23 Jan 2016

New faculty


Assalamualaikum

Yeayy yeayy! Sekarang budak AD dah ada fakulti sendiri kat uitm Palam ni haa. Dah takdela nak menumpang kat fakulti orang lain lagi. Kitorang ni dikira penghuni pertama yg menginap kat kolej baru ni. Semua perabot adalah baru so kalau next sem ada barang rosak memang tak syak lagi semua tu salah sape, haha. Tapi ofcoslah aku tak rosakkan kemudahan yg ada ni #SisBukanVandalisme

Point yg paling aku nak highlightkan, tempat ni sangat sunyi dan kosong :')

Welcome to Kompleks Alam Bina & Seni Reka, UiTM Kampus Puncak Alam
**update gambar dari pandangan atas. Thanks to classmate yg send gambar ni kat whatsapp, lol.

Memandangkan kitorang ni penghuni pertama yg tinggal disini, orang taktau sangat pasal fac baru ni. So, seminggu pertama duduk kat sini memang takde apa-apa kemudahan pun. kitorang jugak yang kesian, haha. Susah, sangat susah. Duduk kat tempat baru ni lagi susah berbanding masa duduk kat kolej refflesia dulu.

Kafeteria tak bukak. Buat masa sekarang ni sumber makanan cuma ada food truck je. Tapi the saddest thing is, hari sabtu & ahad food truck tu tak bukak. Bila tak bukak tu kau pepandailah hidup untuk cari makanan yerr. Nak naik atas dekat kafeteria kolej angsana/kolej rafflesia tu memang jauh gila. Jangan cakap nak naik atas, bas pun takde tau uolls. Budak-budak yang ada motor, ada kereta tu sedaplah boleh keluar beli makanan kat atas. Kita yang takde apa-apa ni, ikhtiar terakhir adalah kau hidup dengan makan maggie, merayu kat madam suruh buat delivery foods atau balik rumah, haha.
nah, ni area kolej casuarina, angsana, rafflesia
Bila takde makanan, yang paling banyak membantu semestinya Madam Izaura yg cantik tu. Sebab dia sorang je yang duduk area Puncak Alam, lecturer lain semua duduk Shah Alam, so madam kata dia je yg boleh tengokkan kitorang TT Hal2 yg berkaitan lack of facilities semua madam yg tolong complainkan. Sampai madam kata nak jadi warden kitorang tauu. Rasa terharu dapat lecturer yg caring macam ni <3 <3 Alhamdulillah sekarang ni dah ada warden kat kolej, yihii.

Sekarang ni tak sabar nak tunggu budak degree masuk je. Degree masuk nanti kafeteria bukak, kemudahan lain dah ada, meriah satu alam kawasan tu. Nak tunggu degree masuk bulan 3 nanti ketabahan itu perlu ada. Goodluck to us! 

Jom tengok sikit persekitaran campus@kolej baru ni.
Ini fakulti alam bina/architecture. Tak pernah masuk dalam ni sebab bukan fac saya hahaha.


Dewan Berlian
    



Yang ni adalah rupa kolej baru kat sini. Hijau tu kolej Baiduri, kolej perempuan. Kuning pulak kolej zamrud, lelaki. Kolej baru memang lawa sebab semua benda baru. Design pun hipster sangat :p
Kolej Baiduri boleh menempatkan 1,500 pelajar, kolej zamrud 1,000. Ni lecturer aku yang cakap eh..



Kolej dekat Puncak alam ni pakai konsep rumah. Satu rumah duduk 8 orang. Bilik ada 4, bilik air ada dalam setiap rumah, ada meja makan. Walaupun konsep rumah, tapi TV takdak la, hahaha. 
Bilik air dia lawa sebab pakai tiles yg mahal. Cermin kat bilik air pun besar gedabak macam kat hotel. Dan ruang meja makan tulah perfect spot untuk mengeratkan hubungan silaturrahim sesama ummat :p

  
  
 

Untuk tempat makan pulak, memang senang sebab betul-betul duduk depan kolej. Cuma buat masa sekarang ni belum bukak lagi jelah. Anjung selera dia comel sangat sebab kerusi warna-warni. Aku perati fakulti baru ni memang ceria dengan macam2 warna. Kolej, dewan, kafe, semua nampak ceria! Art and design sangat taw, haha!

Dan yang paling kitorang terharu, ada surau jugak kat sini. Punyalah fikir nanti kalau time bulan Ramadhan nak solat terawih takkan kena naik kat surau ibnu sina yang nun atas sana tu, menangis 30 malamlah kitorang. Dann, surau ni betul-betul depan kolej perempuan. Senanglah nak pegi surau~

Kat sini ada jugak court badminton, basketball/netball, padang bola. So lepasni janganlah malas nak pegi bersukan :p Dekat je dengan hang punya kolej.

Diharap dengan adanya tempat baru yg cantik ni, siswa siswi tidak malas belajar. *Serta menjaga kemudahan yg dah disediakan, jaga kebersihan tempat baru, terutama kat kafeteria.

Itu jekot nak share. Thanks for reading!  

**update

Ni bagi yang bertanya alamat kolej kolej baiduri dan zamrud


111 comments:

  1. bestnyaaa. rindu pulak nak study balikk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe setakat ni 50% 50% la :p

      Delete
    2. Saya ada buat bisnes sewa printer area puncak alam. Anda boleh jana pendapatan sampingan.

      Delete
  2. Wahhh!! Cantik and nampak selesa sangat la fakulti baru ni. Makin semangat belajar lah ya kak mazni! :D

    ReplyDelete
  3. cantiknyaaaa. suka tengok meja belajar dia. cute sangat hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha terima kasih! meja belajar kenalah lawa2 baru ada semangat nk hadap meja belajar sendiri

      Delete
  4. cantiknyaaaa!
    benda baru mmg sunyi and kosong je rsa.. nnti tgu lama skit sure hingaq ..hihi





    JOM TENGOK LEBIH 100 BARANG2 KECANTIKAN DENGAN HARGA YG MURAH DAN PASTINYA ORIGINAL !
    https://www.facebook.com/produkkecantikanMG/posts/1726936100868945:0

    JANA PENDAPATAN PASIF DENGAN BLOG ANDA
    http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/01/jana-pendapatan-pasif-dengan-afflifycom.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahap kosong dia tu mcm takde penghuni yg duduk kt situ tau, huhu. takpelah, tunggu je org lain masuk nnti :D

      Delete
  5. ya allah cantik gila. ni jeles ni T_T . bila lah nak rasa semua ni.-.-

    ReplyDelete
  6. fuhh berderet imac ㅠㅠ
    cantik la. bilik konsep rumah memang syok. kadang2 ada drama rebut toilet xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling suka time masuk bilik komputer nilah. org kampung jakun nampak i-mac, HAHAHA!
      rabut toilet tu selalu sangat dah. pastu dok ketuk2 pintu toilet :p

      Delete
  7. cantiknya fakulti awak... akak dah 10 tahun tak p uitm pincak alam... teringin nak p sana melawat lecturer n senior junior...

    ReplyDelete
    Replies
    1. marilah dtg sini. dah ada banyak perubahan baru ^^

      Delete
  8. cantik la gambar awak. boleh saya tau awak guna camera apa ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai kamera phone je, oppo neo 5. pastu edit guna vsco :D

      Delete
  9. Cantiknyyya!! Part macintosh tu yg wow... Ohh budak asasi uitm pindah dengkil kan ahaha. Korg kena lalui tangga kejayaan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun wow jugak, hahaha. haah diorang pindah dengkil. masa saya duduk kat kolej rafflesia tu sebulan, memang lalu tangga tu tiap2 kali pegi kelas. nk terputus urat kaki urat saraf semua

      Delete
  10. mmg lawa gila huhuhuu haritu qila gi teman kak qila gi dentist mana tah sg buloh kut. lawa gila jgk huhuhuhu
    ni pun lawa T_T
    bilik air pun tiles lawa hikhik

    belajar leklok mazni :') <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiles bilik air dia best, tak mcm tiles biasa kat tandas2 yg lain :p
      hehe, maceh qila <3

      Delete
  11. sumpah jeles best sangat ni awaaaaaa! Lab semua pakai Apple, rumah pun selesa. Okey nak pindah PALAM pasni! XD hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilik apple ni ada 1 je, hahaha.
      nak pindah palam kena ready dgn mereputlah. susah nak keluar pegi mana2 ;p jkjk

      Delete
  12. kolej dah macam hotel dah XDD
    mewah sgt~!!

    ReplyDelete
  13. Lawaanyaa tempaatt. Comel meja studyy (*´∇`*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, hoho meja study kenalah lawa :p

      Delete
  14. wahhh. cantik sangat dah tempat nie T^T
    untung sebab jadi penghuni dan pengguna pertama kan.
    bestnya guna apple punya pc T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling best bantal dgn katil pun masih berbalut plastik, wahahaha
      setakat ni kitorg tak pernah guna lagi pun i-mac tu. lecturer asyik suruh bawak laptop sndiri utk keje grafik, haha xD

      Delete
    2. wahhh, org pertama rasmikan bantal dan katil. lain kali buat2 lupa bawak laptop. hahahhaa. merasmikan pc tu. wakakkaa.

      Delete
  15. bapaklah lawa gilaaaa T_T bestnya korang. Ya Tuhan... ni kalau tak 4 flat haa tatau lah nak cakap apa. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduuh 4 flat? mcm susah je muahahaha! kena belajar rajin2 bila dpt tempat baru yg lawa camni

      Delete
  16. wow.. best la fac baru.. bila la boleh singgah palam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugakla~ palam jauh kak zizie, hahaha

      Delete
    2. hahaha.. tahu.. dulu akak kat R6 menghadap court..

      Delete
    3. R6 ke? Kite pun ddk R6 sebelum pindah tmpt baru ni xD sunyi gila blok R6 ni sbb bebudak AD je yg duduk situ buat smentara waktu

      Delete
  17. Kos ad kos ap? sy degree ad dri shah alam, next sem bln mac kteorg daftar kt puncak alam lak.. kot knal nti leh buat kwan.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya AD120, printing department. hai kak senior! cepat2 la datang sini, tak sabar nak tunggu degree masuk nnti kafeteria boleh bukak T^T

      Delete
    2. Larh.. bdk printing ? sy AD230 printing jgk.. hihi,, insyaAllah ada rzeki kita jmpa yee..alolo cian korg cafeteria xbka lg,, brsbarlah whai adik2 ku..

      Delete
  18. cantiknya.. semoga semangat mazni semakin kental :)

    ReplyDelete
  19. wahhh siyes ah i mac sorang satuuu.. best nyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. seminggu sekali je belajar bilik i-mac ni, haha.

      Delete
  20. Uishhhhh! Cantik! Cantik! Besar betul UiTM ni. Memang lagi elok dan cantik dari kampus IuTM lain tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uitm puncak alam ni uitm paling terbesar kat malaysia. nk buat fac baru design kena lain daripada yg lain

      Delete
  21. Kenapa lawa sangat kolej korangggg niii? Jealous lahhhh. Kak Nad pun uitm jugak nak jugak surrounding camni ugh TT_TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat kak nad ade keistimewaan dia yg tersendiri, heheh :p

      Delete
  22. OMG!!!! can Is ay something? I'm so freakin JEALOUS!!!! ahahahaahaha XD serius nih :3

    tebaik dapat baru2 sume :3
    hostel konsep rumah paling terbaik, siap ada meja makan lagi perghhhhhh... XD

    kitaorang dekat Merbok, Kedah ni, fakulti Uitm yang ada cuma Fakulti AD ja dari dulu sampai sekrang =_= ahahahahaha ok XD <--nampak tak betapa jelesnya @.@ ahaha

    takpe2.. sabar je lah ye, kitaorang dah nak masuk dah.. dekat penghujung bulan 2 adalah budak degree masuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masae saya duduk rafflesia sebulan dulu, hostel dia pun konsep rumah, tapi xdak meja makan. yg ni mmng macam rumah betullah siap ade meja makan lagi, hahaha xD

      kalau kt kedah AD dia industrial design kan? kak misaki amek industrial designla ni?

      huhu kena tunggu lagi sebulanlah utk degree masuk :p

      Delete
    2. uwaaaa.. tu yg best.. ada meja makan :'( dekat Merbok tak ade konsep rumah :'( yang ada konsep rumah cuma Kolej Taman Universiti (yg memang udak Degree je duduk yg terletak betul2 depan AIMST) meja makan pun tak ade, alahai.. ahahahaha..

      Ahahaha, akak amek Marketing skrg ni ngehehe (yg pasti bukan budak AD) patut pandai dia lukis :D yg tu Misaki tak pasti.. yg pasti kos yg ditawarkan utk AD kalau ikut portal UiTM Kedah: Graphic Design & Digital Media, and Industrial Design XDD

      Nak dekat dah tu, sabar je lah.. ahaha.. haah lah, situ tak ada pantri? kalau ada senang lah :) (sini takde pantri) XD

      Delete
    3. Hahahaha ingatkan Kak misaki budak AD xD xD kawan saya pun dulu blaja industrial design kt Uitm kedah.

      Rasanya xde pantri kot. ade je yg bawak cooking appliance kt sini buat sementara waktu sbb terdesak sgt xde makanan. utk teruskan hidup :p

      Delete
  23. Pergh..lawalah view fac.baru. tempat makan pun ceria..rumah student lagilah selesa. ni memang nak bagi semangat belajar + kuatkan semangat ni Mazni. hehehe. sabar je sikit masa lagi ramai lah tu. ^^

    ReplyDelete
  24. lawanya~ macam tempat penginapan 5 bintang~ XD

    ReplyDelete
  25. Lawanyaaaaaaaaa, Nak menangis tengok. Hahahha ! Best lah dapat kampus baru, facilities pun semua elok2 lagi. Belajar rajin2 mazni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa bertuah juga jadi kaum pertama yg menetap kt tmpt baru, hehe. Amin, terima kasih Kak nani! :D

      Delete
  26. Seriuss lawa gilaaaaaaaaa. Jelesnya dekat fakulti baru. Please bawak kita jenjalan sana pleaseeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mehla datang sini kak zati. Kak zati lendu jekan, hahaha :p

      Delete
  27. dapatlah juga merasa di us3 hahaha uitm seremban 3.. kampus baru.. tapi cantik lagi PA rupanyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. uitm seremban tu mmng semua tmpt baru kan, yg ni cuma fac art n design je, hehe. teringin nk tgk uitm seremban 3 tu :3

      Delete
  28. wahh, kitorang degree archi masuk sana nanti, bila tengok semua ni jadi excited nak masuk cepat cepat je 😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorg tgu tunggu degree masuk utk meriahkan tmpt ni, hehe 😂😂

      Delete
  29. waaaa. cantiknyaaaa.. rasa macam terlalu byk perbezaan brbnding uitm jengka, wakaka >.<

    ReplyDelete
  30. I love it love it love it 😍.. Serioussss tak sabar nak masuk palam nanti.. Nantikan kemunculan kami bulan 3 nanti 😉😘 hehehehehhe

    ReplyDelete
  31. cantik gila bilik tido dia. simple yet luxurious gitu

    ReplyDelete
  32. Awak ni stay kolej baiduri la eh?

    ReplyDelete
  33. WAAAHHHH..cantik nyee..jealous...campus i yashe2 je.. HUHUUU.. nk pindahh ahh cnni..

    btw..ckp pasal kampus.. u ada kawan yg mood on off mcm kt entri kita x?? kalau ada..share sikit cnne nak handle.. Hhahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha maceh youu :p

      Ish ade sangattt. Alrite nnti kite baca entri awak

      Delete
  34. wey !! serius cantik gila uitm palam ! jauh x fakulti ngan kolej ? haha tanya mcm bdk baru nk msok u. hehe. btw jom jejalan upm plak. meh sni. btw kita follow sni eh. jgn lupa follow n komen ya :) http://oligosacchariderrr.blogspot.my/2016/02/life-as-university-student.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat fakulti tmpt saya ni mmng fakulti boleh dikatakan depan kolej je, haha. kalau nak naik fakulti lain tu yg jauh gila

      Delete
  35. Lawaaaaanyaaaaaa mazniiiii design-2 diaaaaa! Lagi-2 dlm rumahhhhhh! Ni kalau tak balik rumah langsung pun takpe rasanyaaaa! Duduk dkt hostelll jeeeee TvT Gempakkk sehhhhhhh! Jelesssnyaaaaaaaa >< (Kolej swasta pun tak mcm tu) x3 Btw, palingggg bestttt loker tuuuuuuu! MasyaAllahhhhhh! TTTTTvTTTTT

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah sentiasa dihatilah, hahaha! heishh kolej swasta punya design lgi mewah drp ini :p saya pun suka locker dia sbb banyak ruangggg

      Delete
  36. WEH PEBENDEEEEEE NI BAPAK CANTIK RUANG TAMU BAGAI WOI DENGKIL DENGAN NI IBARAT LANGIT DAN BUMI :'))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tengok dengkil punya pun lawa gakla, takyah ngade nak jeles2 sangat eh hahahaa

      Delete
  37. Cantik..makin semangat la Mazni belajar..tempat baru..alhamdulillah..wish you all the best.. take care...

    ReplyDelete
  38. Cantiklaaa. Semua serba baru. Freash2 lagi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha betul betul. Untung jdi penghuni pertama

      Delete
  39. Cantiknya! ala jealous lah pulak tengok tempat belajar dia >.<

    ReplyDelete
  40. Wah cantiknya, semua baru mesti semangat nak belajar pun bertambah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtaulah nk kata makin rajin ke makin malas, haha. InsyaAllah rajin :D

      Delete
  41. Waaa tak sabarnye nak balik sana hihi wehuuu...awak fakulti ad dekat dengan kolej baiduri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mmng dekat sangat. Duduk dlm satu kawasan je :)

      Delete
  42. Besarnya fakulti ni. Lengkap dengan macam2 lak tu. Moga lepas ni cepat2lah kafe beroperasi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Sampai skrng saya x explore habis lagi dlm fakulti ni :p

      Delete
  43. awak.. nak tnye.. hee.. kolej baiduri + zamrud tu, kira dalam area fakulti la ea.? maksud nya kalau dari kolej nak pergi kelas pun bole jalan kaki..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mmng dkt sangat. Kalau tertinggal barang kt kolej x kisah pun drp fac nak patah balik pegi kolej sbb mmng duduk satu area yg sama je

      Delete
  44. syoknya palammmmmmm puncak perdana hampeh je hehehe
    tapi bersyukur tak payah naik bas nak ke kelas hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe alhamdulillah,itulah. Dkt je dgn kolej

      Delete
  45. Cantiknya fakulti baru. Di Alam Bina ni students diploma pun di sini ya ? Students degree industrial design pun ada di sana ke? Archi students ada tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk art n design, ye ada student diploma. Industrial design xde x silap saya, architecture degree ada :)

      Delete
  46. assalam..nak post barang dgn student duduk kat kolej baiduri ne camne ye..?nak guna alamat ape ye.?.tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,

      Kolej Baiduri,
      UiTM Kampus Puncak Alam,
      42300 Bandar Puncak Alam,
      Selangor.

      Delete
    2. Mmg smua bdk dgree baru nnti akn dduk situ ea?xkesah kos ap?

      Delete
  47. Smua bdak dgree baru dduk situ ea nnti??xksah kos ap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua degree ada. kalau yg saya tau kat palam ni degree accounting, pharmacy, architecture, acis, art design, perhotelan & tourism. ni jelah setakat yg saya tau :)

      Delete
    2. Sbb sy bru dpt offer untk smbung dgree kat sane bln 3 ,just pelik sbb dia ad rate untk bilik,,,bilik untk dua org RM400++ dan klau mkin rmai rate dia mkin murah..mmg mcm tu ea?

      Delete
    3. ooo kalau kami yg diploma ni tak payah bayar duit kolej, just bayar bil letrik je. saya ada baca kt satu blog ni, dia kata degree kena bayar. 400++ tu utk satu semester

      Delete

Nak komen apa? silakan~