28 Dec 2013

Permainan masa kecik-kecik dulu

Assalamualaikum

Tiba-tiba terkenang zaman waktu muda-muda dulu. Aku sangat aktif main kat luar rumah dengan kawan-kawan. Banyak sangat permainan yang aku dah cuba main masa kecik dulu, mesti korang pun ada pengalaman dalam permainan ni. Jom kita flashback balik memori zaman dulu!

Lubang tikus

 
Whiteboard magnet

Photobucket
Polis sentri

musang-musang

ice water
lol sorry takde gambar ._. permainan ni lebih kurang macam musang-musang je. Siapa kena touch dengan "ice" dia tak boleh bergerak, kena tunggu kawan yang "water" touch dia baru boleh lari dan selamatkan kawan-kawan lain yang tengah membeku. Aku rasa game ni macam takkan pernah habis je, hahaha.

lidi
sampai sekarang pun still main benda ni lagi :p

balon
balon ni comel, selalu beli kat kedai dengan harga 20 sen xD

patung kertas

game
yoyo

Photobucket
congkak
Tak melayulah kalau tak pernah main congkak! x)

lego

dam ular

lawan pemadam

baling selipar
aku power main benda ni muahahaha! tapi tak tahan betul bila kena baling dengan selipar yang keras -_-

galah panjang

lompat getah
lebih kurang macam permainan lubang tikus. Tapi yang ni lagi melampau sikit kot, getah tu paling tinggi takat kepala. Siapa yang boleh lepas? xD

pepsi cola
game yang kena lompat sambil pijak kaki kawan, oh sangat sakit! jarang menang bila main game ni, tak sampai seminit kaki aku dah kena pijak tanpa belas kasihan

Ini jelah antara permainan yang aku suka main. Rindu zaman kecik-kecik dulu (:
Korang suka main yang mana? 

81 comments:

  1. Semua di atas pernah main....:-)
    paling best galah panjang....dgn batu seremban...pastu masa tadika main pondok2....buat nasi lemak olok2....sambalnya daun bunga raya yg ditumbuk...kikiki.....kelakar pula rasanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka main galah panjang, tapi susah betul nak lepas xD batu seremban saya tak pro

      a'ah pernah jugak main pondok2, kitorang letak papan atas pokok, best wuu~

      Delete
  2. ahahaha .. bestnye zaman kecik kecik dulu kan ?? budak zaman sekarang mane ade main macam ni sangat .. dorang kerjenye melepak , lepas tu , on FB ..

    ReplyDelete
  3. semua yg kat atas tu dah pernah main,hekhek :DD memang bestlah main ngan kawan2 dulu2,hehe... sekarang pun main lagi... yang lidi dengan pepsi cola tu,hahaa... dulu selalu ajak abah pegi kedai semata mata nak beli belon tu,hahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pepsi cola tu pun akak selalu main. nampak tak betapa kebudak-budakannya? dah tua dah pun :p akak beli balon tu selalunya lepas balik skola hehe

      Delete
  4. semua pernah main...waa, teringat dulu-dulu...tak puas main kat umah, main kat sekolah dgn kawan2 time rehat...huh, sampai berpeluh2, duk main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uii semangatnya sampai berpeluh-peluh. saya main setakat suka2 je

      Delete
  5. Semua pernah main ex patung kertas; Tu pun masa sekolah rendah. Masuk sekolah menengah terus tak keluar rumah. Tinggal main lego je. Sebab boleh main sorang-sorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya masuk skola menengah tengok tv je, lol. tak main dah lego2 ni semua

      Delete
  6. OMG MAZNI :OOO
    Semua ni sangat best!!!!! Favourite qila semua!!!!
    Huhuhu kesian budak zaman sekarang. Yang diorang reti hanyalah memegang phone shj XD
    Poor them huhuhuhu.

    Rindunya nak makan/tikam dalam congkak aaaaaaaaaa :(
    hahaha lompat tikus pon best gila wooooooo
    ice water hahahahaha best nya ya allah hihihihks.

    <3 i rlly miss my childhood back hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan kite sempat merasa semua permainan2 ni? xD kesian budak2 zaman sekarang huhu

      alah congkak tu orang besar pun boleh main, belilah satu :D
      zaman kanak2 mmng sesuatu yg berharga <3

      Delete
  7. HAHAHAHA. main kawin2 pun ade jgak kan ?hahhaa
    best =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah dengar tapi tak pernah main, hahaha. kalau main masak-masak pernahlah :p

      Delete
  8. wah !!! teringat zaman kanak-kanak dulu :'( semua Alan pernah main yang paling best main ice water,pepsi cola dengan polis sentri :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ice water dgn pepsi cola paling awesome xD tahun ni pernah main sekali masa kat sekolah, hahaha

      Delete
    2. hahahahha..LOL sedih tengok kanak-kanak skang tak main sangat benda-benda macam ni hanya main tab jer :/

      Delete
  9. hahaha rindunya zaman2 ni. permainan lubang tikus lah paling sy xsuka nak main. takut! hahaha takut kena tangan. memang jarang2 main. yg lego dan game tu pun jarang main. biasanya main permainan yg boleh main rmai2 dengan kawan2. paling suka lompat getah. memang terror sgt ah main benda tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleh kalau kena pun tangan depa yang sakit, kite takde pape pun :p
      woahh legend lompat getahlah ni? saya pun power jugak main bnde tu, tapi dah sampai level susah tu tak lepas pulak ==' tinggi kot getah tu..

      Delete
  10. yela..semua pernah main..haha bestnya bila terigat balik,budak sekarang ni ramai yang tak merasa dah mainan kita dulu2.. :')

    ReplyDelete
  11. Memang seronok zaman kecik2 dulu main dengan kawan2.. Tapi ada juga yang saya tak pernah main. Ihihi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua permaianan kite pernah main. hehe :p

      Delete
  12. bila tengok entry akak ni.. tiba tiba rasa macam diri ni dah tua sesangat... huhuhu..

    ReplyDelete
  13. semua pernah main n semua best-best xD

    ReplyDelete
  14. hahahahahha permainan ini semua lagend ^_^ tapi budak sekarang dah tak main

    ReplyDelete
  15. lompat galah dgn pepsi cola tak penah main. heheh. yg lain semua dah try. :p

    ReplyDelete
  16. skrg dah advance...budak kecik pun dah pandai main tab kan...xthu la mcm mne anak akak nnt..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dunia semakin maju, permainan makin canggih. haha

      Delete
  17. hampir semua permainan kat atas tu pernah main.. how i miss that moment.. sekarang dah pangkat orang dewasa, nak main pun kena main yang indoor game je.. kang main lompat2 ada yang kena reject ngan mentua.. hahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha saya tak kisah nak main luar rumah atau dalam rumah, asalkan seronok. badan pun jadi sihat :D

      Delete
  18. haha... comel.. ada la 1 2 tu tak pernah main.. hehe

    ReplyDelete
  19. teringat kenangan lama masa dulu.... errrmmmm... budak-budak sekarang main gadjet je, habis batery cas.. otak pun beku depan gadjet..

    Boleh jenguk mama di sini.. Mommy As Blog

    ReplyDelete
  20. semua kak hana suka main dik. tapi yang lompat getah tu selalu memang fail la. hahaha lagi satu dik. main lastik pakai kertas guna getah. tu pown best. tapi sakit woo. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh penah try jugak lastik tu, tapi saya takut, haha :p

      Delete
  21. hahaha. tpi kiteorang panggil lompat tikus. dah lame tak main :v. hihi ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheh lompat tikus ea? kitorang panggil lubang tikus pulak ._.

      Delete
  22. Suke main patung kertas tu,time akak main baling selipar,sembunyi2.bdk2 skrg main gadjet je huhu x rasa da seronoknya permainan dulu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yg patung kertas tu saya selalu cari yang sailormoon je ;p baling selipar saya power sikit, hehe

      Delete
  23. rindunya zaman kanak-kanak, hampir semua pernah main..:)

    ReplyDelete
  24. waaaah zaman kecik punyer flash back nih. lol,

    ReplyDelete
  25. akak suka main congkak.. dah lama tak main. rindu juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka jugak :D selalu main congkak masa time PJK kat sekolah

      Delete
  26. ok semua pernah main,hihi...yang ice water tu je macam tak pernah rasanya^^ ngimbau kenangan sungguh:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ice water lebih kurang mcm main kejar2 je :p penat~

      Delete
  27. semuanya df pernah main kecuali baling selipar je. hehehe best nyer. teringt pulak zaman kecik kecik

    ReplyDelete
  28. Wahhh..memori betul!! Tq for sharing, mazni.. :D

    ReplyDelete
  29. Aloooo ni yg sedih ni .. Teringat semua balik ... Pepsi cola still main sampai sekarang .. Lama dah tak main semua tu .. Dah tak larat nak lompat2 lari2 ni dah ahaha berat beno badan ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin besar badan making berat pulak eh? hahaha :p

      Delete
  30. Zara paling suka main patung kertas .. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. samelah, suka kumpul patung kertas tu banyak2. heee :D

      Delete
  31. rindu nya zaman kanak2... ^_^ dulu paling kerap main tuju kasut tu lahhh..

    ReplyDelete
  32. ini permainan best2 ni.. hehe

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum,
    lompat tikus paling ecah suka main. sekrang dah besar gajah, xley nk lompat2 dah. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka. eheh sampai sekarang pun saya still main lompat2 lagi

      Delete
  34. waaaa rindu main patung kertas tu sangat2x!! dulu selalu beli. hampir tiap2 hari.

    lagi satu, kat sekolah, main tiang.. :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ahhh..! terlupa lak nak list main tiang >< saya pun suka main rebut2 tiang kat sekolah dulu hahaha

      Delete
  35. ina terer main pemadam hehe :>

    ReplyDelete
  36. semua permainan ni kita main kat sekolah.. best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindu nak main game macam niy :'( Haihh baru jea tamat sch menengah *nangis*

      Delete
  37. kalau permainan bebudak sekarang? sentiasa depan laptop, ipad, psp, ps segala bagai semua hohoho...zaman berubah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. permainan zaman sekarang dah tak sihat utk badan. hehe

      Delete
  38. Semua pernah main! Kecuali yang last tu ehe tak pernah dengar pulak Mazni

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pepsi cola, pijak-pijak kasut kawan. sape kena pijak dia mati :D

      Delete
  39. semua pernah main... !! ngeee~~~ main kayu tiga pun best, yg baling selipar then buat home guna selipar tuu... hee

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~