21 Dec 2018

End of 2018. What's good?


Assalamualaikum

2018, merupakan tahun yang merubah persekitaran aku, diri aku. Taktaula nak kata tahun ni macam mana. Dia ada campuran sedih, seronok, penuh pressure dan malas, haha.

Bila baca kat twitter, ramai orang kata 2018 ni antara tahun yang paling sakit sekali dan nak 2018 cepat berlalu. Hm kalau aku ni nak kata sakit, taklah sakit sangat. Eh apapun marilah kita ceritakan kronologi tentang apa yang berlaku sepanjang 2018 ni.

Januari

Diploma selama 3 tahun dah tamat
Yang ni memang yang paling berat hati nak tinggalkan. Sebak sebaldi lah masa habis diploma tu sebab fikir mesti susah nak jumpa dah lepasni. Wish you all the best!

Boleh baca entry KAT SINI

Dinner FSSR (Fakulti senilukis senireka)
Ini kira first and last dinner sepanjang 3 tahun belajar kat UiTM ni (kecuali yang sambung degree, nanti ada lagi dinner) Kalau fakulti lain buat dinner tiap2 tahun, tapi kitorang ni jarang. Bila dah jadi bakal graduan baru merasa pre-grad dinner ni haha.

Boleh baca entry KAT SINI

February

Bulan melancong habis-habisan.

Boracay
Tak pernah terdetik pun nak pergi Phillipines sebelum ni. Berminat nak join kakngah travel dengan kawan-kawan dia ni pun sebab tengok google, Boracay ni pulau yang cantik. Uhuu siapa je tak suka tengok air laut yang cantik camni kan~

Boleh baca entry KAT SINI

Ada juga video yang tak seberapa sangat, maklumla video pertama. Dan tahun 2018 nilah aku baru explore video editing sebab nak buat video masuk youtube.


Japan
Tercapai hajat nak pegi negara yang paling di idam-idamkan sejak dari dulu lagi. Kalini pergi dengan satu family include abang ipar :D

Entry untuk Jepun ni belum tulis habis lagi (ya ampun entah bilalah nak habisnya) tapi boleh baca KAT SINI

Video baru siap bulan lepas, enjoyy


March
Melangkah masuk ke alam degree yang suasananya totally different. Aku banyak sangat menangis sejak-sejak masuk degree ni haha tahpape kan? -__-

Well, takkan selamanya bersedih. Zaman gembira masa diploma tu sudah tinggal kenangan, apa kata kita try buat kenangan untuk degree pula walaupun classmate degree ni tak berapa rapat macam diploma dulu. Aku masih ada separuh kawan degree yang friendly jugak misalnya seperti mereka-mereka dalam gambar dibawah.

Thanks korang sebab sudi nak berkawan dengan kitorang ni walaupun kami masuk lambat 2 sem huhu.

April 

Tiada apa yang menarik, hidup macam biasa je dengan siapkan assignment

May

Dapat anak buah pertama, kini aku telah bergelar makcik! Ahmad Yahya lahir tepat masa 1 Ramadhan :D

gambar masa sebulan baru lahir vs 7 bulan. Cepatnya membesarr

Jun

Takde apa yang berlaku. Cuma sambut hari raya di Bangi saja.

July - August

Cuti sem gi cari kerja. Lepastu jadi rapat pulak dengan diorang semua ni sampai nak berpisah pun sedih kemain. Pestime tau aku nak berenti kerja jadi sesayu ini haha

Entry boleh baca KAT SINI 

Semptember

Masuk sem baru

October
  • Dah naik umur 21 tahun
  • Dah konvo diploma
Last dapat jumpa kawan-kawan diploma aku, sobs sobs T^T

Entry boleh baca KAT SINI


November

  • Sambung stress siapkan assignment
  • Pegi petrosains, hiks

December

Bulan sakit otak dan lesu gila tapi akhirnya berjaya habiskan sem 4 ini, dan sekarang tengah cuti sem.

Tapi... Ada satu assignment yang aku kategorikan sebagai assignment yang paling enjoy bila buat, iaitu packaging! Suka ni pun sebab aku rasa agak puashati dari segi design. Tapi taktaulah kalau lecturer nilai macam mana kan. Kira syok sendiri je ni haha.



So... Aku kira banyak jugaklah kejadian penting yang berlaku pada tahun ni. Terima kasih untuk kenangan manis dan pahit sepanjang tahun ni. Walaupun rasa tahun ni aku paling banyak jahat, harap cubalah berubah tahun depan, haha. Dah tua dah Mazniiii, tahun depan dah masuk 22 tahun dahh

Tahun depan aku target macam nak cuba capai pageviews 700k keatas. Nak target sejuta tu macam tak mampu kerana blog saya amatlah sendu serta mempunyai kekangan masa dan halangan semasa menulis blog (alasan!) Maybe i'll try to blog more and taknak bagi nampak kosong? (ini azam setiap tahun tapi selalu tipu) ;P

Thanks for reading!


18 Dec 2018

Semester 4 telah berakhirrr


Assalamualaikum

Haluuu all! Finally, habis juga semster yang sangat mencabar ni. Sangat stress ya amat sebab banyak gila kerja dan banyak gila duit keluar. Mental betul hadap satu sem ni dengan serabut fikir tempat nak intern tau. But Alhamdulillah, berjaya jugaklah tamatkan semester ni walaupun sangat kelibut.

Oh, sem ni aku takde final exam. Aku jenis student yang tak payah hadap buku, tapi project kau kena submit hahaha

Kisahnya, masa awal-awal sem dulu, selalu gak cuti dan lecturer pun tak kasi keje lagi. Tapi dah masuk hujung sem, kalau boleh setiap subjek tu akan dapat esaimen, test. Minggu yang paling dahsyat masa minggu 13 dan 14, itulah tarikh submission, presentation, test pastu tambah lagi dapat esaimen hujung2. Aku sampai pening dan memang terlalu penat untuk minggu tersebut.

Antara buku nota yang aku hasilkan untuk subjek entrepreneurship (ETP), subjek yang aku tak berapa suka sebab belajar pasal bisnes, haha.


Terlalu banyak sangat fikir untuk sem ni sampai mental breakdown. Dan sem ni jugak aku cepat baran, sikit-sikit ada je benda yang tak kena sampaikan aku rasa nak mengamuk untuk semua perkara. Hahaha senang citer, sem ni aku agak teruk sikitlah T__T 

Maafkanlah aku Ya Allah.

Sama macam previous sem, aku mestilah harapkan result yang terbaik sebab aku dah usaha sedaya upaya. Tapi bila tengok betapa liku-liku dan sangat the very last minute untuk sem ni, aku jadi tak yakin. Tapi dalam hati nak jugak score cuma taktau subjek apa yang aku boleh target tu hm. Pastu yang sedihnya, dahla temuduga aku untuk pinjaman pelajaran gagal tau. Adik aku je diluluskan haha.

Apapun, kena redha awal-awal sebab aku sendiri tau macam mana prestasi aku untuk sem ni, huhu. Apapun, semoga segalanya dipermudahkan untuk aku nak intern nanti, 2 minggu je dari sekarang ...

Akhir kata, terima kasih kerana sudi membaca.


29 Nov 2018

Highlight oktober dan november


Assalamualaikum

Kisahnya, aku nak buat entry pasal "october recap" lah kononnya. Tapi bila fikir balik.. sekarang ni kita dah berada di penghujung november, rasa macam dah basi sangat kalau nak cerita pasal october kan.

Maka dalam entry hari ini, biarlah saya membebel sikit tentang kejadian menarik sepanjang tempoh aku menghilang dari dunia blogging ini. Ini ada je campur cerita october dan november, kita compile je dalam satu entry. Mungkin korang rasa entry ni macam tahpape tapi saja je nak update sebab taknakla blog saya ni nampak kosong saja. Pageviews aku dah jatuh menjunam sejak-sejak busy macam YB ni. Huaaaaaa!

Okay, mari kita berceritaaa

kejadian october

Sebenarnya october adalah bulan yang paling busy teramat dan bulan yang paling banyak aku menghabiskan duit lantaran kami semua banyak buat project dan selalu kena keluar untuk field work *nangis tepi bucu katil. Tapi takpalah, busy-busy pun okay juga. Adalah life juga kan dari duduk duduk saja

Dan tidak dilupakan juga, october adalah bulan kelahiran aku. Bermakna tahun ni aku dah 21 tahun! Ramai kawan-kawan yang wish birthday dan as usual, roommate saya Arissa memberikan saya teddy bear kecik yang pakai topi konvo. Family pula belanja makan. Semoga Mazni diberi kesihatan yang baik sepanjang tahun umurnya meningkat.

Konvo day

Pada previous entry, aku ada cerita dah konvo untuk diploma. All sleepless nights, all tears, all tiredness dan segala pahit manis finally pays off. Daripada zaman diploma lah aku berjaya meningkatkan self-esteem sendiri. Dari zaman diploma lah aku berjaya up communication skills. Dari zaman diploma lah aku dah pandai berfashion sikit (haha). Dan dari zaman diploma lah, aku dapat kawan-kawan yang paling seronok dan aku takkan lupakan each of everyone of them. Terima kasih pada yang terlibat dalam mewarnai zaman diploma saya. Kita kenal since 18 tahun, dari zaman muka semua orang selebet baru habis sekolah, sampailah dah 21 tahun ni semua dah helok-helok belakaaa.

Boleh baca kat sini --> cerita konvo
tips konvo : janganlah pakai tudung bawal. habis berkemut kemut tudung aku sebab pakai mortar board tu

Classmate dah kahwin!

Baru je cakap dah konvo kan? Seminggu lepas konvo tu guess what..? Classmate aku dah kahwin! Rasa macam tak percayanya kita belajar sama-sama dari sem 1 sampai sem 5, kita membawang sama-sama dalam kelas dan kadang-kadang selalu balik naik ktm sekali. Since ini adalah first kawan aku yang kahwin, mestilah nak tengok kann.

Kitorang datang dari Puncak Alam. Perjalanan nak ke rumah pengantin tu pun makan masa 1 jam. Aapapun, tahniah kepada kawan saya Fauzi Azizul dan pasangannya Fatin Najihah. Semoga bahagia sampai akhir hayat!

info tambahan, pengantin lelaki ni juga merupakan salah seorang ahli daripada kumpulan kompang 5 beradik so boleh subcribe on their youtube channel.

Pergi Muzium

Kan aku kata bulan 10 ni bulan paling banyak perabis duit kan? Sebabnya kitorang kena 2 kali buat field trip ke muzium untuk 2 subjek. Aku memang suka pegi muzium walaupun orang kata muzium tu bosan. Alang-alang dah lama tak pegi muzium, haruslah kami menggunakan kesempatan dengan sebaiknya.

Pastu kalau pegi muzium ni kan, gambar dia tersangatlah insta-worthy okayy.

 Islamic Art Museum Malaysia, Kuala Lumpur
Muzium etnik Melayu dan Maritim museum

Kejadian November

Petrosains

Rasanya sangat lama aku tak menjejakkan kaki ke Petrosains. Time sekolah rendah kira last timelah aku pergi situ. I love discovery place sebab boleh explore benda-benda menarik. Pergi sini dengan 3 orang rakan saya masa kerja kat DIY dulu. Lagipun dah lama tak jumpa dorang ni, kami plan nak pegi petrosains dah lama dah. Ini kira jalan-jalan sambil lepaskan rindu jugaklah :p

Normal price nak masuk sini RM 22 tapi kalau bawak student id cuma bayar 16 je. Dah masuk dalam tu, kau mainlah seberapa banyak yang boleh. Macam kitorang ni, semua benda kitorang cuba. Nak dekat 3 jam jugaklah duduk dalam tu.


Aku rasa worth it la kot main dalam ni sampai 3 jam. Banyak aktiviti menarik. Ada certain benda yang dah takda, ada juga yang dah buat pembaharuan. Dan ada tempat yang kena bayar jugak dalam ni, contohnya macam nak masuk bengkel lukis. Ahaha better aku main je benda lain yang free tu.

Bulan 10 dengan 11 memang antara hectic month jugaklah sebab sangat kelam kabut. But i enjoy every moment! Terutama bila jumpa dengan orang yang dah lama tak jumpa.

Sekarang ni tinggal lagi 2 minggu sebelum nak habis semester 4. Masuk je cuti sem ni aku terus praktikal 3 bulan *nangis tepi bucu katil Nak cutiii sebab sem ni penat sangat.. Tapi apakan daya..... Semoga baik-baik sajalah.

Itu jekot, thanks for reading!




6 Nov 2018

Dah konvo diploma!


Assalamualaikum

Apa khabar semua? Sihatkah? Dah lamanya aku tak menulis kat blog sendiri. 

Ini jelah ayaat mukadimah yang biasa aku bagi sebelum nak sampai ke main point entry kan. haha. 

Ok, main point untuk harini adalah.... Baca balik tajuk entry, SAYA DAH KONVO! Alhamdulillah, Mazni berjaya menamatkan diplomanya pada January 2018 yang memakan masa selama 2 tahun setengah. Pada bulan 10, yakni hari Isnin 2 minggu lepas (22/10/18) aku dah menghadiri Istiadat Konvokesyen UiTM kali ke-89 di UiTM Shah Alam.

Rasa teruja tau bila first time konvo ni. Dengan bunyi gamelan nya lagi. Ahh that feel!

gambar preconvo masa ambil jubah
Tiba-tiba teringat pulak kata-kata cikgu BM masa nak SPM dulu. Kitorang excited sangat sebab ada majlis graduasi sampaikan masa cikgu masuk kelas pun kitorang sibuk buat video untuk majlis graduasi tu.

Pastu cikgu cakap...

"Alah awak semua ni beriya sangat nak graduasi, sekolah je pun. Graduasi yang paling bermakna sebenarnya masa awak ambil scroll kat universiti nanti".

Pastu aku pun macam terfikir, dapat ke aku ni grad kat universiti? Sebab dulu aku selalu fikir yang aku ni mungkin tak dapat masuk ke universiti. Aku ni budak kelas seni je, bukanlah antara kelas yang top-top masa kat sekolah dulu. Selalu jugaklah rasa rendah diri, huhu.

Tapi Alhamdulillah, berjaya jugak aku konvo dan mak abah sendiri pun dapat tengok anak dia naik pentas masa hari kejadian. Lagi-lagi aku ni rare sikit sebab kakak2 aku semua konvo degree (abang pun dah nak abis degree next year) so, aku sorang je yang takat ni konvo diploma. Adalah juga wakil diploma kan. Bolehla rasa bangga sikit, lol.

haritu agak panaslah jugak. bersesak-sesak tu perkara biasa
Aku dapat sidang petang dimana kitorang semua kena masuk dewan pukul 1.30. Memang tak suka dengan sidang petang sebab kalut fikir nak solat. Dahla masuk dewan tu memang kena sharp tau. Pastu bab nak parking kereta, kena parking luar UiTM. Tapi disebabkan aku datang awal, dapatlah parking kat dalam.


Gambar before masuk dewan. Belum dapat cert lagi, maka kita pegang sajalah bunga. Btw, cuma mak dengan abah je yang dapa attend konvo aku ni. Adik beradik lain semua tengah kerja, tengah belajar. Nasiblah kena konvo hari isnin, siapa je nak datang hahaha.

Gambar masa dalam dewan, lepas naik pentas. Yeayy!


Lepas habis istiadat tu, semua keluar je terus hilang daripada radar. Masing-masing cari family sendiri. Tapi sempat jugaklah kitorang satu geng ni berkumpul, ni pun tak cukup lagi 2 orang. Nak kumpul balik dengan kawan-kawan masa konvo ni memang payah sungguh, ada je yang tak complete semua :( Nak bergambar satu kelas pun.... Semua dah berkeliaran tak nampak siapa-siapa dah haha.

Kitorang sekelas dan serumah dari sem 1. Terlampau banyak kenangan, gila tak sayang diorang ni? xD Mujurlah 5 orang dalam gambar ni tengah sambung degree kat Puncak Alam juga. Hat sorang tu je terpisah sikit sebab dia degree kat Johor huhu.

Dan saya sangat gembira bila salah sorang geng kami berjaya dapat Anugerah Naib Canselor (ANC), iaitu grad dengan 1st class. Haraplah time degree nanti ni pun aku boleh pakai selempang pink macamtu jugak.


Last but not least. Mestilah ibu bapa saya yang paling banyak support dari mula-mula masuk diploma sampailah dah habis ni. Sekarang tengah degree pula. Harap degree ni aku boleh dapat yang lebih baik berbanding masa diploma dulu dan boleh balas jasa mak abah bila dah kerja nanti.


Sesungguhnya aku sangat suka dan rindukan zaman diploma ni. Terlalu banyak kenangan yang manis dan dikelilingi dengan kawan-kawan yang seronok. Mungkin di hari konvokesyen ni kita dah berpisah dan peluang nak jumpa sekali lagi tu agak payah disebabkan masing-masing duduk di lain-lain negeri. Walau dimana dan apapun yang korang semua buat, aku doakan masing-masing berjaya dalam kehidupan :)

i love you gaiss!

Thanks for reading!


28 Sep 2018

Winter Japan Trip - Mount Fuji


Assalamualaikum

21/2/2018 - Selasa
PREVIOUS ENTRY (AKIHABARA)

Hari ketiga, kami pergi ke Gunung Fuji, gunung yang paling menjadi kebangaan Jepun. Sebenarnya kitorang bercadang nak naik Romantic Train untuk perjalanan ke mount Fuji tu, tapi train tu cuma ada satu trip je untuk sehari dan kitorang pula gerak lambat dari rumah, maka melepaslah nak naik Romantic train tu.

Kalini kami naik train yang lain sikit iaitu, Limited Express Train (Kaiji). Di bawah ni aku sertakan jadual perjalanan yang kami naiki untuk ke Mount Fuji tu.



Train dia selesa dan time tu pun tak berapa ramai sangat orang dalam gerabak. Ambil masa lebih kurang 55 minit nak ke Fuji. Sampai saja di Otsuki Station tu, terus kami naik pula Fujikyu Railway. Walaupun sedih tak dapat naik Sakano Romantic Train tu, tapi suasana dalam Fujikyu Railway ni pun okaylah, nampak jugak klasik-klasiknya sikit. Lantai train ni pakai kayu.

Oh btw, dalam train ni penuh dengan orang jugak.


sesampai di Yoshida Station, kitorang kena tunggu bas pula. Kat sini diorang ada bagi day tour pass yang memang valid untuk berjalan seharian di kawasan Fuji ni. Kalau pass tu hilang memang alamatnya menangislah kena tinggal, so jagalah pass tersebut baik-baik.

Perhentian pertama yang di Saiko Iyashi Nemba. Dekat sini ada traditional old village yang . Menurut apa yang aku baca kat Japan Guide, sebahagian daripada kampung ni telah musnah akibat tanah runtuh pada tahun 1966. Kampung ni sekarang telah diubahsuai jadi kedai souvenir, restoran, galeri selepas dah melalui proses baikpulih. 

Apa yang best kat sini, selain dapat tengok rupa kampung klasik Jepun, kat sini jugak betul-betul menghadap Gunung Fuji! Inilah antara pemandangan Fuji paling cantik yang kitorang dapat snap gambar sebelum kena tutup dengan awan, sobs.. Btw dapat ambil gambar satu family berlatarbelakangkan Mount Fuji dan old villages ni. Arigatou ojisan yang tolong offer nak ambilkan gambar tu! Pandai wey dia ambil gambar, nampak cantik!

Mrs. Mom and Mr. Dad

Dah sampai Fuji, mestilah terkenal dengan epal Fuji kan. Kitorang belilah jugak epal ni walaupun harga dia agak mahal (maklumla tempat tourists). Alah rasanya macam epal biasa jugak je, cuma saiz dia besar sikit je dari saiz epal biasa.


Cara bakar ikan zaman dulu-dulu, mengancam beb aroma dia tu. Sekor ikan dia jual 700 yen, kitorang nak beli makan sharing-sharing tapi bas dah sampailah pulak. So selamat tinggal ikan yang enak...

Disebabkan kat sini kami hanya diberi masa selama satu jam saja, lepastu rushing naik bas pergi ke tempat yang seterusnya pula.

Yang mende ais ni tak turun sebab bukan station kitorang. Tapi serious lawa oiii, macam duduk kat negara Frozen pulak. Ni pun curi2 keluar bas jap untuk ambil gambar, haha.


Dan masa kat Fuji ni, ini adalah kali pertama kitorang merasa pijak salji! Tapi salji kat sini tinggal ciput jela, at least dapat gak merasa kan. Dalam banyak tempat kat Tokyo yang kitorang pergi, sinilah kawasan yang paling sejuk sampai aku rasa darah nak terpercik-percik keluar dari jari xD Hidung masing-masing dah merah, tangan dah beku, kulit kering. Hot pack pun sampai habis kitorang guna tapi tak cukup.

Ini Lake Kawaguchiko

Cakap pasal Lake Kawaguchiko ni, biasanya kat sini tempat yang paling glemer orang ambil gambar cantik yang berlatar belakangkan Mount Fuji dengan lake ni, tapi aku tak jumpa pula kat mana tempat orang selalu ambil gambar tu. Since Lake ni besau, adalah station-station yang tertentunya. mungkin kitorang tak turun kat station yang the best spot orang selalu bergambar tu kot.

Tapi kalau duduk kat mana-mana pun bukan nampak pun Mount Fuji ni. Memang bukan nasib kitoranglah nak dapat view yang cantik haritu. Elok datang sini masa musim panas atau musim bunga, memang korang boleh nampak puncak gunung tu kalau cuaca menginzinkan. 

Lepas dah solat, kitorang terus naik bas pukul 3.15 petang tu dan kembali semula ke Otsuki station dan pulanglah ke Tokyo. Perjalanan yang sangat jauh untuk harini, balik rumah makan, pastu tidur sebab esoknya nak kena bangun awal pagi nak pindah ke tempat lain pulak. 

look, my fingers turning reedddd. macam sausage pulak dah. Akibat gatal nak sentuh salji tu.

Thanks for reading!


5 Sep 2018

Semester break yang dimanfaatkan


Asslamualaikum

hii...? Lamanya blog ni ditinggalkan, rasa kekok nak menulis semula. Tapi yang terharunya, masih ada orang yang sudi singgah ke blog ni biarpun dah lama tak update sebarang entry. Ketahuilah bahawa even tengah cuti sem pun, aku busy cari duit. LOL

Adalah menjadi lumrah setiap kali cuti sem je mesti budak-budak nak buat kerja part time. Termasuklah aku. Entahlah, memang sejenis yang takleh duduk diam rasanya. Daripada duduk rumah membosan mereput tak dapat apa-apa, lebih baik aku keluar cari kerja dan dapat duit. Tak gitu?

Cuti taklah lama mana, cuma 2 bulan je. Tapi aku sempat kerja sebulan setengah je sebab lagi 2 minggu tu masih menganggur cari kerja. Mana ada kedai yang nak pakai budak kerja sekejap-sekejap macam aku ni. 

Tapi bersyukur kehadrat ilahi, dapat jugak kerja dengan MR D.I.Y dekat Evo Mall Bangi. Tu pun sebab branch baru so diorang memerlukan pekerja, maka bermulalah kisah saya menjadi seorang cashier buat pertama kalinya. Hiuk hiuk.

Honestly, ni kerja part-time paling seronok yang pernah aku hadap sepanjang banyak-banyak tempat yang aku pernah kerja selama ni. Environment kat sini sangat friendly dan selesa. Even first day kerja, diorang treat aku macam kawan yang dah kenal lama. Eheyy tapi memang ada beberapa budak sekolah aku yang kerja sini pun. Paling best sebab semua staff dalam tu umur lebih-lebih kurang je, itu yang senang nak bergaul.

Jadi cashier ni nampak je macam senang. Scan barang pastu ambil dan hulur duit. Tapi banyak kecuaian yang aku dah buat dan kena guna duit sendiri untuk ganti kesalahan aku ni ahaha padan muka kaulah maznii. Tapi biasalah, baru 1st time jadi cashier kann. Kalau tak buat salah mana nak tahu kesalahan lazim yang selalu cashier buat kan. Ingat lagi aku pernah down teruk sebab asisstant supervisor aku selalu kena marah disebabkan aku punya kecuaian. Sejak dari tu aku slow-slow belajar dan jadi lebih berhati-hati supaya tak menyusahkan orang hhu.

I really love group photos. So, biarlah aku letak gambar kat sini sebagai kenangan. Ini jelah cara aku nak menzahirkan rasa gembira dengan kenalan sendiri.

tengok movie kat IOI sampai nak dekat pukul 2 pagi lul.
celebrate member dari uitm puncak alam yang nak resign kerja. aku resign keesokkannya

Time nak berhenti kerja haritu, haihh menangis jugakla. Diorang yang tinggal ni pun sedih tengok kami 5 orang berhenti sekaligus, ada gakla yang nangis bila kami ni resign. Tak pernah-pernahlah aku sedih macamni bila nak berhenti kerja. Berkawan dengan diorang ni teringat pulak kawan-kawan diploma aku. Kitorang rapat sangat-sangat sampaikan nak berpisah tu sedih dia lain maciamm. Apapun, seronok kerja sini selain dapat pengalaman baru, kawan baru, dah up sikit communication skills~

So... I must say cuti semester kali ni digunakan dengan sebaiknya. Selain tu, aku juga berjaya dapat dean list untuk result degree yang pertama. Walaupun masa awal-awal dulu memang takde semangat langsung nak sambung belajar, tapi aku akan cuba untuk dapatkan anugerah naib canselor (ANC) untuk keseluruhan degree ni. Tolong doakan aku berjaya dan kuat semangat untuk habis belajar ya? :)

Thanks for reading!



4 Jul 2018

Review Rio Burger


Assalamualaikum


Sempena sekarang ni tengah musim FIFA 2018, McDonalds keluarkan menu baru yang mungkin tak berapa nak baru sangat, sebab before ni pun dah pernah ada. Ini menu bermusim ya, kalau bola dah habis nanti barangkali menu ni dah takdeee. So, ini dia RIO BURGER!


Burger Rio ni hanya ada 2 perisa iaitu beef dan chicken. Aku beli set besar, RM 18.90 *istighfar jap. Kalau set medium cuma RM 16++. Btw aku beli beef rio.


Apa yang aku suka pasal burger ni, bun dia comel bentuk macam bola. Tapi sekali tengok macam otot orang sado pun ada jugak, lol. Dannn, patty burger ni besar! Besar dia tu sampai tahap terkeluar daripada roti jugaklah.


Aku sedia maklum bahawa burger ni pedas, tapi tak sangkalah pulak pedas dia melebihi daripada apa yang aku jangka. Ingatkan sos Rio yang kaler kuning tu rasa macam sos cheese pedas-pedas biasa, tapi sos tu rasa pedas-pedas kopi. Taktaulah nak describe sos tu macam mana, tapi mengikut lidah melayu aku ni, sos tu memang ada rasa kopi. Resipi sos ni agak unik tapi tulah, aku.... tak berapa....suka?

Maybe sebab aku sejenis yang tak tahan pedas, lepastu burger ni punya pedas bukan macam pedas biasa yang kita selalu makan tu, dia rasa lain sikitt. Cuma portion dia okaylah, agak besar walaupun bagi aku mahal lah jugak. Maklumlah 1st time nak merasa burger limited edition ni. So far ini burger paling pedas yang aku pernah makan. 

Kalau korang tanya aku, berbaloi tak beli? Aku akan kata tak kot sebab tak suka rasa sos spicy dia yang agak pelik tu xD Spicy McChicken lagi sedap kott. Tapi lain orang, lain lidah. Mungkin aku je yang tak suka tapi orang lain suka? Kena try sendiri baru boleh judge.

Thanks for reading!