14 Nov 2013

Masalah kulit berbelang


Assalamualaikum

*Disebabkan entry ni dapat banyak perhatian, jadi aku edit balik entry sebelum ni punya sebab tak membantu pun, haha. Yang re-edit ni ditaip pada 2016 eh.

Aku ni jenis manusia yg muka cepat terbakar setiap kali terdedah ngan matahari. Macam masa sekolah dulu aku asyik kena burn masa kawad. Ni sekarang dah masuk universiti, sunburn paling baru aku kena time pegi melancong haritu, time summer. Cycling kat pulau sampai 6 jam. Dah boleh bayang kan betapa terbakarnya muka aku time tu? Memang lepas balik tu, semua orang dok kecam muka aku yang terbakar teruk ni T__T

Tapi lepas sebulan, kawan aku cakap dah start ada perubahan sikitla. Haha tak sangkalah pulak nampak kesan sebulan je, selalu aku kalau sunburn memang lama gila.

Apa yg aku buat untuk hilangkan sunburn aku?

1) Cuci muka 2 atau 3 kali sehari. Ikut yang sesuai dengan kulit muka koranglah. Macam aku, pakai Safi Balqis yg limau gedang tu je. Sebab fungsi dia untuk mencerahkan kulit. Kalau nak lebih afdhal, masa 1st bilas muka, bilas dengan air suam, pastu cucilah muka korang then bilas balik muka dengan air sejuk. Cara ni boleh buatkan muka korang rasa lebih segar dan licin.

2) Apply toner kat muka. Yang pakai toner ni aku selalu buat sebelum tidur lepas cuci muka. Sepatutnya kena buat 2 kali sehari, time pagi lepas cuci muka, dengan time malam lepas cuci muka. Sama jugak, pakai jenama safi balqis je. Iolls ni sapot buatan Malaysia okay, HAHAHA! 

Tapi kena rajinlah pakai toner ni, macam aku ni sekejap pakai, sekejap tak je, lol.

3) Minum air masak. Ramai orang tak suka minum air masak. Tapi depa taktau air masak ni sebenarnya yg bagus untuk kulit cantik. Nak cantik? minum air masak je sebenarnya. Sehari 2 litre. 2 litre bersamaan dgn coke yg botol besar tu. Kalau korang tengok artis2 yg kulit flawless tu semua, diorang mesti akan kata rahsia kecantikan diorang minum air masak.

4) Collagen. Dulu time aku skola, lepas habis kawad tu aku makan collagen. K-Colly white. So far collagen ni jelah yg aku pernah makan. Sebab sedap & memang nampak gilalah perubahan kat muka tu. Tapi sekarang ni aku dah lama tak makan collagen. Makesure kalau makan tu, pilihlah collagen yg elok. 

5) Tofu mask.
Pakai yang ini memang best sebab bau wangi. Lagipun tofu kan banyak kahsiat, memang bagus untuk muka. Tapi lately aku jarang pakai... Dulu masa zaman aku rajin pakai mende alah ni, ok jugaklah.

6) Aloe vera gel. Semua orang tau aloe vera atau lidah buaya ni ada banyak khasiat. Memang kalau kulit terbakar elok sangat pakai aloe vera gel ni. Bila muka kita kena sunburn kan rasa macam sakit, panas je kan. Tapi lepas apply aloe vera gel kat muka, rasa sejuk je mukaa. Memang bagus.

Aku takde aloe vera gel sendiri, tapi kawan selalu offer untuk guna dia punya. Terharunya dapat kawan yg baik centu, huhu. Dia guna jenama nature republic. Takdelah mahal sangat, dalam RM25 gitu je. Banyak wey daripada sem 1 haritu dia guna ni nak dekat habis sem 2 pun still ada lagi :D Ofcos nanti aku nak beli 1 utk diri aku jugak!



Itu jekot inisiatif untuk pulihkan balik kulit muka aku. Tapi cara paling bagus selalunya tradisionallah. Paling simple basuh muka pakai air beras. Tiap2 hari hangpa masak nasi kan, ni lagi jimatlah daripada guna bahan-bahan makanan yg ada kat umah tu kan, huhu.

Dan yang paling penting, berwuduk. Kalau wuduk ikhlas kerana Allah, InsyaAllah, muka berseri-seri. Gitewww

Thanks for reading!


Assalamualaikum :)



59 comments:

  1. biase la tu berkawad kn,hihi...skrng ni produk depend pada muka seseorang jadik ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. means ikut jenis kulit ke? alooo.. T-T

      Delete
  2. farah main sofbol last year pun jadi berbelang . tapi sekarang takde dah . cuma gelap je lah . even pergi sekolah , pakai bedak , tak sampai sekolah lagi dah hilang dah bedak . hmm . sabar je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang sama je kite :B akak pun slalu pakai bedak pegi skola, last2 hilang bedak tu lol

      Delete
  3. sm lah...sy pun jenis lmbt hilang muka belang tu..kn konsisten bila pakai pencuci bagai...tu yg penting..huhu memang lmbt tp hasilnya puas hati..cubat try garnier..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. garnier berkesan eh? InsyaAllah sye try, dulu pun pernah pakai skali. ade la perubahan sikit :)

      Delete
  4. Sama la. muka leen pun lambat cerah. huhu. kekadang tu tunggu berbulan baru okay T^T

    ReplyDelete
  5. kalau dulu time sek.men memang senang sunburn,aktif le kengkonon,masuk itu ini,abes belang jadi muka,da masuk u tak aktif pun sukan2 ni,koko pun masuk batik canting dgn kompang,hihi....jaga muka sangat^-^

    nana tak tau sangat produk2 ni,slu guna safi je,huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu tulah pasal. cepatlah habis skola. haha >,<

      Delete
  6. Kita geng lah. Kalau tak main apa-apa game pun tetap berbelang. Ni kes suka tunggu bawah matahari. Hahaha.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha saya tksuka tunggu bawah matahari, tpi nk pegi balik skola jalan kaki, tk pasal2 berjemur bawah matahari xD

      Delete
  7. pernah gak alami situasi cm ni masa sekolah dlu.. selalu nya kan kak kalo burn sebab kawas tu kak akan pakai safi hijau krim yang pekat tu la. malam sapu tebai . InsyaAllah sun burn tu akan hilang cepat ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bagi info ^^ InsyaAllah nnti sye try cari

      Delete
  8. eh eh, sama pulak kita. sy pun berbelang juga tapi nampaknya mcm dah okey sikit. sy buat jugak yg tradisional tu. pakai safi balqis jugak. okey lah sikitttt. :D klu malas buat mask, kita beli lah mask kat kedai untuk whitening. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks share! ramai betul org kata safi balqis berkesan, tk pun akak salah teknik masa nk basuh muka tu hehehe

      Delete
  9. Assalamualaikum sis. Kulit berbelang takpe. Janji hati tak berbelang. M i right dear? Biar luaran x cantik janji dalaman bersih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, yes you're right :) tpi kalau boleh nak juga jaga muka ni

      Delete
  10. masa akak belajar dulu selalu pergi ke laut.. balik tak nampak sangat sunburn, mungkin sebab tona asal kulit akak hitam manis kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira oklah tu, drp saya ni ada sunburn nampak mcm kuda belang dah. tona kulit tk sekata..

      Delete
  11. yang akak tahu pencuci muka ni berkesan ikut jenis kulit, so kalau nak beli apa2 produk, kena tahu dulu kulit kita jenis macam mana, oily skin ke, sensitive skin ke, and etc etc...
    macam akak sensitive and allergic skin, so memang tak boleh guna apa2 produk yang ada chemicals, kalau guna effect dia kulit mengelupas teruk, merah2, naik ruam dan sebagainya hohohoh
    so akak tak pernah pakai apa2 product pencuci muka, seriously hahahaha

    kalau guna mask tu ada laa, cuma sesuai dengan product dari hansaegee sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh dia kena ikut jenis kulit ke? saya tk ikut jenis kulit pun, beli pencerah dgn pemutih muka gitu je ._. thanks for information

      Delete
  12. Waktu skolah memang gitu kot dik.. kak dulu pun gelap jugak mase skolah. Pastu bila dah masuk u, slow2 jaga kecantikan.. Otomatik kulit jadi lebih cerah dan terjaga.. Asal kulit sihat ok la tu.. takyah risau sgt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya ke, kakak saya pun dulu cmtu. dh masuk u dia dh makin putih. tapi lambat betullah kalau nk tunggu smpai masuk U.

      Delete
  13. kak sally pun gelap gelita...camne nak tolong :P

    ReplyDelete
  14. saya kena sunburn sejak sekolah rendah sampai sekarang )': taktau nak guna produk apa .. sadness ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamanta, dari sekolah rendah. kira kite sama jelah. nk pakai apa-2 produk pun mcm tk sesuai dh..T_T

      Delete
  15. tak jumpa yg sesuai lagi kot.. huhu. tapi kerap kali tukar produk pun tak elok jugak. huhu.. try je la cara tradisional plak.. mana tau berkesan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak yeke? saya ni selalu tukar produk ==; InsyaAllah nnti sye try cara tradisional hehe

      Delete
  16. Ina tak dapat pulak nk share tips, sbb kulit Ina pun berbelang :3 Btw Ina pun masuk kawad jgk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? akak tgk muka ina cerah je :p hehe bagus ina pun join kawad, dpt sijil koko

      Delete
  17. saya pun tak pasti produk yang berkesan untuk memutihkan kulit, tapi selalu kalau nak keluar pakai sunblock untuk kurangkan kesan matahari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, sebelum nk berkawad kawan sye pun selalu pakai sunblock, tapi malangnya saya tkde benda tu. thanks sharing btw :D

      Delete
  18. akak guna Lancome, tahan lama, muka jadi best, minyak kurg dan selesa la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh nampak mcm bagus je. mesti harga dia mahal, btw thanks :D

      Delete
  19. betul..... lagi lagi kalau kita keluar rumah panas sikit je habis. berbelang macam zebra dah. Beza and nampak pulak tu. Haih hihihi

    thank u so much mazni!!!!! xoxo

    ReplyDelete
  20. tulah, i hate belang kat muka >< btw welcome

    ReplyDelete
  21. gunala sabun papaya. murah n berbaloii. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabun papaya? mcm mana rupa sabun tu, tk pernah dgr pulak ><

      Delete
  22. muka saya pun berbelang jugak,akak..main bola jaring... nampak macam cerah tapi kalau selak tudung sikit nampak berbeza dgn bahagian muka yg tertutup dgn tudung...yg terrtutup tu lebih cerah kan? hihi..sorila akak,saya pun tak tau produk apa yg bagus untuk muka ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe samalah dik.. kawan akak pun terkejut tgk tona kulit akak jauh beza bebenor. luar gelap, dlm putih xD

      Delete
    2. haa,tu la kan... kawan saya pun terkejut,hehe :D

      Delete
  23. samalahhhhhhhhhhhhhh. setuju sangat!!!

    ReplyDelete
  24. hehehehe biasalah tu kulit berbelang :) kena jaga dan gunalah fair & lovely

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tengah skola ni mmng susah betul nak jaga muka. wahh acik macam ada pengalaman je. hehe

      Delete
  25. Replies
    1. ramai jugak ye yg ada masalah muka cm saya ni. huhu

      Delete
  26. Hahaha...give me 5! Itulah perasaan budak kawad...tak apa kita cerah masa akhir tahun..nanti ambil gambar holiday masa tu muka cerah...kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tpi sekarang tgh cuti, belum cerah2 pun lagi. huaaaaa T_T

      Delete
  27. dulu guna alaisyah(time tunggu result spm), duduk rumah je boleh la nampak kesan. kalau ada aktiviti luar mungkin lambat sikit kesannya. hehe. sekarang saya pakai safi balqis. okay la, masalah nya sekarang, jerawat pulak timbul, terutama time period T_T

    ReplyDelete
  28. Sama lah situasi kita. Saya main sukan. Ya allah teruk betul belang dia. Kawan saya lyang lain semua cepat je cerah muka. Mcm2 saya buat. Letak lidah buaya. Pastu suatu hari saya guna nano white. Yang remaja tu. Allhamdullilah puas hati. Kulit saya mmg takleh pkai safi balqis even nama saya balqis. Hehehehehe

    ReplyDelete
  29. Akak guna nano white yg mna satu? Ikin pnya sunbrun nie lma dha x hlng even guna aloe vera pun xda prbhn. Hope dibalas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pakai tanaka white, bkn nano :) tktahulah nano white tu kesan dia cmne... cuba try petua tradisional

      Delete

Nak komen apa? silakan~