20 Jun 2016

Pulau Perhentian


Assalamualaikum

Pada 27/3 yang lalu, Razali's big family telah merancang untuk ke Pulau Perhentian setelah sekian lamanya tak bercuti ramai-ramai satu family. Biasalah, semua dah besaq, dah belajar, dah kerja. Certeka sape yang sepatutnya kena tinggal tapi dapat pergi? Akulah orangnya. Dan certeka sape yang sepatutnya kena pergi Perhentian ni tapi terpaksa tinggal? 2 orang kakak aku tu, pasai diorang kena kerja. HAHA!

Pulau Perhentian adalah antara pulau yang tercantik di Malaysia. Aku ni memang dah lama gila nak pegi Pulau Perhentian. Ni first timelah aku pegi pulau kat Malaysia yang air laut dia kaler turquoise. Sebelum ni pegi Pulau Pangkor, Langkawi tak nampaklah pulak air laut dia kaler greenish-blue gini, huhu.

Btw, cuma 3 family(include family aku) je yang dapat join. Maka marilah kita ke Perhentian Island!

29/5


Sampai je Pulau Perhentian, kitorang terus terjun kat air sebab lawa sangat2! Oh, nak naik boat tu kan, ya Tuhan sakit nak mamp... Paham kan perasaan punggung terhentak bila kena ombak? HAHA!

little nazran yang teruja dapat main air
Masa ni kan, cuaca gloomy sikit. So yeah gambarnya pun agak gloomy jugaklah. Kau tunggu tengahari sikit baru lawa. Tapi apapun, memang lawa banyak gila ikan yall!

blupp blupp
Lepas dah seronok berendam, pukul 10 kitorang dah kena naik bot untuk pegi snorkeling! Best gila weh snorkeling tapi..... berlaku sesuatu yang tidak diingini. Tunggu satgi aku cite...

Kalau kat depan jeti sana tu pun dah banyak ikan, sini jangan cakaplah ikan dia banyak mana. Lawa gilaa! Batu karang bawah laut pun lawa sangat <3

lebih teruk daripada rupa ikan, haha
Ok, perkara yang tidak diingini tu ialah.... Aku mabuk laut... HAHAHA.

Hmm time2 datang tempat cantik macamni pulaklah dia nak mabuk sana mabuk sini. Benda tu terjadi bila bot tengah berhenti kat tempat snorkeling, aku pulak turun laut lambat. So bila duduk atas bot yang bergoyang-goyang dek kerana ombak tu, dari situlah aku mabuk. Bila bot tu bergerak okay je takde rasa apa, tang tengah berhenti tu... Pening tahap nak muntah T____T

Aku dapat snorkeling sekejap je kat sini. Memang rasa rugi sangat! Tapi nak buat camne, daripada aku muntah kat laut sehingga berlaku pencemaran baik duduk atas bot diam2 je kan. Pastu tambah lagi pening, haha!

Dan, lagi 1 perkara yang tidak diingini berlaku ialah battery kamera yi cam dah habis. Aku pulak sejenis makhluk yang yakin bahawa bateri tu takkan habis selama lapan abad, so tu yang tak bawak bateri spare. lol..

Next point pulak ialah tengok penyu. Best sangat abang aku yang dapat menyelam dengan penyu tu. Tapi, kat tempat penyu ni langsung tak amek gambar sebab semua orang mabuk. haha. Apapun, penyu tu tersangatlah besar dan comel <3

Yang ni pulak point ke-3 lebih kurang macam tempat snorkeling mula2 tadi tu, tengok2 ikan je. Time ni mabuk aku dah elok sikit, so terjun jugaklah dalam air nak kasi hilang rasa pening tu. Ayah aku lagi power, dia dah rasa pening pastu pegi tanggalkan life jacket dengan goggle, terus terjun. Tips untuk hilangkan mabuk laut, jangan asyik duduk atas bot. Longgarkan juga ikatan life jacket. Bila ketat sangat tu yang boleh buat korang jadi tak selesa.

Err.. tapi janganlah berani sangat macam ayah aku cabut semua life jacket pastu pegi terjun dalam laut. Ada yang tak timbul pula nanti, haha.

beberapa penyu mutan sedang berenang
Tempat yang terakhir, kitorang pegi Lata Air Berani. Kat sini adalah tempat yang paling ditunggu-tunggu oleh semua pemabuk laut sebab dapat pijak daratan setelah sekian lama asyik duduk dalam air je. Mak aku sampai sini benda pertama yang dia buat terus muntah. hahahaha.


Lata Air Berani ni sebenarnya adalah air terjun. Tapi air terjun dia bukan macam yang selalu kita nampak deras tu. Air terjun kat sini keluar sikit je.

Time mandi air terjun ni memang nikmat gilalah. Air dia sejuk macam ais! Yelah, asyik mandi dengan air masin je kan, bila dapat air tawar tu memang best sangatlah. Haa sape2 yang rasa pening nak muntah tadi tu, lepas mandi air terjun kat sini comfirm rasa segar.

Kemudian, kitorang sambung pula mandi laut kat sini. Ni kira mandi tepi pantailah, takde dah snorkeling kat bahagian laut dalam. Mak aku takut air, so dia tak snorkeling langsung pun tadi. Kat sini baru mak berendam. Adoila mak ni macam kucing pulak takut air.

Btw, aku tak mandi pun kat sini. Kalau tak sapa yang nak amek gambar nanti? TT

ingat sexyeh kettew
my big family!
Kemudian kami balik semula ke jetty. Pukul 3 nanti dah nak kena balik jeti Kuala Besut. Kami lunch kat sini. Makanan dah masak siap2 dari rumah. Bila tengah penat+lapar ni, makan apa pun semua berselera. Rasa bahagia betul makan ramai-ramai satu family besaq camni. Passing2 lauk, rasa macam time raya pulak, ewahh!

budak2 ni tak penah bosan main air
ada jugak gerai2 kat sini. yang penting, ikan goreng dia sangat sedap, isi manis! 
Lepas dah makan, dah tidoq, dah puas mandi laut. Kitorang pun balik kat Kuala Besut. Memang tak tido pun kat Pulau Perhentian ni, pegi balik hari je. Rasanya cukup je kot buat aktiviti dalam masa sehari.


Belah sana tu masjid. Ni kira masjid terapung versi Pulau Perhentian. Masjid dia lawa sangat. Ada ambil gambar pakai phone adik, tapi adik aku tak masukkan pulak gambar phone dia dalam album perhentian ni, lulz sangat. 

sekumpulan ikan. cute gila ikan ni, diorang bertembung dengan geng ikan sebelah pulak. Lepas bertembung, masing2 terlerai :D
Maka... kami pun pulang semula ke jeti Kuala Besut. Aku rasa Pulau Perhentian ni is-a-must-place-to-visit in Malaysia kot. Buat trip satu family atau dengan kawan-kawan kat sini. Snorkeling dia memang best! Kaler laut pun cantik :D

InsyaAllah next trip nak pegi Pulau Redang pula? haha :p


Thanks for reading! Selamat berbuka puasa.

#membantu di bulan ramadhan itu amalan mulia. jika sudi, klik link yg kat tepi2 tu? hihi. Terima kasih!

38 comments:

  1. Bestnya! Perhentian cantik sangat! Siqah pun baru first time pergi bulan 5 lepas. Hehe.

    Btw, bagus eh yi cam? Sekarang banyak dah kan. SJCAM pun ada. Tak tahu mana lagi better.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun pegi bulan 5 jugak, akhir bulan.

      Bagi saya ok jugaklah yi cam ni, ala2 gopro. Cuma harga dia murah sikit dri gopro :D SJCAM tak pernah pulak dengar.

      Delete
  2. wahhh cantik2 suma gambar.
    memang cantik la pulau perhentian, teringin jugak pergi satu hari nanti. inshaALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai la pulau2 kat semenanjung ni, hehe. Tapi kalau dkt sabah lagi bnyk pulau2 cantik. Sarawak dgn sabah xde jauh mana, hehe

      Delete
  3. jeles tau.. akak ni org terengganu pun xsempat lagi pergi.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah orang terengganu bila2 masa boleh pegi pulau perhentian ni. Kite org jauh ni yg kena dtg awal sbb susah kalau pegi lambat2. Haha

      Delete
  4. Ya Allahhhhhh. Cantek betul pulau perhentian ni. Gile jernih air dia! Nak kena pergi jugak ni. Hahahaha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lawa! syok dapat berselpie dgn ikan xD

      Delete
  5. teringin nak pergi jugak bersama keluarga suatu hari nanti. Aamiinn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah dapat pergi satu hari nnti, hehe

      Delete
  6. Aaaaaaa bestnyaaaa ! Rindu nak ke sana :)

    ReplyDelete
  7. This is so nice! teringin nak pergi bercuti jugak. tapi macam biasalah, semua orang cuti tak sama. sobs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun nasib baik time budak2 kecik ni tgh cuti sekolah, kitorang pun cuti sekali, hhu

      Delete
  8. cantiknya kaler laut perghhh

    ReplyDelete
  9. cantiknyaaaa !! ni terujaa nak pergi pulak ni.. lawanya !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak siti kena pegi sini, bestt!

      Delete
    2. nak pegi tapi xde geng.. huurm..

      Delete
  10. akak xde mabuk laut tapi adala bad experience dgn snorkeling last time kat tioman..
    so rasanya akak maybe jadi cem mak Mazni.. duduk berendam kat tepi laut je hehe.. unless kalo tetiba keberanian menjelma..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti takut berendam kat air dalam kan, haha. tapi kat situ yg lawa, dpt tengok ikan banyak dgn batu karang yg cantik2 :D

      Delete
    2. iyee tapi kolam renang xpe.. kalo laut dalam akak memang nebes semacam.. walaupun akak tahu berenang.. still akak akan rasa heartbeat lajuuu..

      Delete
  11. tak sampai sini lg. hm hm TT___TT

    ReplyDelete
  12. Ni pulau perhentian ke maldives? Ke orgnya pandai ambik gmbr? Punya lawaa, subhanallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlah begitu, awak buat saya kembang jelah hahaha! xD

      Delete
  13. subhanallah lawa seesangat T_T im so jeles hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampung qila kan kat kelantan, tak jauh mana pun dgn terengganu ni haa :p

      Delete
  14. tak pernah naik boat so tak pernah mabuk laut. tapi dulu pernah naik ride yang pusing2 kat theme park time square,, ya Allah masa tu mabuk tahap nak muntah (nasib tak muntah). memang spoil betul mood yang datang nak berseronok huhuhu i feel you.

    ada gak kawan ajak gi pulau tapi lain kali je lah. tak minat sangat tempat panas hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yg macam ayam golek tu eh? hahaha yg tu memang pening takleh bawak bincang!

      laaa sayangnya tak suka pegi pulau. saya tak kisah hitam asalkan tempat cantik xD

      Delete
  15. Dah pernah pegi and memang sangaaat cantek. So far, memang pulau yg trbaik prnah pegi. Tp, masa pegi haritu penyu mrajuk xnak jumpa kita. Haha :p

    ReplyDelete
  16. @ana fatihah : kite banyak baca entry blog akaklah pasal pulau perhentian ni, hehe maseh tau :p hmm saya jumpa penyu, tpi tak berenang dgn dia pun tsk tskk..

    ReplyDelete
  17. Alaa bestnya akak.. Saya ni dah la suka berendam ni. Ekeke... Tak pernah pergi lagi.. T.T

    ReplyDelete
  18. cantik! rajinnya hang berjalan

    ReplyDelete
  19. cantik ngat laut yang membiru tuuuuu~

    ReplyDelete
  20. Cantiknyaaaa ~ Dah lama tak bercuti. Tapi saya kalau pergi sana lgilah mabuk kot, lol. naik teksi berapa minit pon rasa mcm nak muntah je, hehehe.

    ReplyDelete
  21. Cantiknya Pulau Perhentian. Memang teringin sangat nak ke sini. Mazni pergi Perhentian Kecil ke Perhentian Besar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pegi pulau perhentian kecil :)

      Delete

Nak komen apa? silakan~