3 Apr 2016

Skin care products yang ladies wajib ada


Assalamualaikum

Perempuan dengan kecantikan memang tak boleh dipisahkan. I mean, perempuan mana yang taknak cantik kanns? Oke kita tutup dulu cerita pasal kecantikan dalaman sebab sekarang kita nak cerita pasal cara menjaga kecantikan luaran okayy, haha. 

Nak jadi cantik ni, seseorang tu mestilah tahu cara untuk menjaga kulit supaya kulit muka sentiasa flawless mloles. Penting sangat ke jaga kulit muka ni? Eh mestilah penting! Muka kita ni dahla jenis yang selalu terdedah dengan cahaya matahari, keadaan persekitaran luar rumah pun kadang-kadang tak elok untuk kulit muka or even kita duduk dalam bilik yang ada aircond pun boleh bagi kesan pada kulit.

Tak kisahlah kita ni kulit berminyak or kering ke, ia penting untuk buat apa saja yang kita boleh dan pakai pelbagai jenis produk penjagaan kulit. Ini untuk membantu mengekalkan ke-flawless-an kulit tanpa mengira muka atau badan. Haaa ni nak habaq ni, kalau korang dah taktau sangat apa yang terbaik untuk muka korang, this is a must-have skin care products yang korang wajib ada!

1. Facial cleanser

Who doesn’t wash their face? Sometimes washing your face with water is just not enough as there are excess dirt on your skin. You need a good facial cleanser product to help remove all those dirt away. Choose a product which suits your skin type whether dry, oily or sensitive. If you have sensitive skin, go for facial cleansers with a natural organic ingredient as it is softer to absorb.

Rasanya semua orang memang dah ada pencuci muka kot. Tapi makesure pencuci muka kita tu ikut jenis kulit mukalah ye. kadang-kadang ada orang pakai pencuci muka tapi jadi makin teruk pulak sebab tak sesuai dengan kulit. Betterlah pakai cleanser yang takde bahan kimia.

2. Toners

People often look down or even ignore the existence of toners. One thing that people hardly know is that toners help skin your clogged pores and stubborn substances on your face. Put some few drops of toner liquid onto a cotton pad and swipe your face through every inch. 

Oh yess pakai toner sangat best! Rasa muka sejuk segar bugar je. Dan yang paling penting, mestilah kulit rasa bersih! Elok amalkan pakai toner ni setiap pagi. Nak pakai malam sebelum tidur pun ok jugak.

3. Lotions

Lotions definitely help in keeping your skin hydrated and moisturized. This is especially perfect if you spend most of your day in an air conditioned space where your skin tends to get dry from the coolness. You can carry a lotion in your purse or have it around at home or the office for easy application. Feel the smoothness of your skin and feel that healthy moisture.

Tengok tu, duduk dalam bilik sejuk ada aircond pun boleh buat kulit jadi masalah. Kalau awok ni selalu duduk dalam ruangan yang ber-aircond, eloklah ada lotion ni supaya kulit tak kering. Karang tangan bersisik-sisik putih pula, dah tak lawa tangan ni huhu. Selain tu, lotion juga boleh membuatkan kulit lebih licin dan lembut macam kulit baby. 

Itu jeeee. Tak susah sangat pun nak jaga kulit ni kan? Kalau malas sangat nak jadi lawa dengan makeup-makeup bagai tu, jaga 3 step di atas ni pun dah cukup untuk buatkan kulit anda berseri-seri seperti bintang. Amboi kamu!

Dan, jangan lupa minum air masak jugak. Air masak tu yang buang segala toksin dalam badan dan jadikan kulit lebih sihat. Nak jaga kulit jangan malas-malas sangat, hehe. *cakap kat diri sendiri ke tu?*

Thanks for reading!

27 comments:

  1. waa~ tapikan sy cuma ada dua ja. Facial cleanser dgn moisturizer. tu je.. pun dah memadai :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ada 2 je actually, hahaha. cleanser dgn toner. yg lotion tu kadang2 je pinjam kakak punya.

      Delete
  2. Saya ada cleanser ja hehehe. Kadang kadang tergerak hati pakai sunblock sebab kmk panas sangat hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sunblock saya pakai kalau nk buat aktiviti outdoor je. hehe sekarang ni musim panas mmng rasanya tetiap hari dh boleh kot nk apply sunblock kt muka

      Delete
  3. Takde toner dan lotion. Huhu. punyalah pemalas. krim malam pun kadang-kadang je pakai :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kulit akak still cantik <3 hahaha

      Delete
  4. saya ada ketiga-tiga benda tu, tapi yang toner dan moisturizer tu bila keluar rumah je guna XD

    ReplyDelete
  5. toner saya selalu pakai sebelum tidur :p

    ReplyDelete
  6. saya tak pernah nak ada lotion. hehe sebab saya jenis tangan dan kaki basah. so bila pakai rasa macam lepas basuh tangan dan cair. so buat rugi saja. tapi yang lain wajib ada hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun xde lotion sndiri. pinjam kakak punya je hehe

      Delete
  7. memang saya ni manusia paling malas pakai toner, sbb tu beli clenser yang 2 in 1 ..heheh jimat masa

    ReplyDelete
  8. Ada aje semua tu tapi kadang2 bila nak cepat tak pun busy memang tak pakai. Huhi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe samalah kite ni pun kak. kedang2 malas jugak. ni nk cuba merajinkan diri balik pakai benda2 ni semua

      Delete
  9. Akak duduk dekat Canada je ada tiga-tiga benda ni. Kalau kat Malaysia tu, jangan harap. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbukti cuaca kt malaysia ni taklah smpai boleh merosakkan kulit, hihi

      Delete
  10. Ada pencuci muka, toner and moisturizer tapi blackheads and whiteheads still ada

    ReplyDelete
  11. smua ada tapi toner tu kadang2 jelah pakai kalau rajin hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe saya pun pakai bila rasa kulit mcm tgh teruk je :p

      Delete
  12. setuju sgt..bg yg kulit sensitif..organic most suit one...

    ReplyDelete
  13. saya pun slalu pakai pencuci muka oraganik jugak :D

    ReplyDelete
  14. Memang semuanya must-have. Akak dengan cuaca panas sekarang memang sentiasa 'berdamping' dgn lotion :)

    ReplyDelete
  15. Upss! Lotion takde. Xsuka pakai~ :P

    ReplyDelete
  16. paling malas nak guna toner even tahu dia penting ;'D

    ReplyDelete
  17. lotion je takde. sebab nak pakai toner pon dah separuh nyawa. punyelah malas. ni pulak nak pakai lotion. heheheheee

    ReplyDelete
  18. ada tapi tak rajin pakai.. guanooo tu ? hehe..

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~