20 Sep 2014

DIY : Design tote bag


Assalamualaikum

Ni kali pertama aku buat entry D.I.Y, mueheheh. Sekali-sekala nak cuba jugak design beg sendiri. Asyik beli kat pasar malam je kan. Actually kalau design sendiri lagi best rasanya sebab boleh buat apa-apa corak yang kita nak. Kreatif gituuu~

#I know sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk aku nak meng-kreatifkan diri buat benda-benda cenggini. Puiii -__-

Okay, jom mula!

Barang yg diperlukan
Plain canvas bag (boleh dapat kat SINI)
Pensil
Sharpie fabric pen
Fabric dye
Sellotape
Span / berus
Contoh lukisan
Pembaris(jika perlu)
Renda atau hiasan lain (jika perlu)


- Tampal sellotape pada beg supaya bila nak warna nanti cat tu tak comot ke tempat lain. Kalau boleh pilih sellotape yang berwarna supaya tak terkeliru. Makesure sellotape tu ditampal sekali dengan beg sampai melekat ke lantai ye.

- Celup span dalam fabric dye. Sapukan warna tu atas beg dengan rata. Tak payah risau kalau terlebih cat sebab dah tampal sellotape tadi. Hasilnya, garisan akan nampak lebih lurus dan kemas.

- Lukis apa-apa corak yang korang nak. Guna sharpie fabric pen. Jangan guna pen sharpie biasa ye, karang jadi comot macam yang warna pink tu T__T

- Masukkan contoh lukisan yang korang pilih dalam beg dan tekap ikut bentuk lukisan.

- Kemudian, potong tulisan mengikut huruf. Kita ambil bahagian yang berlubang je.

- Tampal sellotape pada sekeliling kertas dan warnakan pada bahagian huruf yang dah di-transparent-kan tadi. Nanti tulisan taklah nampak comot sangat lepas dah warna.

- Warnakan gambar yang korang dah tekap tadi. Terpulanglah sama ada nak warna pakai pen sharpie atau fabric dye. Cat aku tak banyak, tu pasal pegi warna pakai sharpie je..

- Akhir sekali, bolehlah letak lace atau hiasan-hiasan lain untuk nak nampak lebih ceria. Aku beli lace ni kat Daiso. Dia memang melekat secara semulajadi. Kalau nak jahit pun boleh, in case kalau takut lace tu tertanggal.


Dah siap!
Hahahahaha corak yang paling kanan sekali tu! Cacat nak mampus T___T

Senang je kan. Pasni bolehlah design sendiri. Serlahkan potensimu~

Tu je. Bye. Salaam~

*Kalau rajin bolehlah tolong klik. Jzzk :)


37 comments:

  1. wah! nak buat lah! thanks for da DIY tuto >3<

    ReplyDelete
  2. Comelnya!~ :D Bijak bijak, tak perlu buang beg yang dah buruk tu. Thanks kak Mazni! ^_^

    ReplyDelete
  3. Fuyooh.. best juga buat beg sendiri ni..
    bahasa korea tu tulis apa?

    ReplyDelete
  4. menarik.. :) bagus mazni ni, rajin...

    ReplyDelete
  5. omg, comelnya >< kreatif dia nie. buat untuk akak jugak ! heheheh

    ReplyDelete
  6. GR8 work! Nnt bila orang tanya, beli kat mana comelnyaa! "buat sendirila" *flips tudung XD

    ReplyDelete
  7. serious so creative.. senang je rupanya nak buat ^_^

    ReplyDelete
  8. gila comellll.. nanti nak angkut semua beg tote yang ada buat design baru.
    shomellll :DD

    ReplyDelete
  9. Sesangat comel! Ahaks! Mazni watkan utk ana, leh? Hehe

    ReplyDelete
  10. alaaaaa. cantik dan kreatifnyeee mazni oiii.
    nak satuuuuuu. hahaha

    ReplyDelete
  11. comellah..! buat sendiri baru syok.. tp kena ada bahan2 dia ja..

    ReplyDelete
  12. fuhhh comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

    ReplyDelete
  13. tomeyyyy. boleh buatkan bentuk conan? hehehehe

    ReplyDelete
  14. lawa2..comel je.. nice tutorial lah :D

    tapi kan.. kalau kene hujan die hilang tak warna2 tuh? :D

    ReplyDelete
  15. wow.. best! macam.. macam.. mcm nak try je.. hihiks~

    menabung 8share utk mazni :D

    ReplyDelete
  16. comelnya !!!! lebih kurang macam beli kat kedai tapi menjimatkan...good kak mazni!! ^^

    ReplyDelete
  17. wah.. kreatifnya mazni.. kalau akak buat, entah jadi apa la.. huhu

    ReplyDelete
  18. Wow!! comelnya tote bag ni.. tak pernah terfikir nak buat sendiri.. Lepas ni bolehlah cuba ;)

    ReplyDelete
  19. pandainye. kalau kn air xhlg ke pakai sharpie?

    oh ya, sy tag awk dlm liebster award. sudi2 jenguk blog eh

    thank sooooo mucho!

    ReplyDelete
  20. comelnyer.. tak yah dah bazir2 duit beli beg.. huhu..

    ReplyDelete
  21. Lawanya..teror design sndri..nak try buat la

    ReplyDelete
  22. wahhh kretip nyer!!! :D jemput join giveaway dari paris kita ye... tutup hujung bulan 10 nnt...ada lagi sebulan, jangan terlepas yer... :D

    ReplyDelete
  23. pandai la awak, saya haram tak reti langsung bab bab melukis, mendeco diy semua ni T.T dasar tangan kayu memang mcmni

    ReplyDelete
  24. kak sally kalau tampal je boleh la...kalau nak melukis mewarna bagai..tembak diri sendiri..hahaha...malas

    ReplyDelete
  25. kawaii! <3 cantik cantik cantik... comell! :3
    kalau saya buat,tak tau la jadi ke tidak,huu...

    ReplyDelete
  26. kreatip kreatip nih memang bagi kat mazni lahhh

    ReplyDelete
  27. Comel2. nak survey harge tote bag kosong jap. haha

    ReplyDelete
  28. pls do reply me :( mana nak cari fabric sharpie marker

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~