26 Nov 2015

DIY : Doodle phone case


Assalamualaikum!

Semalam aku agak bosan. Mana taknya, balik2 ngadap komputer. Balik2 ngadap phone. Macam takde life je tau ;-; Bila nak buat benda yang berpekdah ni maznii? haha.

So aku pun buatlah design untuk phone case aku. Nampak hodoh gila lahai cover phone aku ni. Kosong gitu je.. Dahlah retak sana, retak sini. Apa kata kita mekapkan dia bagi lawa sikit, barulah selera nak pandang phone tiap2 hari.
jom pakaikan baju baru!
Bahan2 yg diperlukan; (macam nak memasak, lol)
  • Kertas dari sketchbook (nak guna A4 pun boleh. aku suka guna kertas ni sebab tebal, hehe)
  • Drawing pen (guna jenama pilot)
  • Cutter/gunting
  • Pensil
  • Clear phone cases (malang sekali aku punya transparent warna kelabu ;-;)
1. Letak cover phone atas kertas. Kemudian trace bentuk phone case korang tu.

2. Untuk bahagian kamera dgn speaker tu, trace tu kena betul2 bagi sama bentuk. Sebab tu aku guna pensil tekan sebab dakwatnya haluss. Part ni memang leceh sikit seriously, haha.

3. Lukislah apa2 doodles berselirat yg berkenan dihati
bahagian kamera tak kemas sebab gelojoh sangat tak trace betul2 T__T
4. Potong guna cutter. Lubangkan juga bahagian yang patut dilubangkan. haha

5. Letakkan lukisan doodles yg dah siap dalam cover. Ikut suka koranglah nak gam ke, nak selotape ke supaya tak tercabut. Aku biar gitu aje, asalkan tak tercabut. 

Dah siappp
                
               
Nampak malap sikitlah, hehe ;-; Janji engko transparent

Siapa2 yang terasa bosan dan nak tukar cover phone yang baru bolehlah try buat ni. Jimat duit sikit :p

Thanks for reading!

#klik2 lah sikit iklan kat sidebar tu eh. macehh xD


49 comments:

  1. eh cantik la mazni..pandainyee...idea tu penting...hehehe

    ReplyDelete
  2. sebelum ni dh buat tapi buang balik -.- hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maznii mmg pandai lukis ehh, cantik2. Full of details ahaha

      Delete
    2. ahaha xdela detail sangat. tu pun saya lukis besar2 sebab malas nak lukis kecik. makin kecik makin banyak bunga nk kena lukis

      Delete
  3. Kreatipp nya.Nanti nak try la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2. best lukis2 ni utk release stress, hehe :)

      Delete
  4. Cantikkknyaa ... emmm, kalau kita ni, tangan kejung xpandai lukis .. TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try corak lain, yg simple2 tu :D

      Delete
  5. yang doodle tu nampak macam secret garden punya laaa XD

    ReplyDelete
  6. Cantikkkknya, Mazni! Berseri2 tipon tu dah berhias dengan doodle Mazni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru nampak x bosan sangat phone tu, hehe. terima kasih ^^

      Delete
  7. Kreatif! Kreatif! Akak tak suka cover yang transparent atau semi transparent. Jadi, memang selalu beli cover yang opaque. Kalau beli cover yang opaque tak bolehlah decorate macam ni >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni pun mmng beli2 phone terus dpt cover ni ><

      Delete
    2. cantiknya doodle tu <333 tapi clear phone case ni rasa macam susah sikit kot nak cari... mungkin sebab model phone saya tak berapa famous kot >.<'

      Delete
  8. cantiknYa woiii hihihii thank uuuuuuuuu <33

    ReplyDelete
    Replies
    1. tryla qila. qila kan suka lukis2 doodles ni hehe. welcome! <3

      Delete
  9. cantik la. kretip betol mazni :D

    ReplyDelete
  10. haipp haipp asal kreatip sangat ni ? haha
    lawa la, nak buat tangan tak berseni

    ReplyDelete
  11. @BudakVanilla: thankyou! BV lagi kreatip ^^
    @Emi Jung: Thankyou :)
    @Nina Nino: thanks :p boleh buat cara lain gak, print gambar doodles dari internet pastu tampal haha

    ReplyDelete
  12. kreatif! best kalau pandai doodle kann

    ReplyDelete
  13. wuuuh lawa gilaaa..thz tuto ni..nk wat gak hihi

    ReplyDelete
  14. ala.. xreti ber-doodle.... huhuhu

    ReplyDelete
  15. Tak reti nak men'doodle' laa pulak. Masalah besar nih. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiru je lukisan doodle kat internet xD haha

      Delete
  16. ina suka ni kak mazni!! lawa sangat <3 <3

    ReplyDelete
  17. wah lawa casing,boleh juga buat nanti ni...

    ReplyDelete
  18. If only I was as talented as you T_T

    ReplyDelete
  19. Shantekkkk... Paling penting, kemas :D

    ReplyDelete
  20. Ima kalau pandai lukis, tiap bulan asenya duk tukar design. Hahaha.. Masalahnya, tak pandai lukis 😂

    ReplyDelete
  21. menarik gilaaaaa idea ni. boleh try laa lepasni. hihi. tq for the idea yee :D

    ReplyDelete
  22. Kreatifnya mazni.. nampak cantik dan kemas je.. ;)

    ReplyDelete
  23. It really needs an expert touch just like you , If I do it weeellll, otherwise it will become horrible . :D Nice one !

    - Syamsid Blog -

    ReplyDelete
  24. woaaah cantiklah.. jimat pun ya.. tayah beli casing baru..

    ReplyDelete
  25. x pandai lukis..minta mazni lah buatkan boleh ;p

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~