17 Nov 2015

Tabiat pemakanan pelik aku


Assalamualaikum

Dalam rumah ni, aku ni dikategorikan makhluk paling ganjil bila bab2 makanan. Benda yang orang suka, aku tak suka. Benda yang orang jarang buat, aku buat. Wahahaha. 

Makan burger cubit sikit2
Yang ni memang ganjil. Bila aku beli burger2 yang kat tepi jalan tu, diorang selalu letak sos banyak2 sampai melimpah. So untuk elakkan mulut aku comot, aku cubit seketul2. Hasilnya, tangan aku lak comot. Eh tahpape je kan? Tapi aku rasa buat camni lebih kenyang kot.

Tapi itu dulu jelah, sekarang aku ngap je terus. Takde masa nak cubit sikit2, dahla tengah lapar :p


Singkirkan sayur dari kebab roti
Ini perangai paling keji. Keji sebab tak makan sayur. Padahal bila makan tak rasa pape pun, hahahaha T__T

Tak makan sambal nasi lemak
Emm yang ni mohon jangan kata aku bukan orang melayu.. At least aku penggemar belacan k. Taktau kenapa, tapi aku ni jenis kalau makan nasi lemak mesti sambal tak licin. Aku amek sikit je. Apa istimewanya nasi lemak ni kalau tak dimakan dengan sambal? x'D Masa time rehat kat sekolah dulu aku selalulah beli nasi lemak. pastu kawan aku tau aku tak makan sambal so diorang berebut-rebut nak amek sambal aku, haha.

Sorry sambal.. 
Tak makan telur kuning
Aku baru tau rupanya bukan aku sorang je dalam dunia ni yang tak makan telur kuning lepas tengok citer kdarama pinocchio. Perempuan tu pun tak makan telur kuning gak :p Tapi kalau dalam nasi lemak, laksa atau telur goreng aku tibai je telur kuning ni. Kalau dapat bunga telur kat kenduri tu yang aku tak makan. Alien sikit aku ni...

Siapa yang ada ciri2 seperti di atas? Baik ngaku patt!

Dann, minggu lepas result final exam dah keluar. Cuma alhamdulillah je yang aku boleh cakap. Aku risau gila kalau pointer tak pass 3 keatas, tapi Allah bagi rezeki lebih kat aku. Unexpected. Actually benda ni angan-angan je, tapi tak sangka lak boleh dapat betul2 sebab aku rasa persiapan study aku tak cukup kott masa tu. So yeah, i did it untuk sem pertama, yeayy!

 Terima kasih untuk mak abah, adik beradik, lecturer, dan kawan2 yang selalu buat study group sama2. Tahniah jugak untuk sape2 yang dah dapat result! :)

Thanks for reading!


59 comments:

  1. iolls pun tak makan sambal nasi lemak, just amek sikit je sebab cili2 dia dengan biji cili boleh tersekat kat gigi pastu tak selesa TT___TT haha bab tak mkn sayur ngan telur kuning tu sebijik macam kawan ai. ai salu mintak kat dia sebab taste kitorang terbalik hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess ada pun org yg tak makan sambal nasi lemak T__T saya klau makan sayur pun makan kobis, carrot ngan brokoli je hahahaha

      Delete
    2. amboi tak baik tau memilih sayur XD kesian dia.
      ada lagi satu iolls tak makan kacang tanah dengan alasan tak nak jerawat lolol

      Delete
    3. Ahaha kita serupa, saya pun makan sambal sikit je. And yes.... saya tak leh mkn kacang tanah sbb nanti mmg akan tumbuh jerawat... apakah nasibku ini...

      Delete
  2. Hehehe.. Ada ja orang2 lain yang macam kak mazni ni. Macam saya pulak buang sayur yang tak suka ja, yang suka makan la. Abang2 saya pun macam kak mazni, tak makan telur kuning. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sayur dalam kebab tu akak tak suka, jadi... :p ramai lagi rupanya yg tak makan telur kuning, kekeke

      Delete
  3. kalau sy pula tak makan kacang dalam nasi lemak. haha sebelum makan tu comfirm asingkan dulu baru ngap hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya saya pun x makan kacang dlm nasi lemak gak. lupa lak nk tulis :p

      Delete
  4. tak pelik pun :p
    sbb kita sama sama pelik. eh huhuhu.


    congratulations mazni for ur results <33333333333

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yeayy :p
      thank youuuuu <3 <3 hihi

      Delete
  5. semua yang mazni tak makan, kak nini makan, hahahaha. takpa, masing-masing ada citarasa tersendiri, ye dakk :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak rasa bersalah pulak xD haha betul, lain orang lain citarasa :p

      Delete
  6. Nanti kalau nak makan nasi lemak, ajak kite. Haha .. kite paling suka sambal. ^.^ btw, blog ni ada ubaisuai 'rumah' ke ? Sbb dah lama follow blog ni, tp xingt pnah singgah ke x .. ahaha .. jmput dtg rumah baru kite :) http://kimchaa.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha okayy xD setakat ni takde. sbb design yg saya tgh pakai sekarang ni dari bulan 12 tahun lepas. hee
      nnti saya singgah :)

      Delete
  7. Tahniah untuk result ! :) Ramai jugak sebenarnya yg xmkn telur kuning, untuk jaga badan, hehe. tpi sy paling suka part telur kuning tu. Jarang makan kebab, tapi kalau mkn sandwich subway, saya akan buang sikit bawang2 dia tu. Tak paham kenapa diorang letak 10kg hirisan bawang dalam satu sandwich

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih! ^^ sbb dalam rumah saya sorg je yg x makan telur kuning, so nampak cm pelik sangat je haha. kan ke subway boleh pilih toppings sendiri? saya memang no lah utk bawang :p amek mana yg suka je muahaha

      Delete
  8. kak aiza pun ada tabiat pelik juga pasal makanan.. kak aiza tak suka makan tempoyak, tapi durian makan je.. kalau ikan pula tak makan ikan air tawar, ikan laut kak aiza boleh makan..

    tahniah sebab dapat result yang cemerlang.. semoga mazni terus success.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak suka tempoyak, tapi suka durian, hehe :p kalau ikan saya makan je ikan pape pun sbb saya suka ikan.
      terima kasih kak aiza! :)

      Delete
    2. durian memang sedap kan.. hehe..

      Delete
  9. Hahahahaha. Baru akak tauuuuuu xD Tapi akk pun ada kwn yg mcm mazni. Bila mkn burger or even kebab, mesti nak kena cubit sikit-2. Alasannya samalah, sbb takut kotor. Hahahahha

    ReplyDelete
  10. hahhaha kita sama kak maznii!! yang singkirkan sayur dari burger tu. especially bawangg aduhh tu benda first la ina buat kalau beli burger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawang memang musuh kita! tapi ade sesetengah burger yg akak beli dia tak letak bawang, so makan jelah hehe :p

      Delete
  11. telur kuning mmg sy xmkn, benda2 yg lembik pon sy xmkn cthnya sotong, agar2 and seumpanya,,haha...
    xpe, pelik ni menarik,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sotong dgn jelly feveret saya hehe :p haha betul tu!

      Delete
  12. dulu BV ada jugak tak berapa suka makan kuning telur, sekarang suka je apatah lagi telur rebus campur kicap. yummmm~ hahahhaa. BV jenis takkesah makan camna, asal dapat menikmati makanan je, hahahhaa kekadang sampai comot2, sebab tu perlunya tisu. eh tetibaaaa hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, makan ikut suka je asalkan dpt makan. hehe

      Delete
  13. makan roti > sayur > last sekali daging burger hahaha

    ReplyDelete
  14. Akak pun tak makan telur kuning juga! hehe

    ReplyDelete
  15. Rugii ooo tak makan sambal nasi lemak. Sedap tuu dik oi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm tulah, rasa rugi jugak sebenarnya huhu T_T

      Delete
  16. Saya macam sama part sayur tu. Haha. Yang makan burger cubit sikit2 tu kawan2 ramai cenggitu. Hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish ish ish, kite ni mmng kaki tak makan sayoq :p

      Delete
  17. HAHAHA, lawak lahh. kalau mormor, asal namanya makanan semua boleh masuk. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jelesnya dgn org macamni. makan je semua makanan ><

      Delete
  18. bab telur kuning tu akak pun tak makan kalau yang kenduri punye haha. padahal kalau dalam laksa tibai je xD kihkih. bab sambal tu pelik. akak paling tk boleh kalau sambal sikit hahaa. tak rasa nasi lemak nanti >.<

    btw tahniah and all the best untuk next sem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ada diskriminasi terhadap telur >.< akak mcm kawan sayala, suka sambal banyak hehe
      terima kasih! :D

      Delete
  19. makanan pelik-pelik...taik minyak taik itik...lalallalalala...lagu lama tu...hehehehhee

    ReplyDelete
  20. Saya pun kalau makan kebab buang sayur sampai tinggal roti ja haha pabenda tah perangai.

    Tahniah mazni! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sama je kite ni x makan sayur
      terima kasih! ^^

      Delete
  21. kalau sayalah saya tak makan terus nasi lemak tu muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul tu, takde gunanya nasi lemak tanpa sambal ;-; tapi saya still amek sikit eh hahaha

      Delete
  22. Tahniah Mazni dapat 3 pointer ke atas... Ramai alien sebiji macam Mazni, hehe gurau ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih! haha tulah, bukan saya sorg je yg alien :p

      Delete
  23. kalau sy tabiat mkn tu tak berapa. but still, since sy tak suka mkn kcg peas, mesti gigih betul cari benda alah tu dlm nasi goreng. dah tu, saya tak pandai pgg garfu or sudu guna tgn sblh kiri hahahah. look awkward and funny x'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun x makan kacang peas gak hahaha. ah senang cite banyak bende yg saya x makan lol xD

      Delete
  24. pasal singkirkan sayur tu saya sokong..sebab x makan syur gak..kita geng *sep sikit*
    haahaa..pasal teluar tu..alaa..telur kuning sedp kot..haha sambal nasi lemak pon sedapp..nyumsss.

    kalau ada tips move on..share kt blog sya sikit ehh.haahah

    ReplyDelete
  25. ahaha kalo akak plak.. roti bege x makan.. makan patty je..
    tapi beli jugak cem biasa sebab nak cover xnak org tau nk daging je lalala..

    ReplyDelete
  26. Asingkan sayur dari kebab gengggg!!! Tapi skarang tak dah.. Dulu je. Skarang malas, terus ngap je. Bila terasa sayur gigit telan cepat cepat. kehkeh lagi keji :p

    ReplyDelete
  27. kejam ni T_T akak makan sume tauu. sekali ngap, tanpa sisa baki ! hihi

    ReplyDelete
  28. Bab tak makan sambal nasi lemak kita serupa.. hihihi :-)

    ReplyDelete
  29. tringt ade pakcik umur dh 70 baru tau alergic telor kuning tuu., huhu2

    ReplyDelete
  30. KTC kalau telur masin tuu barulah taknak makan yang kuning. Kalau telur biasa, makan jer.. Cuma tak minat sangat. Hehehe

    Apa apa pun, tahniah 4 ur result dear :)

    ReplyDelete
  31. Comelnyaaa letak gambar gituuu TT_TT Kalau lahhh kak Nad reti buat huhuuu. Eh btw congrats dah lepas first sem. Bestnyaaa! (Y)

    ReplyDelete
  32. laa..mmg pelik sbb sis JM mkn je semua tu..;p

    ReplyDelete
  33. hahahaha~ dik !!! ape yang awak tak makan, itu yangp aling sedap sebenarnya..

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~