Assalamualaikum
Dan hasilnya......
Jeng jenggg..! Lasagna kulit hangus versi saya TAT
Dah macam roti sarang lebah.....
Dah macam roti sarang lebah.....
Lasagna ni mungkin nampak buruk pada luaran, tapi percayalah rasa dia memang sama macam lasagna lain di luar sana tu. Kalaulah kulit atas tu tak hangit..... Mesti dah perfecto deliciousto dah lasagna ni. hahaha.
Aku ikut resipi daripada BLOG NI. 100% ikut resipi dari akak ni sebab senang dia ajar secara detail. Siap bubuh gambar lagi tu. Terima kasih~
Tapi tulah, pelik kenapa lasagna aku tak lawa mcm lasagna akak tu. Aku bakar 180c 40 minit mcm yang ditulis. Ke terlebih tinggi sangat suhu bakar dia tu? Maklumlah pestime guna oven, ikut je apa yang orang tu tulis, padahal boleh je bagi low sikit api tu. Hahaha dasar lurus bendul. Kalau u'olls bakar lasagna selalunya suhu berapa eh? Cer share sikit.
Sebabkan kulit atas lasagna tu dah start hangit lepas bakar 20 minit, so aku pun teruih keluarkan lasagna daripada oven. Suka-suka je time tengah bakar pegi keluarkan balik, ewah ewah. Pastu bila try cucuk isi dalam lasagna tu, uhukss tak masak lagi. Cayaq dan lembik! Dengan rendah diri aku masukkan sekali lagi lasagna tu dalam oven selama 10 minit, baru masak. Tak lingkup kan oven kalau sukahati buat perangai camtu? huahuahua.
Bila dah rehatkan lasagna tu kasi dia sejuk sikit, apalagi makanlah! Time nak potong lasagna ni yang susah sket. Sebab kulit atas dia keras maka hasil potongannye pun selekehlah. Aku nak tunjuk gambar atas pinggan pun malu taww tapi disebabkan ni my first bake haruslah tunjuk gambar atas pinggan kan. Nak tunjuk masakan kite ni dah menjadi. Cuma tang kulit atas je yg spoil sikit, dalam Alhamdulillah menjadi k. Hahaha
Dan yang paling penting, adik beradik aku kata rasa dia ok. Aku pun kata ok jugak. Puihh puji diri sendiri xD
Eh btw, aku dapat masuk UiTM! Tak sangka betul dapat sedangkan interview haritu cam hape je, Alhamdulillah. Tapi taktau lagilah kat mana. Mak aku target aku pegi UITM seri iskandar :(
Thanks for reading!
*kalau rajin sudilah klik :p
Wahhh so dapat la art and design kan? Tahniah Mazni! :) Teringin lasagna la pulak haha
ReplyDeletehaah art n design. thanks kak nad! ^^ senang je nak buat, trylah. tapi kena ready dgn lemak2 kt badanlah ye :p
DeleteNak rasa air tangan Mazni :p Kihkih
DeletePerggh, serius nmpk sedap. Ni life tip, klu ada ajak kawan makan sama2 lasagna, pls buat byk sikit. Tu je life tips dri saya, muehehe
ReplyDeletehaha boleh je nak buat banyak tpi depa kena bayaqlah. i tak buat free xD
Deleteamboi.. sedapnya lasagna. nampak menarik. jom jenguk blog KF jugak . jgn lupa komen !
ReplyDeleteopcoslah sedap, ai yg masak. muahaha. ok nnti saya singgah ^^
Deletenak sikit lasagna tu kak mazni ^^ btw Hi kak!! lama x melawat blog akak yang awsome ni and tahniah kak sebab dapat UiTM !!!
ReplyDeletealaaa dah masuk perutlah alan :p hi! tulah lama tak nampak alan gak! hehe thanks ^^
Deletewah nampak sedap. kahkah, sy masih terkial2 nak guna oven. lepas tu rumah sy mcm xbyk peralatan baking, so malas nak bereksperimen. fuh nasib tak bereksperimen, klau tak family kena makan kek hangus maybe, kahkah. anyway tahniah for uitm ^_^
ReplyDeletehaha ni baru 1st time guna oven pun dh nak dkt hangit dah. nasib baik diorang makan je lasagna ni wlaupun rupanya dihina sikit xp thanks! ^^
Deleteaaaaaa, sedapnya lahai... tetiba perut nyanyi dondang sayang lak bila tengok gambar kat atas ni... ehhe
ReplyDeletemalu kite taww. hahaha xD
DeleteAkak pun buat jugak lasagna baru ni. Tapi tak up entri lagi. Hiksss. Btw congrats dik dapat course yang dimintak. Akak dulu upu dapat UIA course TESL tapi akak pegi IPG. Yehuu. Moga dipermudahkan semua urusan nanti. Selamat menempuh alam yang baru. Iman dengan jiwa kena kental :D
ReplyDeletesaya tengok gmbr lasagna akak tu lawa je... masak suhu berapa? TAT thanks kak! InsyaAllah kental, hehe
DeleteAkak letak je suhu dia dalam 130 gitu api atas bawah. Tapi akak selalu gi tengok lah. Hikssss :D
Deleteowh 130 eh, okay thankyou! ^o^
Deleteamboi... perfecto deliciousto.. hahaha... rajin mazni ye.. sekurang2nya, jimat dan boleh makan ramai2.
ReplyDeletesbb teringin sgt nak makan lasagna, tu yg rajin masak tu. kalau tidak takdanya xD
DeleteTahniah Mazni dapat UiTM. Moga Allah permudahkan segalanya :)
ReplyDeleteLasagna tu tak cantik takpe, janji sedap :D
InsyaAllah. Takut jugak nk pi sana sebenarnya sbb sebelum ni tk penah masuk asrama, kehkeh xD thanks btw!
DeleteBetul tu. Tpi rupa dan persembahan makanan tetap main peranan juga. Kena perbaiki lagi ni hehe
tahniah sbb dpt uitm! :) good luck tau. dan dan dan.. perut ni dah nyanyi nyanyi nak mintak lasagna tu
ReplyDeleteterima kasih! :) alaa dh habislah, hehehe
Deletetahniah tau dapat masuk uitm. hehhee. :D
ReplyDeletesedapnya lasagna tu. meh pos cnie ckit. :3
mekasih :3
Deletemaap udah abis dong xD
lasagna! dok tngok garfield suka mkn lasagna ni. teringin gak nk try, tp sampai harini blm try buat & mkn lagi. tp tngok mazni buat tu kira mcm senang je. yg penting rasa dia sedap hehehe
ReplyDeletewahhh tahniah dpt uitm! :)
tau tak, sebenarnya saya kenal lasagna lepas tengok cite garfieldlah. sebelum ni taktau lasagna tu apa, hahaha. yup, mmng senang je sebenarnya.
Deleteterima kasih! ^^
sedapnya lasagna :-)
ReplyDeleteNanti Zumal pun nal try buat la ^-^
ReplyDeleteAlhamdulillah, rezeki. Rezeki makan, rezeki belajar. Tahniah cik Mazni ^_^
ReplyDeletesedapnyaaaaa. jadi lapar ni :( :( nak lasagnaaaaa
ReplyDeleteSyoknya mamam lasagna! Tahniah, Mazni dapat sambung belajar :)
ReplyDeletelasagna kalo atas keras akak suka jugak.. senang citer..
ReplyDeleteasal nama dia lasagna akak mmg suka kekeke..
Wahhh...
ReplyDeleteNampak best sgt. Boleh lah ajk hakak nanti yerr hihihi