30 Apr 2018

Jumpa Teme Abdullah face to face


Asslamualaikum

Sekarang ni tengah musim pesta buku yang berlangsung dari 27 april - 6 mei di PWTC. Aku ni pulak memang jenis yang pegi pesta buku tiap-tiap tahun, tapi...... Tahun ni special sikit sebab dapat jumpa penulis buku kegemaran aku secara face to face. Siapa tu? 

Mestilah Teme Abdullah!

suasana beratur panjang nak jumpa Teme. Macam nak jumpa artis oii

Sedikit mukadimah kenapa aku minat dengan penulis ni adalah sejak first baca buku pertama beliau, iaitu pelukis jalanan. eh btw aku ada buat review pasal buku tu, boleh baca kat sini. Buku dia memang inspiring terox bila baca, terutama untuk student. Lepas dah baca pelukis jalanan hasil tangkapan di pesta buku tahun 2016, tahun 2017 Teme keluarkan pulak buku arkitek jalanan dan aku berjaya sambar. Dan tahun 2018 ni hamekkau, 2 buku sekali dia keluarkan buku bertajuk impian jalanan dan empayar hikayat putera tanpa nama

Aku ingatkan buku arkitek jalanan tu kira buku last dia sebab katanya dia macam nak stop tulis buku masatu, baru nak sedih. Rasa terharu lak tahun ni ada serprais sampai 2 buku. Dengar cerita, tahun depan pun beliau nak publish lagi buku! Boleh rujuk ig ni untuk buku 2019 --> The T Guy

Kalau korang pernah baca buku-buku Teme, mesti tau yang penulis ni nak kekalkan identiti dia sebagai anonymous. Terkejut jugak bila dia kata nak buat sesi meet and greet hari sabtu haritu, maknanya dia nak reveal diri dia ke apa? Huooo

line panjang, dekat 2 jam aku beratur. sejenis kegigihan.

Mula-mula aku macam nak givap tunggu turn tau memandangkan belum solat lagi masatu, tapi bila melihatkan kita dah sampai kat barisan depan-depan rasa rugi pulak tak jumpa dengan penulis. So aku mintak tolong orang belakang untuk jagakan turn wahaha. If you're reading this post, thankyou! Nama awak Dayana kan? Saya save nombor awak as 'PWTC' sebab tak berapa jelas masa awak jerit nama masatu xD

I am amazed dengan semua orang masa dah masuk dalam hall ni. Senyap gila macam kat library. Memang menjaga tatatertib walaupun masing-masing excited nak jumpa writer kegemaran diorang. Syabas anak muda *eh tetiba. 

Walaupun sesi meet and greet tapi penulis tetap pakai mask dan cermin mata hitam untuk tutup identiti. Tak kisah pun tak dapat tengok muka beliau, dapat jumpa depan-depan pun kira beruntung dah. Dapat bercakap dengan dia 10 saat pun terharu.


Sesi ni sampai pukul 5.30 je tapi disebabkan masa kitorang ni dah pukul 4 lebih, penganjur boleh limitkan sign untuk 1 buku je sebab kat luar tu ramai lagi yang tengah beratur. Aku beli total 4 buku termasuk yang kawan kirim, kesianla pulak untuk kawan ai takkan tak dapat sign teme :')

*me naik pentas*
Teme : "Assalamualaikum.."
me : *kaget* "aa wassalam.. nak tanya ni boleh sign untuk 1 buku jeke?"
Teme : "Haah.."
me : "Tapi ni kawan saya kirim, dia tak dapat datang :(("
Teme : *muka serbasalah gila* okay takpe saya signkan satu untuk kawan awak
me : "Terima kasihh! Btw kawan saya ni kirim salam"
Teme : "Waalaikumusalam, nanti kirim salam balik kat kawan awak tu ya"

Baiknya Teme ni, soft spoken sungguh TAT Dia ni memang hargai semua pembaca dia, kat twitter, ig tak habis-habis asyik rasa bersalah kat kitorang yang kena beratur panjang ahaha. Sanggup tu signkan buku dari pukul 9 pagi sampai 5.30 petang, terima kasih! Staff kat sini pun terima kasih jugak terutama akak yang tolong ambilkan gambar secara sukarela tu :p

I wonder camne dengan jari dia lepas dah habis sesi M&G tu.. mesti kebas
bukan teme je kena tutup muka, aku pun kena tutup muka gak sebab huduh tengah sibuk bercakap wahaha

Kalau orang lain sanggup beratur panjang untuk jumpa artis, aku ni beratur panjang sebab nak jumpa penulis buku je. Seriously buku2 Teme ni banyak memberi inspirasi kat aku so bila dapat peluang untuk jumpa dengan penulis tu sendiri mestilah aku nak jumpa. Ingat lagi dalam buku pelukis jalanan dia struggle nak cari duit, tak cukup duit makan, kena sabotaj dengan coursemate sampai hampir failed. At last berjaya jugak macam sekarang ni. 

Taktaula Teme ni baca ke tak blog aku but if you're reading this, thankyou so much for inspiring me!
Lengkap 4 beradik

Thanks for reading! 

23 comments:

  1. Serius jeles pergi jumpa Teme! Siqah nak jugak pergi tapi sayangnya tak bekesempatan. Nak jugak jumpa Teme, penulis buku yang banyak bagi inspirasi kat orang lain. Baca buku dia macam tengah dengar dia bercerita. Dan Siqah suka bila dia kekalkan identiti anonymous. Glad Teme is still the same! 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. alang2 kita pun memang nak beli buku baru dia, terus jelah jumpa penulis dia sekali xD
      kann saya pun suka gaya penceritaan dlm buku tu, tekun je bila baca.

      Delete
  2. Bestnya dapat jumpa teme. Im broke so tak pergi plus tak beli buku dia huhu, tapi kawan pergi, so dia duk kacau kata rugi tak pergi T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgh broke jugak sebenarnya, tapi beli buku ni pun guna duit kad siswa tu je hahaha

      Delete
  3. baru tahu pasal TEME nih
    hehehe

    ReplyDelete
  4. Untungnya dapat jumpa! As for me, dapat tengok orang lain punya updates je T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. plan pegi ni pun betul2 last minute, pagi sabtu tu baru tergerak hati nak pegi hahaha

      Delete
  5. wahhh untungnya dapat jumpa teme face to face :D
    siap dapat sign tuuuuu :3

    ReplyDelete
  6. Tengok gambar dorang beratur, putus semangat. Hahahaha. Teme memang thorbaik.

    ReplyDelete
  7. saya pun baru tahu ada penulis Teme Abdullah.

    ketinggalan pulak dalam bidang novel ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku pertama dia pun masa 2016 haritu, so kategori penulis baru jugak ni
      tapi buku2 dia semua bestt

      Delete
  8. wahh bestnyaaa! Jelesnyaa dapat jumpa teme.. serius nak sangat jumpa sebab dia memang fav author dari first book lagi and dah lama jugak follow dia ni. tapi takde rezeki pulak nk jumpa huhu. kalau saya pun, sanggup beratur panjang semata mata nk jumpa teme hehe. bukan senang nk jumpa kann ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, entah nanti dia nak ke tak buat sesi meet n greet macamni kan. nasib baik saya takde hal hari sabtu tu, so tak kisah pun duduk lelama kat pwtc tu loll

      Delete
  9. Wahhh. Masa kita pergi, Teme takde. Tapi takpelah, dapat new books dia pun jadi 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least dapat buku pun okay jugaklah kan :D

      Delete
  10. Syoknya dapat jumpa penulis kegemaran...Mai tak pernah berpeluang nak join cenggini...jauhh sgt.

    ReplyDelete
  11. hahaha, saya punya pun cukup 4 beradik. pelukis dgn arkitek saya beli, 2 lagi kakak saya beli XD

    ReplyDelete
  12. dia memang tutup muka eh.. macam Encik Mimpi misteri misteri hehe..

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~