11 Feb 2017

Jalan-Jalan Japan



Assalamualaikum!


Seminggu yang lalu, aku terbaca pasal kedai preloved Jalan-Jalan Jepun ni dekat someone punya blog. Dan minggu ni terus aku pegi kesana bersama dengan kakak serta adikku. Nampak tak dia punya tak menyabar tu?

Aku bukanlah selalu beli barangan preloved atau bahasa kasarnya barangan bundle. Ni pun tetiba berminat nak pegi sini sebab barangannya dari Jepun, i kan suka jepun-jepun ni. hehe.


Jalan-Jalan Japan ni berada di One City Mall, Subang. Tengok, dari luar lagi dah nampak banner JJJ yang besar gedabak tu. Tapi kan, tempat ni memang kosong betul takde kedai. Rasanya boleh kira jumlah manusia yang datang kat Mall ni haha. Tapi suasana dalam mall ni cantik walaupun nampak lapang!

Kedai ni memang besar sangat sampaikan aku pun tak sempat nak membelek-belek semua item. Baju-baju pun banyak yang cantik dan still masih nampak baru. Yang tu korang kena pandai carilah. Harga baju kebanyakannya RM 5 - RM20 je!


Kalau nak beli baju sejuk ataupun knitted wear, aku cadangkan beli kat sini pun okay. Memang banyak sangat, Kualiti pun masih nampak baru kalau nak dibandingkan dengan baju T-shirt. Harga pun memang okay sangat!


Dan, ni bahagian yang paling aku suka, ada variety of keychains dan figurine anime. Kitorang 4 beradik wajib sambar at least 2 ketul keychain kat sini xD Range harga dari RM 3 hingga RM20.

mine! dari kiri Akiyama Mio(K-ON), yang tengah dgn rambut merah tu taktau watak apa
And moreeeee

gitar dia murah, ada yang RM100-200 je
Ada jual kasut jugak. Cuma bahagian kasut perempuan banyak high heels dan bersize kecik(serta banyak merekah). Kalau kasut lelaki kebanyakannya jual kasut kulit dan masih nampak elok lagi.

So, total 4 beradik bershopping kat sini ialah RM 153. Aku punya cuma RM 24 je semuanya wehee!


BUKA SETIAP HARI DARI 10 A.M - 10 P.M

1A Skypark One City, Jalan USJ 25/1

Thanks for reading!



2 Feb 2017

Trip WA: Rottnest Island part 3


Assalamualaikum

Dijangka ini adalah entry terakhir semasa di Rotto, i'll make it it short. Sebelum tu, previous entry pasal Rottnest island ni boleh baca di;


Selepas mengisi perut dengan ketulan sandwich yang ala kadar, kami teruskan mengayuh untuk pulang ke pangkal jalan. Tapi sebelum tu aku cari tempat untuk solat dulu.

Memang sunyi takde orang, itulah Mabel Cove. Kat sini adalah kawasan tebing yang dipenuhi dengan batu kapur. Nah ini gambaran rupa Mabel Cove tu..

nilah tempat aku solat. berangin kauuuu
Cabaran nak solat kat sini, angin mengerbang dengan sangat dahsyat, pastu nak sujud tu sakit sebab batu dia tajam-tajam oii haha. Thankfully, kat sini takde orang langsung pun!

Lepas habis solat berlaku sesuatu yang mendebarkan dimana ada ular kaler hitam yang jenis haluihh tu tiba-tiba muncul dari bawah. Dia nak menuju kearah aku pulak tu, bahana betul!

Lepastu apa lagi, kelam kabutlah lari sebab takut dia kejar pulak. Memang kat area sini dah warning ada snake tapi tak perasan pulak papan warning tu. Time nak keluar baru perasan, ciss! Kalau tau ada ular memang takdenya nak solat kat sini tau T__T

walaubagaimanapun, tempat yg sunyi ni tetap cantik
Lupa pulak nak cerita, sebenarnya sebelum sampai Mabel Cove ni kami terjumpa Quokka. Spesies haiwan comel yang hanya boleh dijumpai kat Rotto ni je. Rupa dia macam beaver+tikus!

                    
gambar 1- "hi Quokka, jom jadi kawan?"
gambar 2- tidakkkkkkk jangan tinggalkan aku!

Yelah dia tak sudi nak kawan dengan kita..

menggedik sungguh tau
Quokka ni merupakan antara "the happiest animal in the world" sebab mukanya sentiasa tersenyum. Boleh search quokka selfie dan korang akan lihat betapa comel dan bahagianya muka si kecik ni bila bergambar. Dahla chubby! x))

Walaupun ni haiwan liar, tapi sangat friendly dan suka datang dekat orang. Diingatkan, tak boleh suka-suka bagi dia makanan ataupun cuba nak dukung si Quokka ni. Takut apa-apa jadi pulak nanti.

 
    

Selepas tu, kami teruskan perjalanan sehingga jumpa pink lake. Yes, sini juga ada pink lake cuma tasik kat sini tak berapa nampak pinknya.

kombinasi kaler yg sangat cantik!
And finally, tamatlah sudah misi berbasikal kami selama 7 jam. Menderita jugak sebab kaki penat mengayuh dan kulit terbakar selama 7 jam, tapi serious berbaloi sebab tempat cantik dan dapat pengalaman berbasikal mengelilingi satu pulau. Kan cheq dah kata, ni antara pencapaian paling hebat yg aku pernah buat :p

So, meh sini aku tunjuk hasil daripada cycling ni. Mohon jangan terkejut..

Realitinya takdelah gelap sampai macam ni sangat. Lighting tak elok tuu, kahkah.
Dia punya sunburn tu sama macam aku praktis kawad kaki selama 3 bulan. Cuma bezanya ni sunburn teruk dalam masa sehari! Pakai sunscreen pun takde kesan sebab SPF 30 je, tak sesuai dengan cuaca summer kat sini T__T

Walaupun dikecam dengan kulit yang sedemikian rupa, tapi kawan aku kata,

"At least kulit kau hitam dengan pangalaman yang orang lain tak pernah rasa. "

Sangat terharuu sebab ada yang memahami. Inilah sunburn yang menyeronokkan!

dan my only sport shoes pun dah terkopak... Beli kat Korea, meninggal di Australia..



Kami turun kat Barrack Jetty, betul-betul depan Swan Bells. Dapatlah tengok bandar Perth ni dengan jarak dekat, cuma tak mampu nak berjalan je sebab kaki dah lenguh mencucuk-cucuk. Lagipun uncle Saf pun dah datang jemput kitorang masatu.

Itu saja untuk cerita Rottnest Island. Kalau berjalan di Perth, jangan lupa listkan Rotto dalam itinerary korang sebab tak pun dari Perth city!


Thanks for reading!