23 Sep 2017

EID Halal Korean Food Bangi


Assalamualaikum and hiii

Makanan korea dengan aku ni memang kira dah sebati jugaklah. Tapi so far aku selalu makan korean foods dekat Sopoong dan Dubuyo je, tempat lain tak pernah makan lagi, jadi masa raya haji baru ni kami pun pergilah EID Halal Korean Food. Maklumlah kedai ni pun kat Bangi, memang kawasan guwa lah, lulz.


Eid Halal ni dimiliki oleh owner Korean muslim. Asalnya restoran ni cuma ada satu branch je dekat Itaewon, so kat Bangi ni merupakan branch kedua dan cuma ada satu je kat Malaysia ni. Dari jauh dia datang tauu.


Environment kedai agak kecil tapi selesa, decoration pun simple-simple je tapi nice. Nasib baik pergi haritu tak ramai orang pun.

Untuk menu pula tak banyak sangat choices, tapi aku percaya semua sedap-sedaplah. Untuk street foods cuma ada choice tteobokki dengan pajeon(?) Tak surelah pajeon tu terkategori dalam golongan street foods ke tak sebab makanan dia ringan jee, haha.


Lepas dah diteliti kesemua menu ni, aku pilih bulgogi, kakngah dakgangjeong n kaklong amek japchae. Alah nampak je dalam gambar menu ni portion dia cam kecik kann? Bila makan memang meletup guwa cakap.


Ni dia punya side dish. tiga2 ni memang sedap nak mampus okay. Aku kalau makan korean foods at least mesti ada 1 side dish yang aku tak makan(eg; kimchi timun T__T) tapi kat sini punya sangaaat sedap, terutama bowl yang penuh dengan salad tu. Dia salad biasa je tapi sos salad tu sedap. Orang yang tak makan sayur pun boleh suka agaknya :p Yang remaining 2 side dish tu ialah ketulan2 fishcake dan kimchi. Kimchi dia pun sangat real taste of korea.

Side dish ni boleh refill sampai muntah ya.

Bulgogi Set - RM 23

Korean Beef BBQ ni memang antara yang paling glemer jugaklah. Ramai yang kata sedap so aku pun trylah, ternyata memang benar sekali kesedapannya, secukup rasa gituu. Recommended!

Japchae - RM 19

Lebih kurang macam mie so un jugaklah. Potong mood sebab mee tu dah dikecai-kecaikan. Rasa biasa-biasa je kot tapi yang bestnya potrion dia banyak.

Dakgangjeong(original) - RM 20 

Ayam ni ada dalam 9 ketul tak silap, kitorang masing-masing amek 3 ketul sorang. Ni ayam goreng yang telah di glazed kan dengan korean sauce pedas2 manis. Dahla comel pastu berkilat pulak tu lagi nampak mengancam. Pada aku rasa dia sebenarnya biasa je cuma sos tu yang jadikan ayam tu special. Mungkin aku dah banyak kali makan glazed chicken ni so takdela mau bilang wow gitu. Ni pun antara menu glemer kat sini jugak, recommended!

Satu je yg aku kureng kat sini dengan dia punya sup, kategori side dish. Rasa dia macam hanyir sikit n bila hirup tu sakit tekak, so tak berjaya habiskan sup tu. Aku kalau makan korean food mesti habiskan sup yang dia kasi(sebab sedap) tapi kalini tak harhar.. Cuma sebab sup tu side dish so takpela kot, lagipun cukuplah sekadar untuk membasahkan nasi :p

Sikhye (korean sweet rice tea large) - RM10

Memula cam curious dengan rasa dia sebab 1st time minum rice tea. Takut betul kalau rasa dia macam air beras kat rumah tu tapi bila minum ni memang refreshing habis. Lebih kurang macam air barli je cuma lagi sedap sikit, hehe.

Nak datang lagi tak? Jawapannya, yes! Kalau datang lagi nanti nak cuba kimchi bokkeumbbap aka nasi goreng kimchi pulak! :D

Jln Medan Pusat Bandar 7, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi
11 am - 10 pm (closed on monday)

EID BANGI INSTAGRAM

4 Sep 2017

Persiapan kahwin


Assalamualaikum

Woah dah lamanya tak bukak blog kan. Bulan lepas memang busy sangat sebab kakak sulung nak kahwin, so kitorang sebagai adik-adik haruslah fangsyenn(function). Ni kakak yang nak kawen, kita pun rasa serabut sekali tau. Terutama nak membungkus goodies dan kemas rumah tu XD

Kitorang buat jamuan kat dewan. Makan pun katering je, tak mampu kot nak masak sendiri. Banyak gila benda lain yang nak kena buat. Memandangkan ni anak sulung yang nak kawen, so memang mak abah jemput kawan-kawan dia ramai jugaklah. Lebih-lebih lagi bapak aku hotstuff so kawan dia memang ramai gila HAHA!

And we sengsara bungkus goodies sebanyak 1400++. Seminggu hadap goodies weh, sampaikan hari nak akad tu pun pagi-pagi masih buat goodies lagi. Last minute sangat tau, padahal tenaga kerja tak sampai 10 orang pun. Tapi alhamdulillah semua cukup.


3 tahun yang lalu, aku dah kata awal-awal nak buatkan kad kawen kaklong. Benda ni boleh jadi portfolio kalau nak mintak kerja nanti wahaha. Aku buat kad, banner dengan sticker tapi tiga-2 ni sepesen je :p Senang kerja

siapa nak kawen boleh pm saya utk designkan kad wahaha

Kitorang buat gubahan sendiri jugak, tapi memang simple sangatlah. Sendiri buat sendiri puji cantik, sekali bila tengok hantaran pihak laki... Nampak fancy sungguh hasil gubahannya. Rasa kelakar pula kita mampu bagi simple-simple, diorang punya hias tudiaaa. Siap berkotak-kotak kayu. Aha 1st time buat, yang penting effort tido pukul 2 pagi tu ada.

boleh teka kot mana satu hasil orang yg takde pengalaman :p
Dewan pulak sewa dekat UKM je memandangkan abah staff sana. Dewan ni memang luas jugakla, lengkap dengan aircond, ada tandas, surau. Katering dan wedding planner pun did a really good job! Tetamu kata ayam goreng berempah dia sedap, tapi kitorang tak sempat nak merasa.. haha takpelah kan. Yang penting semua puas hati :D

Oh tema kami lavender + mint. Suka dengan combination kaler meja makan tu, nampak lembut sangat.

Siapa duduk di sekitar Kajang, Bangi boleh cuba tengok2.




Abang ipar i orang Langkawi, haritu kami semua datang kenduri kat belah Langkawi. Oi orang kampung semangat waja dia power betul, semua buat sendiri! Makanan  masak sendiri, Kek kawen buat sendiri, pasang khemah pun sendiri. Makanan memang sedap gila tapi tulah tak sempat nak amek gambar. 

dah ada 2 orang abang hewhew
Sangat wow tengok bunga telur tu. steady je cucuk dekat batang pokok pisang *jakun

Alhamdulillah selamat dah dua-dua belah kenduri. Seronokla kakak aku dapat orang Langkawi, tengok muka abang ipar je nanti mesti teringat pinggan mangkuk branded dengan ceklat hahaha! Yang penting Langkawi bebas cukai :p 

Thanks for reading!