10 May 2017

Warna tudung mengikut skin tone


Assalamualaikum!

Manusia ni mudah terpengaruh dengan warna. Macam yang kita semua tahu, warna ni melambangkan sesuatu identiti, personaliti, sifat dan lain-lain lagilah.

Haritu aku scroll instagram, pastu cam biasalah disebabkan aku ni follow banyak sangat igshop, butik-butik maka home saya dipenuhi dengan catalog baju raya 2017 sampai rambang mata guwe jadinya. Pastu terbaca komen customer kat igshop tu,

"Suka baju warna gelap supaya boleh nampak kurus"

Dari situlah aku mula terdetik, ye tak ye jugak kan bila pakai baju warna gelap ni automatik boleh bagi efek kurus pada si pemakai. 

Tapi lain pulak untuk tudung. Kalau bab tudung ni kita kena main warna kulitlah. Dengan tak malunya, aku mengaku kulit aku ni takla cerah mana okay dan aku seringkali ada isu dalam bab pemilihan warna tudung. #GirlsProblem

melihatkan gambar ni aku jenis kulit honey kot. tapi bila terdedah pada matahari atau pakai tudung warna cerah jadi espresso LOL
So baru-baru ni aku dah beli tudung warna light beige. Problem dia disini, i do really love pastel color tapi bila bab tudung yang kaler pastel ni.... Rasa tak yakin nak pakai sebab takut kulit lagi nampak gelap.. how people, howww? T__T

Kakak aku dah membebel 24 juta kali katanya orang yang kulit gelap ni elok pakai warna cerah. Bila pakai tudung warna gelap kulit kau lagi nampak gelap, is it?

Untuk tidak membuang masa lagi walau hakikatnya masa telah terbuang, meh sini saya bagi tips pemilihan tudung untuk akak-akak semua nak cari tudung raya.

Credit twt tudung
Dibawah ni pulak adalah warna mengikut skintone




Right after tulis entry ni terus test pakai tudung light beige tu dan macam biasa, masih tak confident. Payah betul nak mengamalkan sikap tak kisah dengan skin tone ni, help me juseyoo!

Korang ambil kisah tak pemilihan warna tudung dengan skin tone?
Ke buat badak je ikut sukahati nak pakai tudung kaler apa pun? :D
Cer share sikit!

Apapun thanks for reading! Do click ads kat tepi tu!


43 comments:

  1. Siqah setuju dengan cakap akak Mazni :) Tapi kan nanye, hihi, siqah bantai je pakai tudung color apa pun . Asalkan siqah suka color tu, dan beli dan pakai. Hihi. Cuma sampai sekarang, Siqah tetap masih tak yakin nak pakai tudung warna putih 😅 Kulit Siqah pun tak secerah model tudung. Tambah lagi baru balik dari pulau ni haa T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah masalah saya, saya suka kaler tu tpi tak berani pakai haha. saya teringin nk pakai kaler putih jugak tauuu, padahal time skola dulu rilek je pakai kaler putih takde nak bising apa pun kan :p

      Delete
    2. Same here, tudung putih memang macam takde dalam simpanan. :D maybe nanti nampak mcm nak gi skolah kot, mindset hehe

      Delete
    3. bab kata kakak saya, nnti nikah pakai tudung putih jugak HAHAHA

      Delete
  2. selalunya pakai warna hitam ngn coklat sbb malas nak cari tudung lain XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah! mmng saya kalau gi mana2 ke slalu pakai tudung hitam je :p

      Delete
  3. as for me, ikut confidence level jugak sebenarnye.. Kalau berani, semua pun nampak ok.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kadang2 mcm kaler pastel pink tu saya berani pulak pakai even dh tau kaler dia cerah
      confident level ni dtg tanpa diduga

      Delete
  4. idk whether it's my pc yang gila or your cbox memang takde but nvm :) salam singgah haha nice blog too :D

    http://crap-sody.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yes cbox problem. saya boleh nmpk cbox sndiri but not the readers, LOL. kadang2 je berfungsi TT

      thanks singgah!

      Delete
  5. Banyak tudung gelap jugakkk. Macam tak pernah lagi pakai tudung color pastel (rasanyalah haha)... balik nanti nak try beli nampaknya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi keluar jenjalan pun tudung warna gelap jugak jadi pilihan xD
      pakai warna pastels mmng boleh buat muka nampak manis ewahh

      Delete
  6. airah suka sgt dengan warna pastel dan kebanyakkan shawl warna nude pink pastel hahaha tapi tak kisah pun pakai warna gelap ke apa yang penting kena confiden

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka dgn pastel color cuma disebabkan low confident, makanya stiap kali nk beli tudung mesti try kt muka dulu xD klau okay baru beli

      Delete
  7. xxkisah warna apa asalkan bukan warna putih XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun takde tudung putih buat masa skrng ni
      tpi teringin nk pakai kaler putih T^T

      Delete
  8. macam mana nak buat cursor macam awak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cursor ni org bagi, hehe
      tapi saya boleh je buatkan 1 kalau awak nak

      Delete
  9. I'll also have this low confident to wear tudung yg light light warna nya. Tudung banyak tapi warna hitam jugak yg dipakai. Hahaha. Btw done follow here ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilalah confident kita ni nk bertambah kan huhu
      thanks follow!

      Delete
  10. comelnya blog hehe first time datang sini terus follow. sha pun kulit a lil bit gelap jugak, main pakai je warna apa pun hahahaha ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least awak confident :D
      thanks follow!

      Delete
  11. Tips ni sgt berguna taw tak tapi saya mmg selalu beli ikot dan je. Sama la, concious pakai yg jenis light ni tp kadang2 ada try maen dgn wana and it looks good. Pastu confuse balik, warna apa yg tak sesuai dgn aku sebenarnya ni. Ada tudung putih corak hitam, mmg rasa confident betul pakai tp lepas lama tak pakai and try pakai balik rasa mcm eh gelap sgt kulit aku. seyes tak pahammm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak saya lebih gelap dri muka saya tpi dia tu main bantai je pakai tudung warna cerah pun, surprisingly bila dia pakai nampak okay je. saya pulak pakai pehh cabut balik
      rasanya nk pakai kaler tudung ni bergantung pada mindset kitala xD

      Delete
    2. betul, kalau confident rasa diri nampak cantik, org laen pon rasa mcm tu sbb ramai je sebenarnya pakai mcm2 kaler mcm2 skin, cantik jugakk.

      Delete
  12. saya jnis yg tak kisah sgt asalkan kaler tudung tu cantik tapi bila balik rumah try pakai ehh knapa buruk sgt hahaha cisss last2 guna tudung hitam je lah -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kalau betul2 berkenan dgn tudung tu mmng kalau beli terus pakai xD

      Delete
  13. Saya kuning langsat tapi rasa macam the only colour yang sesuai dgn saya, hitam haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestla kulit anis boleh pakai apa2 kaler tudung huhu

      Delete
  14. sebelum beli tudung, saya wrapkan tudung kat tangan, sesuai tak dengan skin colour. Selalunya akan sesuai warna-warna gelap. Warna terang macam neon tu saya tak suka, pening. Teringat saya ada sorg ni pernah cakap, "waktu perempuan paling cantik ialah bila dia pakai warna hitam." Tudung hitam penyelamat kaum wanita ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. YES saya pun buat camtu jugak. hartu pun sblum beli tudung tu dah nampak dah kaler dia tak sesuai dgn muka tpi kakngah dgn pekedai tu kata okay je so saya beli jelah. balik2 rumah adik kaler tu x sesuai dgn skin tone saya lollll!

      benar itu, saya slalu gak pakai tudung hitam sbb kalau kedut tkyah gosok, lebih2 lagi shawl xD

      Delete
  15. BV pun takut nak pakai tudung warna cerah2 terutamanya warna pastel sebab takut kulit nampak lebih gelap T^T

    nice tips!!
    kekadang BV keliru dengan warna kulit sendiri -..-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi BV pakai tudung gelap nampak cool gila okay!

      rasanya BV kulit natural atau sand. kalau pakai kaler pastel pun mesti sesuai dgn skin tone BV :D

      Delete
  16. mine is beige to warm beige but idgaf, i wear whatever colours i wanted to hahahaha and you should too. dont worry lah, orang cantik macam awak pakai apa pun cantik! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. how i wish boleh jadi confident mcm you jugakk
      tpi kadang2 saya pakai je kaler2 pastel ni cuma mcm kaler yg terlebih light sangat mmng tak berani pakai hihi

      Delete
  17. Saya berkulit cerah tapi suka pakai tudung warna pastels, warna cerah sampai orang dok tegur, "kau ni asyik pakai tuung kaler cerah je kan?". Betullah jugak, memang nampak pucat pun :P tapi cuba pakai liptint supaya tak pucat sangat. pastu mula berjinak pakai warna gelap & ppl say I look different, macam lagi matang ahahaha.

    kalau kulit gelap mostly saya tgk kawan2 yg kulit gelap sesuai pakai warna yang dusty2 gituh. jgn pakai yang terang sangat. but it depends kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg terang tu mmng cik tak berani pakailah. tu kalau kena campak tengah laut pun boleh nampak xD

      org kulit putih mcm akak pakai apa pun cantik. hehe tpi kalau tengok org kulit putih pakai tudung hitam nampak elegant, sbb hitam tu cantik

      Delete
  18. wrna pstel sgt menarik, tp x brani la, wrna hitam dan wrna gelap je sy pkai sbb kulit sy ni gelap skit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya klau warna pastel pun biasanya banyak pakai kaler pink jekut
      yg lain2 tu insyaAllah akan cuba xD

      Delete
  19. Haha, this really helpful. Before today, I never gave a second thought to the adequacy between skin tone and hijab. I choose my hijab according to my outfit colour. Tapi, bagi akak... I would say that dark skin is the most versatile of all skin tones. Almost all solid colours complement dark skin with ease.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankyouu. yes i do love my dark skin, even white people pun suka berjemur kat tengah panas semata-mata nk dapatkan tanned skintone tu sbb kulit tanned ni bagus utk hindar dri sebarang penyakit kulit hihi

      Delete
  20. Kalau sis Jm mmg akak tolak warna yg terang spt kuning oren tp warna putih n hitam pun x suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna hitam pun akak tak pakai? wah rare ni :D

      Delete

Nak komen apa? silakan~