6 Nov 2018

Dah konvo diploma!


Assalamualaikum

Apa khabar semua? Sihatkah? Dah lamanya aku tak menulis kat blog sendiri. 

Ini jelah ayaat mukadimah yang biasa aku bagi sebelum nak sampai ke main point entry kan. haha. 

Ok, main point untuk harini adalah.... Baca balik tajuk entry, SAYA DAH KONVO! Alhamdulillah, Mazni berjaya menamatkan diplomanya pada January 2018 yang memakan masa selama 2 tahun setengah. Pada bulan 10, yakni hari Isnin 2 minggu lepas (22/10/18) aku dah menghadiri Istiadat Konvokesyen UiTM kali ke-89 di UiTM Shah Alam.

Rasa teruja tau bila first time konvo ni. Dengan bunyi gamelan nya lagi. Ahh that feel!

gambar preconvo masa ambil jubah
Tiba-tiba teringat pulak kata-kata cikgu BM masa nak SPM dulu. Kitorang excited sangat sebab ada majlis graduasi sampaikan masa cikgu masuk kelas pun kitorang sibuk buat video untuk majlis graduasi tu.

Pastu cikgu cakap...

"Alah awak semua ni beriya sangat nak graduasi, sekolah je pun. Graduasi yang paling bermakna sebenarnya masa awak ambil scroll kat universiti nanti".

Pastu aku pun macam terfikir, dapat ke aku ni grad kat universiti? Sebab dulu aku selalu fikir yang aku ni mungkin tak dapat masuk ke universiti. Aku ni budak kelas seni je, bukanlah antara kelas yang top-top masa kat sekolah dulu. Selalu jugaklah rasa rendah diri, huhu.

Tapi Alhamdulillah, berjaya jugak aku konvo dan mak abah sendiri pun dapat tengok anak dia naik pentas masa hari kejadian. Lagi-lagi aku ni rare sikit sebab kakak2 aku semua konvo degree (abang pun dah nak abis degree next year) so, aku sorang je yang takat ni konvo diploma. Adalah juga wakil diploma kan. Bolehla rasa bangga sikit, lol.

haritu agak panaslah jugak. bersesak-sesak tu perkara biasa
Aku dapat sidang petang dimana kitorang semua kena masuk dewan pukul 1.30. Memang tak suka dengan sidang petang sebab kalut fikir nak solat. Dahla masuk dewan tu memang kena sharp tau. Pastu bab nak parking kereta, kena parking luar UiTM. Tapi disebabkan aku datang awal, dapatlah parking kat dalam.


Gambar before masuk dewan. Belum dapat cert lagi, maka kita pegang sajalah bunga. Btw, cuma mak dengan abah je yang dapa attend konvo aku ni. Adik beradik lain semua tengah kerja, tengah belajar. Nasiblah kena konvo hari isnin, siapa je nak datang hahaha.

Gambar masa dalam dewan, lepas naik pentas. Yeayy!


Lepas habis istiadat tu, semua keluar je terus hilang daripada radar. Masing-masing cari family sendiri. Tapi sempat jugaklah kitorang satu geng ni berkumpul, ni pun tak cukup lagi 2 orang. Nak kumpul balik dengan kawan-kawan masa konvo ni memang payah sungguh, ada je yang tak complete semua :( Nak bergambar satu kelas pun.... Semua dah berkeliaran tak nampak siapa-siapa dah haha.

Kitorang sekelas dan serumah dari sem 1. Terlampau banyak kenangan, gila tak sayang diorang ni? xD Mujurlah 5 orang dalam gambar ni tengah sambung degree kat Puncak Alam juga. Hat sorang tu je terpisah sikit sebab dia degree kat Johor huhu.

Dan saya sangat gembira bila salah sorang geng kami berjaya dapat Anugerah Naib Canselor (ANC), iaitu grad dengan 1st class. Haraplah time degree nanti ni pun aku boleh pakai selempang pink macamtu jugak.


Last but not least. Mestilah ibu bapa saya yang paling banyak support dari mula-mula masuk diploma sampailah dah habis ni. Sekarang tengah degree pula. Harap degree ni aku boleh dapat yang lebih baik berbanding masa diploma dulu dan boleh balas jasa mak abah bila dah kerja nanti.


Sesungguhnya aku sangat suka dan rindukan zaman diploma ni. Terlalu banyak kenangan yang manis dan dikelilingi dengan kawan-kawan yang seronok. Mungkin di hari konvokesyen ni kita dah berpisah dan peluang nak jumpa sekali lagi tu agak payah disebabkan masing-masing duduk di lain-lain negeri. Walau dimana dan apapun yang korang semua buat, aku doakan masing-masing berjaya dalam kehidupan :)

i love you gaiss!

Thanks for reading!


28 Sep 2018

Winter Japan Trip - Mount Fuji


Assalamualaikum

21/2/2018 - Selasa
PREVIOUS ENTRY (AKIHABARA)

Hari ketiga, kami pergi ke Gunung Fuji, gunung yang paling menjadi kebangaan Jepun. Sebenarnya kitorang bercadang nak naik Romantic Train untuk perjalanan ke mount Fuji tu, tapi train tu cuma ada satu trip je untuk sehari dan kitorang pula gerak lambat dari rumah, maka melepaslah nak naik Romantic train tu.

Kalini kami naik train yang lain sikit iaitu, Limited Express Train (Kaiji). Di bawah ni aku sertakan jadual perjalanan yang kami naiki untuk ke Mount Fuji tu.



Train dia selesa dan time tu pun tak berapa ramai sangat orang dalam gerabak. Ambil masa lebih kurang 55 minit nak ke Fuji. Sampai saja di Otsuki Station tu, terus kami naik pula Fujikyu Railway. Walaupun sedih tak dapat naik Sakano Romantic Train tu, tapi suasana dalam Fujikyu Railway ni pun okaylah, nampak jugak klasik-klasiknya sikit. Lantai train ni pakai kayu.

Oh btw, dalam train ni penuh dengan orang jugak.


sesampai di Yoshida Station, kitorang kena tunggu bas pula. Kat sini diorang ada bagi day tour pass yang memang valid untuk berjalan seharian di kawasan Fuji ni. Kalau pass tu hilang memang alamatnya menangislah kena tinggal, so jagalah pass tersebut baik-baik.

Perhentian pertama yang di Saiko Iyashi Nemba. Dekat sini ada traditional old village yang . Menurut apa yang aku baca kat Japan Guide, sebahagian daripada kampung ni telah musnah akibat tanah runtuh pada tahun 1966. Kampung ni sekarang telah diubahsuai jadi kedai souvenir, restoran, galeri selepas dah melalui proses baikpulih. 

Apa yang best kat sini, selain dapat tengok rupa kampung klasik Jepun, kat sini jugak betul-betul menghadap Gunung Fuji! Inilah antara pemandangan Fuji paling cantik yang kitorang dapat snap gambar sebelum kena tutup dengan awan, sobs.. Btw dapat ambil gambar satu family berlatarbelakangkan Mount Fuji dan old villages ni. Arigatou ojisan yang tolong offer nak ambilkan gambar tu! Pandai wey dia ambil gambar, nampak cantik!

Mrs. Mom and Mr. Dad

Dah sampai Fuji, mestilah terkenal dengan epal Fuji kan. Kitorang belilah jugak epal ni walaupun harga dia agak mahal (maklumla tempat tourists). Alah rasanya macam epal biasa jugak je, cuma saiz dia besar sikit je dari saiz epal biasa.


Cara bakar ikan zaman dulu-dulu, mengancam beb aroma dia tu. Sekor ikan dia jual 700 yen, kitorang nak beli makan sharing-sharing tapi bas dah sampailah pulak. So selamat tinggal ikan yang enak...

Disebabkan kat sini kami hanya diberi masa selama satu jam saja, lepastu rushing naik bas pergi ke tempat yang seterusnya pula.

Yang mende ais ni tak turun sebab bukan station kitorang. Tapi serious lawa oiii, macam duduk kat negara Frozen pulak. Ni pun curi2 keluar bas jap untuk ambil gambar, haha.


Dan masa kat Fuji ni, ini adalah kali pertama kitorang merasa pijak salji! Tapi salji kat sini tinggal ciput jela, at least dapat gak merasa kan. Dalam banyak tempat kat Tokyo yang kitorang pergi, sinilah kawasan yang paling sejuk sampai aku rasa darah nak terpercik-percik keluar dari jari xD Hidung masing-masing dah merah, tangan dah beku, kulit kering. Hot pack pun sampai habis kitorang guna tapi tak cukup.

Ini Lake Kawaguchiko

Cakap pasal Lake Kawaguchiko ni, biasanya kat sini tempat yang paling glemer orang ambil gambar cantik yang berlatar belakangkan Mount Fuji dengan lake ni, tapi aku tak jumpa pula kat mana tempat orang selalu ambil gambar tu. Since Lake ni besau, adalah station-station yang tertentunya. mungkin kitorang tak turun kat station yang the best spot orang selalu bergambar tu kot.

Tapi kalau duduk kat mana-mana pun bukan nampak pun Mount Fuji ni. Memang bukan nasib kitoranglah nak dapat view yang cantik haritu. Elok datang sini masa musim panas atau musim bunga, memang korang boleh nampak puncak gunung tu kalau cuaca menginzinkan. 

Lepas dah solat, kitorang terus naik bas pukul 3.15 petang tu dan kembali semula ke Otsuki station dan pulanglah ke Tokyo. Perjalanan yang sangat jauh untuk harini, balik rumah makan, pastu tidur sebab esoknya nak kena bangun awal pagi nak pindah ke tempat lain pulak. 

look, my fingers turning reedddd. macam sausage pulak dah. Akibat gatal nak sentuh salji tu.

Thanks for reading!


5 Sep 2018

Semester break yang dimanfaatkan


Asslamualaikum

hii...? Lamanya blog ni ditinggalkan, rasa kekok nak menulis semula. Tapi yang terharunya, masih ada orang yang sudi singgah ke blog ni biarpun dah lama tak update sebarang entry. Ketahuilah bahawa even tengah cuti sem pun, aku busy cari duit. LOL

Adalah menjadi lumrah setiap kali cuti sem je mesti budak-budak nak buat kerja part time. Termasuklah aku. Entahlah, memang sejenis yang takleh duduk diam rasanya. Daripada duduk rumah membosan mereput tak dapat apa-apa, lebih baik aku keluar cari kerja dan dapat duit. Tak gitu?

Cuti taklah lama mana, cuma 2 bulan je. Tapi aku sempat kerja sebulan setengah je sebab lagi 2 minggu tu masih menganggur cari kerja. Mana ada kedai yang nak pakai budak kerja sekejap-sekejap macam aku ni. 

Tapi bersyukur kehadrat ilahi, dapat jugak kerja dengan MR D.I.Y dekat Evo Mall Bangi. Tu pun sebab branch baru so diorang memerlukan pekerja, maka bermulalah kisah saya menjadi seorang cashier buat pertama kalinya. Hiuk hiuk.

Honestly, ni kerja part-time paling seronok yang pernah aku hadap sepanjang banyak-banyak tempat yang aku pernah kerja selama ni. Environment kat sini sangat friendly dan selesa. Even first day kerja, diorang treat aku macam kawan yang dah kenal lama. Eheyy tapi memang ada beberapa budak sekolah aku yang kerja sini pun. Paling best sebab semua staff dalam tu umur lebih-lebih kurang je, itu yang senang nak bergaul.

Jadi cashier ni nampak je macam senang. Scan barang pastu ambil dan hulur duit. Tapi banyak kecuaian yang aku dah buat dan kena guna duit sendiri untuk ganti kesalahan aku ni ahaha padan muka kaulah maznii. Tapi biasalah, baru 1st time jadi cashier kann. Kalau tak buat salah mana nak tahu kesalahan lazim yang selalu cashier buat kan. Ingat lagi aku pernah down teruk sebab asisstant supervisor aku selalu kena marah disebabkan aku punya kecuaian. Sejak dari tu aku slow-slow belajar dan jadi lebih berhati-hati supaya tak menyusahkan orang hhu.

I really love group photos. So, biarlah aku letak gambar kat sini sebagai kenangan. Ini jelah cara aku nak menzahirkan rasa gembira dengan kenalan sendiri.

tengok movie kat IOI sampai nak dekat pukul 2 pagi lul.
celebrate member dari uitm puncak alam yang nak resign kerja. aku resign keesokkannya

Time nak berhenti kerja haritu, haihh menangis jugakla. Diorang yang tinggal ni pun sedih tengok kami 5 orang berhenti sekaligus, ada gakla yang nangis bila kami ni resign. Tak pernah-pernahlah aku sedih macamni bila nak berhenti kerja. Berkawan dengan diorang ni teringat pulak kawan-kawan diploma aku. Kitorang rapat sangat-sangat sampaikan nak berpisah tu sedih dia lain maciamm. Apapun, seronok kerja sini selain dapat pengalaman baru, kawan baru, dah up sikit communication skills dan dapat kenal someone special~

So... I must say cuti semester kali ni digunakan dengan sebaiknya. Selain tu, aku juga berjaya dapat dean list untuk result degree yang pertama. Walaupun masa awal-awal dulu memang takde semangat langsung nak sambung belajar, tapi aku akan cuba untuk dapatkan anugerah naib canselor (ANC) untuk keseluruhan degree ni. Tolong doakan aku berjaya dan kuat semangat untuk habis belajar ya? :)

Thanks for reading!



4 Jul 2018

Review Rio Burger


Assalamualaikum


Sempena sekarang ni tengah musim FIFA 2018, McDonalds keluarkan menu baru yang mungkin tak berapa nak baru sangat, sebab before ni pun dah pernah ada. Ini menu bermusim ya, kalau bola dah habis nanti barangkali menu ni dah takdeee. So, ini dia RIO BURGER!


Burger Rio ni hanya ada 2 perisa iaitu beef dan chicken. Aku beli set besar, RM 18.90 *istighfar jap. Kalau set medium cuma RM 16++. Btw aku beli beef rio.


Apa yang aku suka pasal burger ni, bun dia comel bentuk macam bola. Tapi sekali tengok macam otot orang sado pun ada jugak, lol. Dannn, patty burger ni besar! Besar dia tu sampai tahap terkeluar daripada roti jugaklah.


Aku sedia maklum bahawa burger ni pedas, tapi tak sangkalah pulak pedas dia melebihi daripada apa yang aku jangka. Ingatkan sos Rio yang kaler kuning tu rasa macam sos cheese pedas-pedas biasa, tapi sos tu rasa pedas-pedas kopi. Taktaulah nak describe sos tu macam mana, tapi mengikut lidah melayu aku ni, sos tu memang ada rasa kopi. Resipi sos ni agak unik tapi tulah, aku.... tak berapa....suka?

Maybe sebab aku sejenis yang tak tahan pedas, lepastu burger ni punya pedas bukan macam pedas biasa yang kita selalu makan tu, dia rasa lain sikitt. Cuma portion dia okaylah, agak besar walaupun bagi aku mahal lah jugak. Maklumlah 1st time nak merasa burger limited edition ni. So far ini burger paling pedas yang aku pernah makan. 

Kalau korang tanya aku, berbaloi tak beli? Aku akan kata tak kot sebab tak suka rasa sos spicy dia yang agak pelik tu xD Spicy McChicken lagi sedap kott. Tapi lain orang, lain lidah. Mungkin aku je yang tak suka tapi orang lain suka? Kena try sendiri baru boleh judge.

Thanks for reading!

25 Jun 2018

Oiso Korean Food, IOI City Mall


Assalamualaikum


Tahun ni kita takde cerita raya ya. Maka, seawal hari raya ke-2 aku, kakngah dengan Paie dah bosan duduk rumah. Maklumla raya tahun ni kitorang tak balik kampung so nak beraya ke mana je kan? Raya jelah dekat IOI buat cuci-cuci mata. Lepastu kakngah ajak makan kat satu restoran korea ni, baru bukak kat IOI. Rasanya mesti korang yang selalu baca blog aku tau aku suka makanan korea. Aku selalu makan kat Dubuyo, Sopoong, Eid and now, we discover a new restaurant. YEAY!


Restoran ni berada di IOI City Mall tapi aku taktaula ada buka kat cawangan lain ke tak, sebab kitorang makan kat IOI je. Duduk di tingkat L1, betul-betul berdepan dengan pancake house. Owner restoran ni pun adalah orang Korea.


Nampak dari luar memang dah cantik bila masuk dalam, decoration restoran memang lawa. Suka tengok lampu korea yang tergantung tu.

Kitorang order 2 dish je sebab nak test rasa je dulu. Pastu just add-on nasi jelah and makan sharing together gituw. Walaupun baru dapat duit raya, tapi takpelah cuba belajar berjimat sikit? Kat rumah masih ada lagi lemang ketupat rendang kalau nanti dah kenyang sangat kesianlah juadah hari raya kat rumah tuu.

BBQ spicy chicken - RM 23 ++

Aku nak ayam goreng korea yang ala-ala kyochon ke, kfry kee, tapi disini ayam guringnya nggak ada so kita pilihlah bbq spicy chicken ni. Jadilah kan walaupun ianya tidaklah se-crispy ayam goreng tu? 

Mungkin sebab restoran ni berkonsepkan korean traditional cuisine dan ayam goreng korea tu kan dikira makanan moden so dia takde kat sini? Eh sukati je tafsir sendiri.

Apa yang aku mampu kata... dish ni memang daboom! Nama dia je spicy tapi bagi aku takla spicy sangat, sesuailah dengan taste bud aku ni. Mungkin sebab BBQ, so rasa dia sedap betul. Dish ni pun antara yang recommended kat sini.

Bulgogi - RM 25 camtu kot.. Ya ampun sorry tak ingat harga!

Seterusnya adalah bulgogi aka daging panggang. Bulgogi ni bila je tak sedap kan? Pegi mana-mana restoran korea pun memang bulgogi ni selalu jadi best seller. Tapi yang ni memang sedap, secukup rasa!

Antara 2 dish ni, rasanya aku lagi suka bbq spicy chicken tu kot berbanding bulgogi. hehe

Total kami makan haritu untuk 2 dish ni adalah RM 60 dengan berapa sen entah dah lupa. Kenyang dan berbaloikah walaupun makan share? YESS KENYANG SANGAT. Korean dish kan memang selalunya portion besar, so kalau korang datang bertiga and nak order 2 dish pun cukup je sebenarnya. Alhamdulillah, tiada adegan bergaduh tak cukup lauk masa tengah makan tu XD 

Sorrylah mampu review 2 makanan je. Tapi yang 2 ni pun dah sedap, so aku beranggapan semua makanan dalam restoran ni sedap-sedap kot. Next time of course kena datang lagi untuk cuba makanan lain! Buat masa sekarang ni, Oiso duduk dekat carta pertama dalam senarai korean restaurant yang sedap pernah aku pergi. Lol over tak? Takpela ni honest review kita. Lain orang lainlah pendapat.

Siapa yang suka korean food bolehla try makan kat sini :D

Thanks for reading!

20 Jun 2018

Winter Japan Trip - Akihabara


Assalamualaikum

Sambungan daripada PREVIOUS ENTRY, sepulangnya(betul ke ayat ni?) kami dari Odaiba, haruslah kitorang menjejakkan kaki ke Akihabara! Aku rasa kebanyakkan anime lovers atau otaku mesti tau tempat ni terkenal dengan apa kannn.


Akihabara merupakan bandar geek anime yang terbesar di dunia. Kat sini juga terkenal dengan electronic town dan korang boleh dapatkan barangan elektronik macam kamera. gadget. Harga dia tak surelah pulak sebab memang target aku datang sini sebab nak cari anime je. Rasanya yang paling excited gila datang sini ialah aku, adik dengan abang aku jekot :p 

Nak pegi sini mudah je, amek JR Yamanote Line dan turun di Akihabara station. Dan benda yang korang akan nampak sebaik saja keluar dari Akihabara station ni ialah bangunan LAOX tu. Pastu kau pusinglah ke mana2 pun.


Lihatlah betapa warna-warninya bandar ni. Suasana kat sini turut dimeriahkan dengan lagu vocalid daripada para-para anime yang kuatnya sampai rasa nak pecah gegendang telinga. Disebabkan kakak aku aku cuma bagi masa 1 jam je kat sini, so kitorang tak dapat explore semua tempat dan survey-survey harga kat setiap kedai, sobss.

Kitorang cuma masuk kat satu kedai ni yang aku sendiri lupa namanya, tapi kedai ni ada 5 tingkat dan dalam tu penuh dengan barang-barang anime. Even masuk 1 kedai je tapi still rasa tak puas duduk dalam tu. Tak suka tau shopping tengah-tengah rushing ni, kita kalau nak shopping kena tenang~

Inilah kedainya. 5 tingkat hokeyy

Walaubagimanapun, aku berjaya round satu kedai ni sebab nak buat perbandingan harga. Sampai tingkat 5 aku naik n usha mana yang berkenan dihati. Tapi just tengok sekali lalu jelah, cuma fokus kat watak yang memang aku betul-betul nak beli je.Rasa rambang mata weyh, macam nak borong semua tapi bila memikirkan duit ni.... Takpelah.

Banyak jugak watak anime yang kitorang kenal dalam ni. Contohnya One Piece, Attack on Titan, Naruto, K-ON, Gundam, Dragon Ball, Doraemon. Tapi yang paling aku suka sekali is Sailormoon laa! Budak-budak perempuan yang lahir tahun 1990 mesti pernah n suka tengok sailormoon kan *typical girls

 AAAAA COMELNYAA. AKU NAMPAK SAILORMOON T__T

Lepas mak dengan abah tengok harga gundam ni, diorang terus convert duit dan buat-buat terkejut. Tapi memang mahal pun, duit yang aku bawak pegi Jepun ni pun tak sampai angka 45,000 yen tu ._. Ada jugak gundam yang murah tapi kena tengok gred. Yang kat atas ni mungkin gred paling berkualiti kot. Size dia pun agak besar.

tak dapat beli figura sailormoon, dapat beli keychain pun jadilah
ni hasil tangkapan kat sana. Aku beli Miku Hatsune, yang baju hitam tu adik aku punya. dia main beli je tapi taktau watak apa ._.

Lepas dah gerak dari Akihabara, kitorang pergi ke Harajuku, sekali lagi. Tapi masa kitorang pegi ni banyak kedai macam dah tutup sebab kebanyakan kedai tutup pukul 9, kitorang pun datang lewat. Pegi sini pun sebab haritu berjalan sekejap sangat kat Harajuku ni dan ingatnya nak beli souvenir dekat sini.


Time kat sini semua orang berpecah. Aku jalan sorang-sorang je sebab aku ni kalau bab shopping cerewet sikit, so tak perlulah ada orang teman, kang dia pulak membebel. Tapi tak beli banyak barang pun sebab sayang duit huhu.

Kitorang masuk jela mana-mana kedai yang ada beli sikit magnet-magnet, keychain. Kat sini pun ada cat cafe jugak dan aku cadang nak masuk. Tapi sayangnya dah tutup pulak waktu tu :( Teringin nak main-main dengan kucing jepun. Harga masuk pun 200-300 Yen tak silap.


Wow rasa macam pelik je bila tengok tempat yang selalu packed dengan orang ramai ni jadi kosongg.

So, itu sajelah yang berlaku. Dari pagi sampai malam kitorang berjalan. Dalam beberapa hari aku kat Tokyo, inilah hari yang paling banyak aku spend duit, haha. Thanks for reading!