21 Apr 2015

temuduga art and design


Assalamualaikum
Masa hari isnin minggu lepas, aku ada dapat mesej dari uitm untuk datang panggilan temuduga kat uitm shah alam dan kena pegi interview hari sabtu. Aku pilih Graphic design. So dalam tempoh kurang dari seminggu tu aku kena buat preparation. Masukkan sijil-sijil penting, buat portfolio. Tapi hasil yang aku mampu siapkan sikit sangat... :( Pasrah jelah..

Bagi yang berminat nak ambil course art and design, benda yang WAJIB korang kena bawak ialah portfolio. Kalau boleh dalam buku sketch tu lukislah sebanyak yang mampu supaya tak nampak kosong. Tak kisahlah kalau tak lawa sangat or tak warna pun, janji jangan nampak kosong. Untuk yang ambil aliran art masa sekolah dulu, korang MESTI bawak folio yang kena buat time SPM dulu tu. 

Tapi the worst thing is, aku amek aliran seni time sekolah dulu, tapi folio tu aku sendiri tak sempat nak pegi amek kat sekolah atau dengan erti lain aku tak bawa folio tu. Kau rasa? -__-

satu-satunya gambar yang sempat diambil
Aku sampai sharp pukul 8:30. Sampai-sampai tu terus daftar dan ambil nombor giliran. Lepastu kitorang kena masuk dewan, dia bagi penerangan sikit pasal course art and design ni. Art and design ni ade banyak tau. Ade seni halus, photography, seni tekstil, graphic, fesyen, percetakan dan lain-lain yg aku lupa namanya. hahah.

Lepas dah habis tu terus kitorang kena bawak pegi satu bilik ni dan kat situ kitorang ade ujian melukis. Masa diberi satu jam. Kat dalam bilik tu ada lebih kurang 20 orang calon dan meja kitorang mengelilingi satu objek yang sangat bersepah susunannya. Dia macam... ada satu kerusi diletak kat atas meja, pastu kerusi tu kena tutup dengan kain warna hitam sampailah kain tu berjurai kat lantai. Haa benda tu kau kena lukis ikut dari sudut yang kau nampak. Aku pun macam.... okay berseni sungguh objek yang kitorang kena lukis harini :') kahkah! Alhamdulillah aku sempat siapkan lukisan tu sekali dengan ton warna dalam tempoh 1 jam.

                                                                  ********************

Setelah hampir beberapa jam tunggu turn aku nak kena interview, Dalam pukul 3:40 camtu baru dia panggil. Bayangkan dari pukul 8:30 sampai kepetang baru aku kena interview? Memang ramai jugaklah calon yang datang haritu. Parents aku yang menunggu dalam kereta tu aku takleh bayang macam mana bosannya diorang haritu, hahaha.

Sebelum interview, kena naik atas pentas sebab nak semak dokumen-dokumen semua tu. Lepas dah siap dia suruh kite duduk betul-betul kat tengah pentas sambil tunggu meja panel yang kosong. Malu oii, dahla aku sorang je yang duduk kat pentas masatu >< Nasib baik yg tengah tunggu turn kat bawah tu tak ramai. Ramai yang dah balik.


Dan lepastu, aku nampak satu meja panel ni kosong, terus aku turun, bagi salam kat 2 orang penginterview tu dan duduk. Jangan lupa bagi salam dan senyum ya gais.

Memula aku macam blur sekejap. Betul ke ni tempat interview? Berdasarkan apa yang aku google, diorang semua kata time interview kena masuk bilik. Aku tanya kawan aku yang interview course architecture. Diorang kata time interview tu kena masuk bilik sorang-sorang. Tapi course kitorang ni lain, dia interview kat tempat terbuka. So takdelah nervous sangat :D

Kebanyakan dialog yang aku baca dari blog senior dulu2, soalan yang diorang akan tanya ialah;
-Perkenalkan diri awak
-Ceritakan latar belakang keluarga
-Apakah maksud graphic design pada pandangan awak?
-Kenapa pilih bidang ni?
-Apa kelebihan memilih bidang ni?

Tapi dalam banyak-banyak soalan tu, dia cuma tanya aku satu soalan je. Dia tanya maksud graphic design. Pastu dengan tergagap-gagap serta BI yang hancuss, aku jawablah setakat mana yang aku tau. Jawapan yang aku bagi memang agak tak memuaskan dan pendek :( Aku ade hafal maksud graphic design ni dalam bahasa english, sekali bila dia tanya.... zupppp! Terus hilang ingatan. Geram sikitlah sebab aku hafal article tu untuk jawab kat dia. Sekali dah keluar dewan tu baru ingatan pulih balik. Lolz betullah.

Sebenarnya kalau time interview ni kita tak payah hafal pun article ke apa semua tu. Kena fahmakan je. Bila kita faham apa yang kita baca automatik nanti time dia tanya kita boleh jawab secara spontan. 

Lepastu dia pun mintalah artwork yang kita dah buat dan nanti ada ujian color blindness sikit. Cuma bagitau warna dan nombor apa yang kita nampak dalam gambar tu. Aku julingkan mata untuk nampak nombor tu, hahaha.
lebih kurang cenggini

Dannn, tak sampai 5 minit interview aku pun tamat. Apeni kenapa satu soalan je yang dia tanya? Punyalah aku dah karang karangan tentang diri aku dengan family aku tau. Sebab hari dah makin petang, agaknya penginterview tu pun bosanlah asyik tanya benda yang sama je sejak pagi tadi. Ramai lagi kot orang yang dia interview.

So taktaulah aku ni nak dikategorikan sebagai bertuah ke tak. Bertuah sebab dia tak tanya banyak soalan. Risau sebab bila dia tak tanya banyak soalan, tandanya dia macam malas nak ambil kita masuk belajar kat situ.. So, aku pilih nombor 2. Uuuuu.... TAT

Apapun, sekarang ni tawakkal jelah sampai result keluar. Aku pun nak ada chance masuk universiti, nak berjaya macam orang lain. Tapi kalau tak dapat mungkin takde rezeki. Perancangan Allah lebih baik :) 
Orang yang yang kena panggil interview ni orang-orang yang terpilih je tau. Kau bayangkan dalam banyak-banyak orang yang mintak course ni tapi dia pilih kau jugak. Jangan sia-siakan peluang tu. (Mommyku sayang)
Thanks for reading entry yang telah basi selama 3 hari ni!

Salam alayk'




31 comments:

  1. Good luck.. semoga dapat.. aamiin.. :D

    takpa banyak2 doa time2 nih hehe XD
    I got that interview before this, tapi fail.. biasalah tak pandai melukis.. arghh XD

    masa Misaki dulu dia tanya banyak soalan TT^TT tadak pun yg color blind tuh :'(
    I should not regret sebab tak dapat mwahahahaha..

    anyway again.. Good luck yoa XD fighting!!! hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankyou kak misakiiii TAT terharu 3 saat jap baca komen akak ni hehehe xD

      Delete
    2. Takpe mazni dah buat yang terbaik tuu. akak dulu pun macam gitu jugak. ada je gagap sikit apa semuaa. yang penting kita dah buat yang terbaik. kita tak tahu Allah nak campak kita kat mana. kalau allah takdirkan rezeki kita kat situ alhamdulillah kalau tak mungkin kat tempat lain. Senyum :D

      Delete
    3. Thanks kak nani TAT nk kata saya buat yg terbaik tu takdelah sangat... Rasa menyesal pun ada. klau tak dpt kat sini mungkin ade tempat lain yg lebih bagus utk saya, insyaAllah :D

      Delete
    4. ahahaha sama2.. 3 saat terharu oun jadilah mazni oit XD

      Delete
  2. Terkejut beruk seketika sbb pikir result uitm belum keluar lagi o.O Rupanya utk yg kena temuduga je dah keluar. Good luck,bila baca pngalaman interview je mesti rasam mcm nervous gila, o.O

    interesting, tak tau pula sesi pemilihan dia strict mcm ni. mcm interested dgn kos ni, tapi nasib ler tak mohon, sebab konfim gagal bila tunjuk hasil portfolio, muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah result dia keluar bulan depan. Saya pun sebelum nak pegi sana pun baca blog2 org yg penah kena interview, nervous bila baca pengalaman diorang o.O

      Apa yg saya baca mmng kebanyakan sesi pemilihan dia mcm ni. Dia nak pilih yg betul2 terbaik antara semua :D

      Delete
  3. Insya Allah kalau ini yang terbaik, adalah rezeki Mazni nanti :)

    ReplyDelete
  4. wahhh dapat temuduga art and design bestnya,tak tahu pulak ada course ni.btw tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mmng ade course ni. Aipp aipp belum tahu lagi dpt ke tak :p doakan ye

      Delete
    2. Semoga mazni dapat course tu,amin :D

      Delete
  5. Pergi pagi, petang baru interview yer... lamanya menunggu. Apa pun good luck yer Mazni ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mati kering time menunggu tu. nasibla sapa suruh dtg lambat hahaha. Thanks zumal! ^^

      Delete
  6. bila tengok kedudukan masa tunggu interview tu, teringat masa final exam kat sini. kat sini final exam semuanya oral, dan kadang2 lecturer tanya soalan satu bilik dengan students lain yg tunggu turn diorang. haha lagi cuak bila org lain boleh dgr jawapan kita. nervous kalau nampak teruk sangat. tapi lama-lama tak rasa apa dah, sebab kadang2 soalan yg kita rasa susah, orang lain rasa senang je. vice versa. :)

    all the best awak! saya nak ambik art, memang tak dapat la, takde seni. haha. suka orang yg dalam bidang ni, sebab kreatif!

    ReplyDelete
  7. Ahaa mcm tu lagi takutt >< at least kitorng yg tgh kena interview ni org lain tak dengar apa yg kite cakap, hehe.

    Terima kasih! :D

    ReplyDelete
  8. Aww. Baru tau art & design ada interview. Goodluck Mazni! May the course will be yours. You've done your best <3

    ReplyDelete
  9. Goodluck Mazni. Harapnyee awak terpilih! Hee.. Cara Mazni citer macam susah je nak terpilih. Huhu. Ape2 pun i wish goodluck for u. Jgn lupe solat hajat. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak ana! Susah sikitlah utk saya ni hahaha n_n' insyaAllah kak ^^

      Delete
  10. I wish goodluck for youu Mazni. Smoge ade rezki. Banyak2 bdoa & solat hajat tau. Hee..lama ana tak menjejak kaki kat blog comel ni. :)

    ReplyDelete
  11. mazni, akak sendiri pun xde pengalaman interview.. tapi, pernah teman adik pergi iv. kalau dh dr pg sampai ptg, selalunya interviewer pun dh penat nak tny soalan..

    ReplyDelete
  12. InshaAllah cik Mazni. Rezeki Allah nak bagi, kadang2 kita tak duga. Sudah usaha, jadi tawakal saja. Natijah dariNya. Jangan fikir lagi. Move on. =D

    ReplyDelete
  13. semoga berjaya..jika rezeki x ke mana

    ReplyDelete
  14. relax la Mazni...kalau ada rezeki, takkan kemana kan...yang penting kena sentiasa siapkan diri :)

    Kak Sally doakan murah rezeki dapat course yang Mazni nak ^^,

    ReplyDelete
  15. my friends ada yang study course tu. good luck dear.

    ReplyDelete
  16. Dah terpilih kan? Hehe all the bestt!!

    ReplyDelete
  17. Akak, kalau tak amik seni masa spm, boleh amik graphic design ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. tapi at least kena ada asas2 seni sikit. mcm kawan akak dia amek pure science masa kat sekolah. tapi sebab dia minat and pandai melukis so dia boleh dapat course art and design ni :)

      Delete

Nak komen apa? silakan~