16 Dec 2013

Tukar background gambar

Assalamualaikum
(6) Tumblr
Tutorial ni asalnya belajar dari sini, tapi aku ubah sikit tajuk dan caranya. Simple je :)
Click gambar untuk sebarang tumbesaran

1. Bukak photoshop

2. Select gambar yang korang nak. 

3. Tekan Quick Selection Tool macam gambar dibawah. 

4. Select kawasan background yang korang nak tukar dengan menggunakan tool (+) dan (-)

5. Lepas garisan putus-putus tu dah kemas, tekan simbol baldi @ Paint Bucket Tool, pilih warna yang korang nak.

6. Then, click Paint Bucket tu pada background gambar tadi. Hasilnya, background belakang dah bertukar warna!

Dah siap tu bolehlah korang edit-edit sikit. Nak letak tulisan ke, letak flower crown ke, atau buat art untuk poster pun boleh.



25 comments:

  1. weeeee menjadiiii hihihihi love it <3
    tp kalau background tu dah berwarna agak susah haih

    ReplyDelete
    Replies
    1. means kalau background dia ade latar belakang ke? tu mmng susah sikit, sbb nampak tak kemas. kalau background tu kosong senang x)

      Delete
  2. akk sejak format lappy tak menyempat lagi nak download photoshop ni balik...lagipun busy takde masa sangat nak edit2 gambar...so takpe laa kut takde software editor hoho...

    anyway, rajin an edit2 mazni ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang pun kalau nk download photoshop dah susah, link selalu ada yg tak kena.

      hehe rajin jugaklah. nk bagi improve guna photoshop. sbb saya cadang nak design kad kahwin utk kakak saya muahahaha!

      Delete
    2. oyeke? tak pernah pula akak check pasal link tu..kalau camtu memang tak laa kan nak download hahaha

      wahhhhh, kad kahwin, design tuk akk sekali laa..nak dekat dah ni tarikh miahahahhaha :D

      Delete
    3. wooo nak kawen dah~ bila tarikhnya? :D kakak saya jumpa jodoh pun belum lagi tapi adik dia ni dah terlebih excited nak design kad kawen kakak. hahaha xD

      Delete
  3. wah,tuto best ni! hehe <333 tapi takde photoshop,haritu istall tapi tak boleh pun,huhu T_T

    # gambar woo bin dia jugak tu,haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. photoshop dah susah nak download. wuu

      gambar ni simple, background kosong. haha :p

      Delete
  4. tapi kak sally tak reti guna photoshop...nak nangessssss~

    ReplyDelete
  5. woo bin! tak dapat fokus untuk membaca tutorial bila nampak Woo bin ^_6

    ReplyDelete
    Replies
    1. ececece kak lieya~ jangan tengok lama2 sangat si woo bin tu. haha

      Delete
  6. laptop takda photoshop. tk pernah guna pun. tk reti. hm. pandainya dia. ehehe.

    ReplyDelete
  7. Pandainya dia buat . Paling penting ada young Do , wkwkwk . Jemput join ga saye yeee

    http://mrssuperawesome.blogspot.com/2013/12/buddyz-giveaway.html

    ReplyDelete
  8. Eeee Mazni rajinnya buat tuto ;) Akak tak pandai sgt benda edit edit ni T_T

    ReplyDelete
  9. Simple jer kan... thanks Mazni 4 d tutor.. :D

    ReplyDelete
  10. Wahhh thank you akak mazni .. Cantik nyaa .. Nak try buatlah nnti

    ReplyDelete
  11. Nice sharing.. rajin buat tuto ;)

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~