dah nak dekat pukul 3, kitorang tak solat zohor and belum makan lagi. Dekat Tokyo ni Camii Mosque, ni antara satu-satunya masjid yang ada kat Tokyo. Yang tu nanti aku cerita next entry
Harajuku station

29 Mar 2018

New chapter


Assalamualaikum

Hi semua! So, sekarang ni aku telah bergelar pelajar Ijazah Sarjana Muda. Masih lagi sambung dalam bidang Printech. Environment dia totally different. Same places, different people.. Aku memang tak excited masuk degree ni walaupun memang minat dengan course yang aku ambil ni. Sebabnya nak sambung bulan 9 kalau ikutkan hati, haha.

Awal gila kan, baru habis diploma bulan 1 haritu, bulan 2 aku hilang di Malaysia dan bulan 3 terus masuk degree ko ghasee? Tak ke belum puas lagi nak rehat-rehat kat rumah lepas dah struggle habiskan diploma? Tapi apa boleh buat, mak suruh jugak sambung bulan 3 tu walaupun aku taknak. Memang merajuk sungguhlah seminggu tu.


Ni semua sebab faktor kawan. Rindu gila dengan classmates diploma aku weh.. Betullah, no one can replace them T__T Classmate degree setakat ni kami masih tak ngam lagi huhu.. Taktau macam mana nak try jadi friendly bila kenal dengan orang baru.. it.just.so.different. Do you feel me?

Tapi setakat ni ada yang dah boleh ngam jugakla, itu pun belum semua lagi.

Oh yang sambung degree kali ni berapa kerat je daripada zaman diploma dulu, tak sampai 10 orang. Hm syahdu habis. Yang lain-lain tu ada yang sambung course lain. Tapi ramai yang nak sambung bulan 9 laa, tu pun classmate aku beberapa kerat jela yang nak masuk bulan 9 nanti.

Tak kisahlah kan, asalkan adalah sikit yang nak sambung daripada takde.

The syllabus here is blerghh sakit otak jap, baru sebulan je degree tapi dah murung ya amat. Aku taktaulah boleh happy ke tak bila jadi pelajar degree ni? 2 tahun oi nak kena tempuh, hmm.

currently looking at my board. Setiap sem aku mesti letak gambar2 ni untuk hiasan. Can't believe we're no longer in the same class like before

#TiredAlready #FriendSick #MissMyFriendsSoMuchh
Yang benar, budak yang betul-betul hilang motivasi sejak masuk degree.

24 Mar 2018

Trip Boracay - Night in Boracay


Assalamualaikum

Sambungan daripada previous entry, setelah tamatnya semua aktiviti kami sepanjang 2 hari tu, it's time to say goodbye to Julyn. Dia ni memang sporting habis sebab muda baya-baya kitorang je, bolehla ajak gurau. Thank you, we had a great time with you, hope we'll meet again someday :)

Sweet gakla Julyn ni, sampaikan bila aku dah pulang Malaysia pun dia still whatsapp tiap2 minggu.
rainbow waktu petang dekat Bulabong beach

Biasanya bila dah hari-hari akhir percutian ni kita buat apa? Of courselah shopping! So, malam tu kami berempat pegilah ke D' Mall Boracay, memang situ antara tempat shopping utama la. 

Even dah malam pun ramai jugak manusia. Diorang ni jenis yang suka melepak malam-malam, partylah karaokelah tapi no wonderlah, pulau kann. Ahaha aku pun suka jugak keluar malam-malam.
Lihatlah betapa busynya jalan dengan motocar ini

Macam-macam jenis souvenir ada kat sini baqhang, engko pilih jela mana-mana yang berkenan. Tapi kitorang ni cam biasalah, mesti suka banding-bandingkan harga kat setiap satu kedai, ada jugak kedai yang tawarkan harga lain-lain. 

Overall souvenir kat sini murah la. Kitorang beli keychain combine jenis corak dapat 100 peso untuk 8 pcs. Best gila kann? Shopping kat kedai tu paling lama kot, padahal beli keychain je pun. And oh, pekerja kat situ ada sorang Filipino muslim. Ingatkan dia orang Melayu atau Indonesia sebab cara dia pakai shawl cantik semacam, kahkah.

maganda! (cantik)
Dia kata kat area Boracay ni tak ramai muslims sebab situ pulau kecil je, maka nak cari makanan halal teramatlah susah. Sepanjang kitorang ada kat sana memang susah jugak nak jumpa kedai halal. Ada tu memang ada, cuma berapa kerat jelah. Rasanya tak menyesal kot bawak luggage 23kg yang yang penuh dengan segala makanan tu. Tapi end up tak habis semua pun, lulz.

Sis ni kata dia teringin nak pegi Malaysia sebab kat negara kita senang nak cari makanan halal. Ni sejenis food hunter barangkali? Dan dia kata pernah ada orang Malaysia bagi dia tudung makanya beliau sangat terharu. Whoever yang bagi tudung kat sis ni, may Allah bless you! I learn something, kita patut rasa gembira dapat duduk kat negara yang majoriti ramai orang Islam, senang nak cari makanan halal, tempat solat pun merata-rata, komuniti Islam pun meluas. Semoga kita boleh jadi muslim yang baik. Seronok borak dengan sister ni walaupun aku lupa nak tanya nama beliau.

found one halal restaurant

Yang ni aku nak ceritalah kan, HALOMANGO memang glemer kat sini. Seriously mango shake dia  sedap gila sebab fresh! Mungkin mangga cebu. Price start from 150 peso, aku beli mango ice yang ada ice cream tu 200 peso. Bukan biasa-biasa weh, beratur panjang gila.

Yang beratur tu kebanyakkan nya orang Korea. Diorang memang suka betul datang Boracay ni sampai kat situ pun banyak restoran korea.

Selain mango, ada gak air buah yang lain macam coconut, watermelon. Tapi dah kata pun halomango haruslah kamu semua memilih mango. Best signature diorang ialah mango holic dimana ketulan mango tersebut dipotong berbentuk kiub, kemudian ditambah pula dengan aiskrim yang penuh menggoda, peh memang layan.

Selain halomango ni, ada jugak beberapa drinks yang femes kat sini. Yang aku rasa wajib cuba ialah Jonah's fruit shake, yang tu ada banyak gila choice dan harga start dari 120 peso je. Recommend try chocolate banana! Tom N Toms coffee pun glemer jugak kat Phillipines, tapi ni macam style-style starbucks jela. Bagi aku rasanya biasa jekot?

So on the next morning 6/2/2018, tibalah masanya untuk pulangg, pagi tu pegilah tengok sunrise dekat Bulabong Beach tu, dari haritu lagi nak tengok sunrise tapi asyik bangun lambat je, last day jugak baru dapat tengok. Bertuah betull


Bye Boracay, till we meet again! Keluar dari rumah pukul 9 pagi, sampai airport pukul 11 pastu flight pukul 3.30 petang. Bapak bosannya taktau nak buat apa kat airport tu.. 

Benda yang aku suka sepanjang ada di Boracay ni nombor satu mestilah sebab air lautnya yang cantik. Kalau locals here, orang-orang kat sini selalu panggil kitorang "ma'am", rasa macam datin2 pulak kahkah. Tapi diorang ni peramah je, english pun bagus jugak so takde masalah nak berkomunikasi kat sini.

Kalau plan nak ke Boracay, pada aku cukup je pegi sini 4 hari sebab pulaunya kecik je. Pusing-pusing kau jumpa tempat yang sama jugak. Aktiviti air kat sini memang best dan harga pun murah jugak! 

Thanks for reading!