12 May 2016

Trip WA : The Pinnacles


Assalamualaikum

Dalam perjalanan nak pulang ke perth city, kitorang singgah The Pinnacles atau nama lainnya ialah Nambung National Park. One of Western Australia's iconic tourist attractions. Dianggarkan ada 190,000 pengunjung yang datang ke sini setiap tahun. Dan aku merupakan salah sorang daripada 190,000 pengunjung yang melawat pinnacles ni pada tahun 2016, kbye.

Kenapa orang selalu datang sini? Mestilah nak tengok limestone yang unik tu. Ada macam-macam size dan bentuk. Kalau nak teliti satu persatu bentuk-bentuk batu ni memang idokler. Pinnacles ni seluas 17,487 hectares kot! Entah berapa juta ketul batulah yang ada kat sini.

Limestone ni semua telah terbentuk sejak 30,000 tahun dahulu dan membentuk batu-batu yang sangat misteri. Desert dia memang lawa, terutama time summer. Nampak sangat warna 'golden sand' tu. Tapi nak kata macam kunyit pun boleh gak, sebab memang pasir ni warna macam kunyit. kah!

Daripada Perth nak ke Pinnacles ni amek masa dalam 200 km bersamaan dengan 3 jam gitulah. So, inilah antara sebab kenapa orang selalu datang pinnacles ni, pasai tak berapa jauh sangat dari Perth.

kau menari ke kak?

Bila pergi sini, rasa macam kau kat satu planet terpencil. Terutama bila kau duduk kat bahagian yang tak ramai orang. Sunyi sepi bersama batuan berupa ganjil~

maz lost in the pinnacles. Btw gamba aku haruslah diedit pakai vscocam hokay.
siti lost in the pinnacles. gambar dia takpe, tak payah edit pakai vscocam pun takpe.

Time kitorang datang sini dah petang. Pukul 3 camtu. Walaupun panas, tapi tak rugi kot datang time-time macamni sebab contrast, cahaya, langit cerah dia memang terbaik untuk bergambar. Panas tu tahan sikit jelah. 

Alah memang kulit kau dah burn teruk pun, apa nak kesah? Bakar jelah lagi kulit tu. Bukan selalu. *ayat pasrah serta redha*

depan tu masih lagi di pinnacles, sebelah sana lagi lancelin(pasir putih) dann sebelah lancelin sana, laut!

Oh ya! sebelum terlupa, nak masuk Nambung national park ni kena bayar. Entry fee per car yang aku ingat dalam 11$ gitu. Kalau convert duit malaysia dalam RM 32. Nak masuk national park pun kena bayar..... ok.

Kalau siapa yang guna travel agen ramai-ramai macam contoh naik van, atau bas bersiap sedialah untuk jalan kaki dari parking lot sampai ke pinnacles desert. Taktau kenapa, tapi dia memang tak kasi travel agen bawak masuk kereta sampai pinnacles tu. Gigih jugakla aku tengok orang2 cina yang pakai travel agen tu jalan kaki nak masuk pinnacles ni. Jauh kutt, dahla panas.

Macam kitorang ni nasib baik terselamat xD

tekstur pasir di suatu kawasan yg takde orang. agak menggelikan..
try untuk senyum tapi.. silau. rasa menyesalnya tak pakai sunglasses... lantakla hodoh mcm belalang pun asal mata tak sakit...

Thanks for reading!

17 comments:

  1. Till now masih merindui Perth....

    ReplyDelete
  2. wow rasa mcm tmpat tu kat planet lain. rasa mcm planet yg kat cite jimmy neutron pernah kluar XD

    ReplyDelete
  3. udah macam nak ke gurun pasir je laa akak ni XDD

    eeee tak payah pun guna vsco cam lagi, dah pretty macam tuu :D

    ReplyDelete
  4. Tengok pun dah dapat rasa macam pergi panet lain. Hahaha. Ini kalau sensorang mahu nya seraam. Kahkah !

    ReplyDelete
  5. mmg macam kunyit betul eh warna dia! bestnya akak...T_T eh btw kan gamabr first tu nampak limestones semua igtkan kecik je bila gambar dekat tgk gedabak gila lulz xD

    ReplyDelete
  6. cantiknya pemandangan kat situ,natural sekali..

    ReplyDelete
  7. seronoknyaaa! teringin sangat nak pergi perth. harap-harap suatu hari nanti sampai. amin. hehehe.

    ReplyDelete
  8. wahhh uniknya kawasan tu. Subhanallah.
    suka betul BV tengok langit tanpa awan tu. cantik sangat biru dia :D

    ReplyDelete
  9. weyy untungnya pergi luar negara! ahaha bilalah agaknya gilirn patik pula?

    ReplyDelete
  10. Subhanallah, memang nampak cantik sangat tempatnya. Akak memang suka sangat kalau tangkap gambar, langit biru, gambar terang macam ni. Nampak cantik sangat-sangat!

    ReplyDelete
  11. Langit cantikkkk. Tak de awan. Pinnacles tu memang unik :)

    ReplyDelete
  12. Lawa pinnacles tu!! Unik sangat! Walaupun panas redha je asalkan dapat gambar cantik. Hii. Siqah menyimpan hasrat je mahu berjalan ke sana. Tak tahulah bila :)

    ReplyDelete
  13. Pinnacles tu comel gilaaa..kalau kak sally...dah amik dari jarak jauh macam kak sally lg kecik dr dia..LOL

    ReplyDelete
  14. akak pun termasuk dalam 190 000 tu jugaklaaa untuk 2016 ehehe..

    ReplyDelete
  15. akak pergi time winter baru2 ni.. kat kawasan nila suhu paling panas dalam kesejukan.. ngerti x ? peluh2 juga kat sini tho masih sejuk.. gersang tol tempat ni kurasakan..

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~