9 Dec 2017

Pembikinan majalah


Assalamualaikum

Sebagai pelajar diploma 05, kami dikehendaki untuk menghasilkan sebuah majalah bertemakan apa-apa saja yang kami suka. Macam aku buat majalah pasal travel, makanya kenalah cari artikel, gambar di internet dan buat rujukan untuk layout majalah travel. Ye, artikel ni semua kopipaste je, guwa bukan budak penulisan..

Kitorang ni merupakan batch terakhir yang buat final project magazine so.... nak kasi perform sikit semua orang kena buat 40 pages. Batch yang sebelum-sebelum ni lecturer suruh buat 8 pages je kott. So hadapkan jelah 40 pages ni, maklumla last batch kann.

Ni cover magazine aku include 3 advertisement. Untuk cover depan ni wajib guna gambar yang shoot sendiri, so aku guna gambar masa kat Rottnest Island! Yang lagi 3 ads tu apalagi, gamba google jelah.

Untuk menghasilkan magazine, software paling wajib yang diperlukan ialah Adobe InDesign. Untuk software tambahan macam nak edit gambar atau trace logo kena guna Illustrator dan Photoshop. Ah, kira tiga-tiga ni memang element pentinglah kalau nak buat majalah. Takde 3 ni kau tak jalan.

Ini dah complete design 40 pages
Lepas dah siap, kitorang kena print untuk 3 set majalah which cost us RM 150, satu set RM 50. Ni kira harga kasih sayang daripada fakulti, kalau kat luar memang tak dapat harga camni haha.

Dah print kita susun pulakkk

Messy...
Lepas dah susun ikut mukasurat haruslah kita lipat setiap kepingan majalah ni. Lipat pakai mesin jelah, engko gila nak kena lipat 3 set majalah ni manually pakai tangan? kahkah

Untuk binding pulak kami guna kaedah saddle stiching yang stepler tu, since mukasurat pun tak banyak sangat. 

Kemudian potong! Size tepat magazine kami ialah 21x28 cm.


Dan jeng jengggggg! Harga Semenanjung Malaysia RM 10, Sabah Sarawak RM 13. Kalau ada jual kat kedai agak-agak korang berminat nak beli ke? Tapi isi dalam semua copas jelah ek. Tunggulah aku dah kerja jadi designer majalah nanti semua article aku tulis sendiri :p

Disini saya ingin melampirkan sebahagian daripada design yang aku kira pada mata aku agak okaylaa. Korang judgelah ek.

Alhamdulillah, lepas siap ni memang lega gilalah. Bayangkan jelah 2 sem kitorang buat benda ni. Sebenenarnya sem lepas lecturer suruh buat 8 pages je dulu + 4 cover, lepastu baru semester ni kitorang disuruh tambah lagi 32 pages untuk completekan total 40 pages magazine ni. 

Aku amek masa dekat seminggu untuk siapkan whole magazine ni. Rasanya macam makin laju sikit kot buat kerja, previous sem aku amek masa berbulan-bulan padahal tinggal buat 8 pages jee. Mohonlah berikan tepukan gemuruh diatas improvement ni HAHA! Macam nak botak kepala aku buat benda ni tau.

Semoga Mazni berjaya siapkan kerja-kerja yang masih berbaki dengan sempurna.

Thanks for reading!

#PrayForAl-Quds 

16 comments:

  1. cantiknya magazine ! macam pro dah gambar pun cantik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih! :D gambar2 ni saya google je hehe

      Delete
  2. Majalah kalau gambar2 cantik memang akan jadi sangat2 menarik kan... :)
    btw, amer dah follow sini.

    AMERZING: https://ameridzuan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, saya pulak buat majalah travel kenalah cari banyak gambar2 menarik :D

      followed already!

      Delete
  3. uwahhhh so cool.

    jmput join n meriahkan GA kt sini ye

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  4. nice lah sis... ^^ moga terus success!

    ReplyDelete
  5. Cantiknya majalah Mazni! :D

    I especially like the articles that you decided to put in your magazine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss! :D

      haha yang tu pun rujuk articles dari magazine contoh je kak

      Delete
  6. Cantik! Teringat zaman jadi graphic designer buat majalah sekolah dulu :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih!

      wah lagi penat buat majalah sekolah yg tebal tu xD

      Delete
  7. teringat zaman diploma dulu kene buat magazine. kene snap gambar sendiri. model pun kena group mate bertiga lah syok sendiri penuh dalam majalah tu. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah ni lagi banyak kerja semua kena gambar sendiri, hahaha
      Tpi puashati sebab semua hasil sendiri kan

      Delete

Nak komen apa? silakan~