25 Feb 2014

Tutorial lukis doodle style saya


Assalamualaikum

Ada orang pernah tanya, macam mana aku lukis doodle untuk buat komik. Ini tahun lepas punya soalan ok, tapi baru sekarang nak buat tuto. Aku rasa ramai yang dah tau, tapi apa salahnya nak share kan? Tutorial ni 2 in 1 tau.

Step 1;
  • Lukis doodle atas kertas menggunakan pen. Aku selalu guna pilot drawing pen atau stabilo visco.
  • Scan lukisan menggunakan printer 
hasil setelah discan
  • After scan, bukak photoshop. click file > open > pilih gambar doodle yg dah discan.
  • Warna doodle guna paint bucket tool
  • Click pada kotak yg aku merahkan tu.

Dah siap~ cuma lukis, scan dan warna je.  Ini style aku lukisan doodle cara pertama

Step 2;
  • Scan lukisan macam step 1 tadi
  • bukak paint tool SAI, click open > pilih gambar yg dah discan tadi
  • Sekarang kita nak lukis line pada doodle. Rujuk gambar Kat bawah ni.

  • Buat line curve ikut bentuk doodle yang korang dah lukis tu. Buat kemas-kemas dan pastikan semua garisan dah disambung sepenuhnya.

  • Tekan layer 1 dan padam garisan pada layer tersebut. Rujuk gambar.

  • Lepas dah rasa doodle tu kemas, tekan file > save as > choose type as png. 
  • Lepas dah save, boleh warna doodle tu guna SAI atau photoshop
freebies

http://i.imgur.com/i3shqDo.png
Done in paper, SAI and photoshop! :)

Sekian, assalamualaikum




9 comments:

  1. Cantik!! Pandai, mazni lukis. ^_______^

    ReplyDelete
  2. Kreatif..bakat istimewa ni dik..teruskan ok..

    ReplyDelete
  3. Cute nya! Pandai melukis. Saya paling cemburu tengok orang pandai melukis ni sebab saya tangan kayu ._.

    ReplyDelete
  4. waa.. kawaii nee~ thanks for sharing sweetie~ :D

    ReplyDelete
  5. terernya pakai photoshop . . sis lansung tak tahu . . huuu T_T

    ReplyDelete
  6. cantik & kreatif...tgk cam senang tp klau sy buat msti hampeh...ahahaah

    ReplyDelete
  7. Comelnya..pandai Mazni buat..jeles jugak :)

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~