5 Nov 2020

TudungPeople Limited Edition, 100% diperbuat daripada botol plastik

 

Assalamualaikum

Read that title again, 100% gunakan botol plastik untuk buat tudung. YESS! But how?? Tertanya-tanya juga macam mana botol plastik boleh dijadikan tudung kan. Sejujurnya, kat Malaysia ni agak jarang saya dengar pakaian yang made from recycled plastic bottle dan wonder dengan proses pembuatannya.

"Made out of 100% recycled plastic bottles, each shawl saves 8 plastic bottles from ending up in landfills or oceans." -TudungPeople

Since aku suka konsep dia hasilkan collection baru ni, maka aku pun belilah satu. *rip my money* Lagipun pattern kalini lawa sangat, berkonsepkan laut disamping proses penghasilan yang unik untuk collection kali ni. Baru pestime beli TudungPoeple terus sambar yang Limited Edition hahaha. Siapa suruh konsep dia menarik sangatt?!

Dengar cerita TudungPoeple guna lebih kurang 15,000 botol terpakai untuk hasilkan collection ni. untuk sehelai tudung menggunakan 8 botol. Boleh agaklah pengeluaran dia tak banyak dan sangat limited.


So.... awal-awal tu aku beli warna coast. Warna ni antara hot selling. After dia sampai rumah, malangnya muka aku tenggelam bila pakai.. Sebabnya skintone aku agak tanned so nampak gelapp. Bila tengok model pakai nampak cantik sangatt


Tengok dalam gambar cantik sangat, tapi bila aku pakai memang tak sesuai. So after let go warna coast ni aku tukar warna marine pulak. Ikutkan hati nak ambil warna seaspray, tapi sah-sahlah habis dulu sebab tu warna hot selling jugak. So aku ambil warna marine. And takla nampak kelam sangat muka ai pakai warna biru.


So overall, aku sangat happy dengan keluaran baru ni. Sebenarnya ni kali pertama aku beli daripada TudungPeople. Dan, ni juga merupakan tudung paling mahal yang pernahku beli sepanjang hidup xD Selama ni aku paling kedekut nak keluar duit untuk beli benda-benda mahal tapi disebabkan konsep dia kali ni menarik so terpengaruh juga untuk beli sehelai huhu. Good job TudungPeople sebab berjaya menghasut orang kedekut macam saya ni HAHA!



My thoughts of wearing this shawl;

Mesti orang fikir dia ni diperbuat daripada botol plastik so tudung dia keras kejung kan. Actually, nak kata dia keras kejung sangat tu taklah. Dia rasa macam kain crepe, cuma lebih lembut dari crepe. Aku boleh kata material dia ni macam crepe + satin kot. Dia tidak sekejung kain crepe dan tidak seberat kain satin hahaha

I love it btw! Berbaloi juga spend mahal sikit tapi pattern dia lawa kan xD  Lagipun mana ada lagi butik lain yang pernah hasilkan tudung guna recycle material camni so i iz excited! Ini bukan review berbayar ya, ni sebab aku yang excited nak share hehe

Thanks for reading!

20 Oct 2020

Luckin Kopi, Pasar Seni

 

Assalamualaikum

God know how much i love Pasar Seni dan tak pernah bosan-bosan jejak kaki kat sini. Selain bergambar, cari barang-barang cantik mahupun mencari fresh flowers murah, Pasar Seni juga pernah viral dengan tempat makanan sedap! Kali ni baru nak makan-makan kat Pasar Seni, sebelum ni datang untuk window shopping je.

Antara tempat hot pernah diviral kan di Twitter adalah Luckin Kopi! Sebenarnya ada lagi satu tempat tu nama dia Merchant's Lane. Tapi kitorang tak perasan tempat tu kat mana. Kat Luckin Kopi ni pun beratur panjaang. Kitorang pulak datang time lunch hour, memang 'cantik' hahah. Tapi sebab dah sampai, gigihkan jugalah nak makan sini. Memang itu target utamanya hehe. Dan beratur tak sampai 30 minit pun rupanya, Alhamdulillahh!

Macam biasa, kita bubuh gambar menu kat sini. Pada aku, harga dia affordable jugalah.


Orang datang sini sebab kopi, tapi aku datang sini untuk salted egg chicken! Tapi order jugalah kopi sebab ramai recommend kopi dia kaww. Tengok menu semuanya nampak tempting sangat, tapi sebab aku memang nak makan nasi, pastu dalam kepala memang niat nak order salted egg chicken tu, maka aku orderlah seperti yang telah dijanjikan. Kawan aku pula taknak order nasi and i was like, heyy tak lapar kee hahaha.

Salted Egg Chicken (RM 12.90)

Look at theseee. Sangat puashati makan salted egg chicken ni! Portion memuaskan, rasa pun sedap. Dia punya kuah salted egg tu entahlah, aku suka sangatt. Nak bagi 10/10 okay tak?

Mee Siam Ayam Goreng (RM 12.90)

Kawan aku order menu ni, ada kisah sedih disebalik mee siam ni. Dia ingatkan mee siam tu tu macam megi siam yang serda tu lah kan. Sekali sampai, macam bihun pulak dah. She had not idea what mee siam is ahaha. Dia menyesal and katanya baik ambil set mee sedap dengan ayam. Tabahlah xD

Luckin Signature Kopi (RM 14.90)

Ini adalah signature kopi disini, Kopi 3 Negeri. Ada kopi Ipoh, kopi KL dan kopi Melaka. Dapat homemade biskut sekali untuk dicicah dengan kopi. Okay sejujurnya, aku tak minum kopi sebenarnya. Tapi kental pergi order set yang 3 cawan ni kan? Ingatnya nak share dengan kawan, tapi dia order teh ais dan dia minum sikit-sikit je kopi ni. Boleh dikatakan aku habiskan semualah 3 gelas kopi ni.

Bagi seseorang yang jarang minum kopi, sekali teguk tu terus shock sikit. Pada pandangan aku yang bukan coffee lover, rasa ketiga-tiga kopi ni memang pekat dan sedap. Nasib baik dia kopi susu jelah, at least boleh tahan lagi. 

Dalam tiga-tiga kopi ni, aku suka kopi melaka sebab dia manis sikit, ada  campur gula melaka kot. Kopi yang paling pahit adalah kopi KL. So skala kepahitan mengikut lidah aku adalah KL - Ipoh - Melaka. 

Agak seksa juga nak habiskan tiga-tiga kopi ni sebab tak biasa minum. Lepas minum terus sakit kepala hahaa! Kalau korang jenis suka minum kopi, mungkin korang suka kopi kat sini. 

Total 2 orang makan, tal lebih RM55 including tax and service charge :)

Before keluar dari sini, kitorang nak ambil gambar kat satu sudut yang cantik ni. Tengah tunggu turn, tetiba ada couple ni minta tolong ambilkan gambar diorang dan sebagai offer, dia ambilkan gambar kitorang jugak. Rupanya orang tu fotografer, gambar dia dia ambilkan untuk kitorang semua cantik-cantik!

Since Pasar Seni banyak spot bergambar yang cantik, so kitorang pusing-pusinglah lagi untuk ambil gambar. 

Macam yang dah diperkatakan tadi, sini tempat paling best nak beli bunga murah-murah. Kitorang beli hydrangea flowers. Kawan aku ambil warna purple-ish blue, aku pula ambil purple dan lepastu tambah baby breath flower, my favourite flowerrr. Baby breath tu just beli size kecik RM6 je. Even dah kering pun masih cantik tau.

So far harga bunga-bunga kat sini memang murah. Beli yang saiz besar pun biasanya RM belas-belas hingga ke RM 30 lebih  gitu. Ikut jenis bunga :D

hydrangea flower - RM 15
small baby breath - RM 6


Thanks for reading!

25 Sept 2020

Doa mencari kucing hilang

 Assalamualaikum

Bagi yang ada bela kucing, semestinya kucing tu dah jadi sebahagian daripada keluarga kita. Kucing tulah kawan, kucinglah tu umpama anak, tempat nak hilangkan stress. Bayangkan bila kita dah sayang betul dengan kucing kita, tiba-tiba dia hilang tanpa jejak dah beberapa hari tak balik rumah? Atau mungkin berminggu-minggu? Luluh hati empunya kucing ni. Tak sanggup wey!

Benda ni berlaku kat aku bulan lepas. Cuak wey kucing aku yang pantang kalau kita bukak pintu sikit, terus dia lari meluru pergi kat kita tiba-tiba dah takda. Sepanjang aku ada kucing, biasanya kalau kucing tak balik rumah seharian tu memang terus hilang.. Trauma aku hilang kucing tahun lepas pun masih teringat-ingat, ini baru nak merasa bela kucing balik takkan dah hilang.. Aku almost setahun tak berani bela kucing sebab tak sanggup kalau dia hilang lagi. Tapi masa bulan puasa tahun ni baru aku adopt kucing yang aku jumpa kat tempat kerja. Dia manja sangat, cair aku so terpaksa bawak balikk.

ni perangai dia masa mula2 jumpa aku. Gedik kan kacau orang buat kerja

Nama dia Sumi. Aku bagi nama ni sempena kucing aku yang hilang tahun lepas, Jelly. Jelly translate jadi melayu jadilah Sumi haha.

Okey berbalik pada kisah macam mana budak ni hilang, masatu kat Bangi memang tengah musim-musim hujan lebat. Kat Bangi ada beberapa kawasan sampai banjir. Air kat longkang memang mengalir laju. Aku ni risaula sebab Sumi ni baru beberapa bulan kat kawasan perumahan kitorang, dia tengah explore-explore kawasan. Tahu tak 3 hari straight dia tak balik rumah?!

Aku risau gila.. Makan apalah kucing aku, hilang kemana lah dia masatu. Tambah pulak mak aku cakap risau Sumi ni terjatuh kat mana-mana longkang dengan air deras tu. Aku positivekan jugak diri nanti dia balik jugak.

Disebabkan aku tak sanggup nak hilang Sumi, macam-macam aku buat. Setiap kali lepas balik kerja aku cari dia, goncang-goncang makanan sambil panggil-panggil dia, pergi bercakap dengan kucing lain kalau jumpa Sumi suruh dia balik (Cara ni ramai orang pakai n berkesan ya). So last sekali memang aku baca Surah Luqman ayat 16  lepas aku tengok kat Youtube ada ustaz ni share.

Ayat ni boleh juga dibaca kalau ada barang kita hilang. Baca dengan yakin sebanyak 3 kali selepas solat, dengan izin Allah, insyaAllah boleh jumpa apa yang kita hilang tu.


Since day 1 Sumi hilang, memang aku baca ayat ni. Selain tu, setiap kali lepas solat maghrib aku akan baca yaasin jugak and doa supaya Sumi balik. Aku memang banyakkan berdoa dan amalkan surah Luqman ayat 16 ni tanpa henti.

Masuk hari ketiga Sumi hilang tu, after solat subuh aku bukakla pintu tengok dia ada ke tak. Lepastu tengok dia elok je duduk dalam sangkar. Takde sakit-sakit ke apa. Terus aku lari pelukk dia!

Rasa macam goosebump sangat ayat ni. Mungkin orang kata setakat 3 hari tak balik rumah tu takda apa-apa kan. Tapi macam yang aku cakapp tadi, kebanyakkan kucing aku kalau lebih dari sehari tak balik rumah memang lepastu terus hilang. Sebabtu aku risau sangat kat Sumi ni.

And sejak dari tu, aku start pakaikan Sumi loceng. Sekarang ni asal dengar bunyi loceng je aku tahu Sumi ada kat luar. Heheh

nilah Sumi yang sekarang. Gambar kiri tu dia tengah pregnant, sekarang dh ada anak dah ibu muda ni. Hari-hari dilimpahi dengan makanan. Walaupun dah jadi mak-mak, tapi still nak manja2 dengan aku haha.

Kalau korang ada hilang barang-barang ke boleh cuba amalkan baca ayat n, ulang 3 kali dengan yakin yang barang kita tu boleh jumpa semula. Kalau Allah izinkan, maka jumpalah :)

Thanks for reading!


20 Jul 2020

Hiking : Gunung Datuk, Rembau most wanted


Assalamualaikum


Bulan June baru ni aku pergi hiking dengan adik beradik kat Gunung Datuk, N. Sembilan. Biasalah orang yang baru nak berjinak-jinak dengan hiking ni, kalau diorang ajak hiking kat tempat yang best-best tu aku ikutlah.

Btw, my first hiking kat Bukit Kutu, boleh baca kat sini.

Before subuh tu kami dah gerak dari rumah, solat kat rnr je. Sampai sana around 7 dan start mendaki 7.30 am. Gunung Datuk ni berketinggian 884 meter, berbanding Bukit Kutu haritu 1090 meter. Pelik gak yang tu asal tak panggil Gunung Kutu ea? hahahaha.

pintu masuk hutan
Awal-awal trail ni sakit hati sikit sebab banyak batu. Tapi aku taktahu kenapa, hiking kalini aku rasa okay lagi berbanding masa kat Kutu haritu? Aku lajulah jugak kalini. Mungkin kita dapat semangat datuk kot hahaha. Yang pancit teruk is adik dengan kakak aku. Adik aku siap muntah lagi.

Btw dalam setengah jam kitorang baru hiking tu, tiba-tiba hujan turun lebat gilaa. memang lebat betul sampai mengalir air lumpur tu kaler macam air teh tarik xD Kasut baju tu memang dah bye-bye, lencun teruk. Dan aku pulak takda bawak raincoat atau baju hiking waterproof so yeah. Sejuk ya.

sebab Mazni cergas kalini, so dia larat nak ambil gambar

Setelah hampir 2 jam, sampailah kami di puncak. Nak naik puncak dia tu ada disediakan tangga which is tangga tu sangat stable dan tidak meyeramkan. 


Target kitorang sampai awal ni sebab nak tengok awan karpet. Tapi masa tu kan baru lepas hujan, so kabus tebal memang tak nampak apa langsung. Rasa macam di alam lain haha. Boleh tengok gambar kat bawah ni betapa putihnya pemandangan di belakang ituu.
gembira sebab dah berjaya sampai puncak, tapi sedih sebab mana viewnya?!

Dah datang dari jauh, dah naik tinggi-tinggi, takkanla ambil gambar nak berlatar belakangkan background kabus putih je kan, baik aku gi studio je camtu haha. So kitorang pun lepak-lepaklah kat atas tu walaupun agak ramai orang. Tapi suhu kat atas tu sejukk macam bukak aircond. Rasa nak tido je hehe.

Lepastu, kabus-kabus ni beransur pergi, maka pemandangan cantik pun mula menampakkan dirinya. Masatu semua orang macam "wow wow cantiknyaa". Rugi siapa dah dah terturun awal tadi, tak sempat tengok. Nampaklah juga awan karpet tu. View lawaaa!

Lepas dah puas duduk kat atas tu dan bergambar, kitorang pun turunlah sebab nak kasi peluang kat orang lain pulak kan. Lagipun nak balik cepat. 

Okay bab nak turun ni sumpah cakap, paling hauk sekali. Naik takde masalah bagi aku, turun ni sakit gila ya. Sebab baru lepas hujan, so tahu-tahu jelah licinnya macam mana. Aku banyak kali tergolek. Kaki aku cramp masa nak turun tu, dahla banyak batu, dengan nak kena brek kaki lagi. Aduuhh nak pengsan saya.


Batu-batu tu bila tengah mendaki memang macam takde masalah sangat, bila nak turun tu nak kena hati-hati time pijak. Langkah pun kena besar. Senget-senget dah kaki i. Nasiblah hiking time cuaca hujan kan.

Yang bestnya, kitorang ni hiking hari ahad pastu esoknya kena kerja. Aku nak naik dan turun tangga office amek masa 1-2 minit ya hhaha serius sakit sangat kaki sebab effect turun tu T__T

Done with second hiking. Aku dah jatuh cinta dengan hiking ni and looking forward for more! Next katne pulak? Anyone boleh suggest? :D


6 Jul 2020

Cita-cita dan takdir


Assalamualaikum

credit
Masa kecik dulu, kita semua ada cita-cita. Pergi sekolah pun cikgu selalu tanya apa cita-cita kita semua. Bila dengar jawapan daripada kawan-kawan, hebat-hebat sungguh impian diorang.

Ada yang nak jadi arkitek, doktor, cikgu, engineer, saintis, angkasawan, pilot, fashion designer, usahawan dan macam-macam lagi.

Kalau korang tanya aku, sebenarnya cita-cita aku ni asyik berubah-ubah. Maklomla tak tetap pendirian. Sekejap tu nak jadi pelukis, sekejap nak jadi pelukis komik, sekejap nak jadi cikgu. Tapi akhirnya aku memutuskan untuk menjadi cikgu, dan cita-cita ini paling lama aku pegang, hingga ke sekolah menengah.

Tapi lepas je aku naik tingkatan 4, 5 aku lebih ke arah seni. Yes aku minat dunia-dunia seni tapi at the same time aku masih kekalkan cita-cita nak jadi cikgu jugakk haha pening tak xD Dan lepas masuk universiti, memang course aku bukan dalam bidang perguruan pun sebab masa isi UPU tu maybe tak layak wahaha. 

Walaupun sekarang aku dah bekerja di dalam bidang yang aku pelajari semasa di universiti, tapi bila teringat balik cita-cita masa dulu, macam kelakar pulak aku ni minat nak jadi cikgu ye. Lama pula tu aku simpan niat nak jadi cikgu ni. Tapi takpe, aku suka dengan kerja yang sekarang ni sebab at least tak rugi diploma dengan degree aku, walaupun pada asalnya ini bukanlah cita-cita aku sejak kecil. 

Even sekarang tengah kerja pun, aku taktahu apa target aku di masa akan datang. Bila makin besar, makin kita taktahu sebenarnya apa cita-cita kita. Bunyinya macam orang yang takde arah tuju ._.

Apa pun tetap bersyukur dah dapat kerja yang kita suka. Sometime bila tengok orang lain, dia main kerja je apa-apa yang ada asalkan ada pendapatan. Zaman sekarang ni kebanyakannya orang bekerja sebab nak survive je.

Bila tengok kat twitter, ramai je anak-anak muda yang menganggur dan ada juga yang struggle cari kerja, ada yang tak kisah kerja dalam apa-apa bidang walaupun tak seperti yang diimpikan oleh diorang. Ada tu  yang struggle sangat sampai buat side income jadi agen dropship, jadi penghantar makanan. Padahal belajar tinggi-tinggi kemain susah.

Betullah tu zaman sekarang ni kadang2 kita kerja hanya untuk survive. Kadang-kadang orang dah tak peduli dah pun terpaksa lepaskan cita-cita yang dia idamkan, asalkan ada kerja pun dah cukup. Cukuplah ada gaji dan boleh bayar segala komitmen, bagi duit kat ibubapa dan yang paling penting halolll wa fil toyyiban~ Rasanya mungkin impian setiap anak bila dah ada duit, nak bagi kat parents kan?

Mungkin sekarang ni tak dapat jadi cikgu, tapi soon boleh jadi cikgu kepada anak-anak kita kan. eh?

Apa cita-cita korang sejak kecil? Korang berjaya tak capai cita-cita tu? :D


17 May 2020

Bukit Kutu - Mandaki hampir separuh mati


Assalamualaikum

Ni cerita lama, masa awal tahun haritu. Aku ni dah bertahun-tahun tak hiking, tapi suatu hari tu, kakak ngan abang aku ajak pegi hiking kat Bukit Kutu, Kuala Kubu Bharu. Disebabkan masa tu aku baru habis belajar dn banyak aktiviti lapang. So aku nak manfaatkan hari-hari aku dengan buat aktiviti produktif. Kononnya 2020 ni nak stay fit stay productive laa. Lagipun aku dah lama sangat tak hiking, so inilah masanya untuk kita kembali menyinar. Ewah. 

Walaupun I ni pemalas, tapi I suka tau aktiviti outdoor camni :P

Aku tak ambil banyak gambar pun masa mendaki ni sebab well, nyawa aku masatu 50-50 je, nak ambil gambar pun tak mampu dah. So, tengok jelah mana yang ada ya.

Ini adalah gambar baru nak start mendaki. Masih awal lagi so muka semua okay je haha

credit
Macam yang aku cakap tadi, aku ni dah bertahun-tahun tak hiking ya. Dan menjadikan Bukit Kutu sebagai tempat hiking setelah sekian lama berehat adalah suatu kesilapan besar bagiku. Ini yang orang kata overconfident.

Untuk orang yang tak biasa hiking macam aku ni, sumpah aku kata trail hiking dia sakit hati gila xD Rasa macam nak terputus roh dari badan aku. Kawan-kawan aku yang pernah daki sini pun kata trail Bukit Kutu ni agak mencabar.

Korang tengok gambar kat atas ni, yang part panjat ikut akar kayu ni paling sakit sekali bagi aku sebab curam and time tu dah tak larat sangat, kena pulak panjat sambil berpaut kat akar-akar pokok ni. Aku maki je dalam hati, kenapa trail ni macam ni hahaha!


Sepanjang pendakian, aku adalah insan yang paling lembik dalam team kami haha malunyaaa! Banyak kali aku cakap kat diorang nak turun balik, biar diorang je yang hike sampai atas. Sebab masa tu aku penat sangat sampai nak termuntah. Rasa macam takleh teruskan. Time tu aku baru panjat 300++ meter tapi dah pancit gilaa sedangkan bukit kutu ni berketinggian 1090 Meter. Ko ghaseee?

Awal-awal pun dah pancit, taktaula selamat ke tak untuk sampai ke puncak xD

Motivation haritu memang kakak dengan abang aku sebab diorang gigih tarik aku, tolak aku dari belakang, bila aku dah penat macam nak pengsan diorang stop kejap. Ahaha susah betul menjaga warga emas yang sorang ni yerr.

Tapi penipuan diorang adalah setiap kali bila aku tanya,
"Jauh lagi ke?"

diorang akan jawab,
"Tak jauh dah, sikit lagi sampaila tu"

At the end, sampai kesudah-sudah tak sampai weyhh haha! Tapi itulah trick untuk bagi semangat kat kawan-kawan yang tak larat hiking sebenarnya. Jangan cakap jauh lagi, cakap dah nak sampai :p


Dah lama-lama panjat tu, Dalam ketinggian 600 meter something kot, ada batu besar yang orang selalu ambil gambar kat kawasan ni. Bila dah sampai sini, umpama dah lepas peak point pertama. Nak naik sampai puncak, kena hadap lagi 400 meter lagi. Tapi biasanya bila dah sampai kat batu-batu ni, jaranglah tak cuba naik sampai atas kan sebab dah dekat. Tapi ada jugak aku jumpa orang-orang lain yang dia kata tak mampu dah nak naik sampai atas. 

Serious ya, ramai jugak orang yang muka dah barai sepanjang mendaki kat sini. Ada yang aku jumpa injured. Nampak tak betapa ganasnya Bukit Kutu ni.


Kat sini memang kitorang berehat lama gila sebab batu dia sejuk, and ambil gambar puas sebab pemandangan kat sini cantik. Rasa macam lagi semangat bila dah tengok kitorang mampu daki setinggi ni. Masa dah sampai sini, memang takdelah aku terfikir nak patah balik sebab sayang weh. Dah jauh daki haha.


Daki punya daki, bila dah nampak tugu ni, tandanya tersangat hampir nak sampai puncak. Tapi kena panjat tangga sikit. Bila kita tengah hiking ni, benda yang paling dibenci adalah tangga kot. 

And finally, kita dah sampaii! Masa ni jangan cakap lega dia camne. Aku rasa bangga dengan diri aku sebab berjaya buat comeback kat bukit yang setinggi 1000 meter dalam keadaan trail dia yang takleh bawa bincang ni. Kitorang sampai puncak ni tepat pukul 12 tengahari dan total pendakian 4 jam. Dah sampai puncak ni, berehatla kat situ sejam untuk ambil-ambil gambar dan boost balik tenaga.

Standard masa untuk daki ialah 4 jam, turun 3 jam. Tapi sebab masa daki tu kan kitorang banyak rehat, itu yang jadi lambat sikit. 


Kalau nak ambil gambar kat spot yang paling cantik, kena panjat sikit batu yang tersangat-sangat curam. Quite bahaya ya, silap langkah habis jatuh nanti. 

 
Credit
Macam ni ya dia punya tangga tu. Boleh bayangkan tak betapa gayatnya nak panjat guna tangga yang macamtu? Aku risau gila tangga tu bergerak ke, patah ke hahah. 

Aku yang suka tempat tinggi pun rasa gayat gila. Tak berani nak berdiri kat atas puncak batu ni. Hanya muat 2 orang sahaja. Menggeletar jugaklah aku nak naik sini, tapi for the sake of photo, kita sanggup jelah.


Dah habis duduk kat atas ni, kitorang pun kena turun sebab takut lewat. And yes, nak turun pun kamu harus menempuh lagi 4-3 jam ya. Aku fikir bila nak turun ni kuranglah sikit seksa dia. Ternyata seksanya sama seperti mendaki ya kawan-kawan.. 

Sebab Bukit Kutu ni curam, n kaki kita kena banyak brek sepanjang nak turun. Sakit gila kaki okey, nak terkehel rasa. Nak-nak pula kasut aku dah haus so banyak kali tergelincir persis seperti nangka busuk. Rasa nak meraung sebab banyak kali tergeliat.

Jumpa dengan hikers ni, borak-borak dengan diorang. Banyak tempat dah diorang ni pernah hiking sebab diorang ni join kelab hiking.

Air yang tenang dan sejuk...
Sampai je bawah, terus kitorang celup kaki kat dalam air. Lega rasa weyy. Pastu rasa sayang pulak tak bawak baju untuk mandi sebab air terjun kat sini bersih dan sejukk. Tak ramai orang pulak tu. Kalau dapat berendam ni memang syiok habiss.


Dari pukul 8 pagi sampailah nak dekat pukul 4 tak makan benda yang mengenyangkan langsung. Lepas solat je terus shoot pegi Setia Alam nak makan nasi kambing sahara yang glemer ni. Masing-masing muka kelaparan dan makan persis monster. Sebabkan kitorang compang camping dan bushuk, kami duduk kat meja luar je jauh sikit dari orang lain xD

So kesimpulannya, adakah aku nak repeat Bukit Kutu ni lagi?

Jawapannya NO! Cukup sekali sebab sakit sungguh!

But if kalau orang nak ajak hiking lagi, aku memang berminat and i'm looking for more adventure!

Semoga staminaku bertambah kuat lepasni, takmo lembik-lembik dah hehe

Thanks for reading!