29 Apr 2017

Cara mudah untuk book tiket flight

Assalamualaikum and hiiii

Dalam dunia ni semua orang sukakan benda yang mudah. Kita ni, kalau boleh nak masak yang mudah-mudah, nak jawab exam soalan yang mudah, nak kerja mudah-mudah tapi gaji tinggi(amboi), nak beli kereta dengan prosedur yang mudah dan even nak book tiket flight pun haruslah dengan cara yang mudah! Gitewww
Image result for cat easy meme
kucing pun suruh buat yg mudah-mudah je

Sebelum tu nak tanyalah sikit, kat sini siapa yang first time baru nak merasa pengalaman naik kapal terbang? Ha ni yang nak habaq ni, bila kita baru 1st time naik flight mesti banyak benda yang kita kena tahu. Paling utama sekali mestilah book tiket flight! Biasanya kalau 1st time mesti blur-blur sikit nak booking tiket secara online kan? Takpa, meh sini iolls bagi cara mudah jee. Sesuai untuk korang2 yang baru first time nak booking tiket ni :D
Ok, sebenarnya ada beberapa cara untuk kita membuat flight booking ni through online. Salah satu daripadanya ialah dengan membuat tempahan tiket di traveloka.com. Kenapa buat tempahan through traveloka? Sebab yang pertamanya, Traveloka ni boleh buat tempahan tiket penerbangan mengikut keperluan korang. Maksudnya, kerja korang ni jadi mudah sebab Traveloka yang baik hati ni dah sediakan choice airlines yang korang suka. Ada banyak pilihan airlines dan korang boleh pilih sendiri!

Kalau tak faham, kat bawah ni contoh yang aku cuba nak maksudkan


Senang kann? Takyah susah-susah nak pegi bukak website airlines tu. Cari kat Traveloka ni semua jenis airlines ada, tinggal pilih je nak oiii.

Lagi satu, yang bestnya sebab harga tiket dia lebih murah kalau nak dibandingkan dengan korang buat direct flight booking. Untuk pengetahuan korang, harga yang ditawarkan oleh traveloka ni ialah harga promotion yang paling latest. So korang tak payahla bersusah payah setiap masa nak kena check harga tiket semasa sebab nak kejar harga promotion kans. OMG bagus gila??


Traveloka juga merupakan medium yang mesra pengguna which is tak complicated, dimana ianya sangat simple dan juga mudah untuk difahami oleh pengguna. Bukan tu je, maklumat yang diberi juga tersangatlah detail supaya pengguna pun tak confused.

Kalau kita nak buat booking tiket tu, dia akan detail stated kesemua maklumat yang kita perlu tahu contohnya macam harga tiket tu dah include ke makan minum atau luggage waktu penerbangan nanti. Habislah segala fakta benda dia stated kat situ, tak mainlah hidden cost niii dosa tau dak, lulz.

Selain itu, harga yang ditawarkan oleh traveloka ni adalah ‘transparent price’, maksudnya ialah apa yang ditawarkan pada korang, itulah harga yang korang kena bayar. Takkan ada charge yang tersembunyi, ha tu tadi aku dah bagitau kat atas.


Jadi, once korang dah bayar, tu lah harga dia. There is no hidden taxes, no booking fees, dan additional credit card payment. Ianya sangat telus, suci dan transparent, so no worries yerr.

Kalau korang ni jenis yang tak suka berenggang dengan phone setiap saat, aku cadangkan korang download je apps Traveloka ni sebab diorang pun ada apps sendiri tau. Lagi mudahlah kalau nak booking tiket online lepasni. Bukak je apps traveloka ni kat phone, pastu booking, dah settle! Maklomla, zaman canggih sekarang ni nak dapat maklumat semua benda kat hujung jari je.

Sebelum aku terlupa nak bagitau, traveloka ni jugak ada menyediakan perkhidmatan untuk menempah tiket penerbangan dan hotel. Paling best, korang jugak boleh buat tempahan untuk tiket penerbangan dan penginapan hotel sekali harung je.


Maka senanglah jadinya. bila buat camni lebih jimat! Tak payahlah korang nak kena tempah tiket flight dengan penginapan asing-asing, buat susah jelaa.

Lastly, bila dah ada aplikasi traveloka di smart phone korang ni, ianya sangat berguna untuk mereka yang tergesa-gesa membuat tempahan, sebabnya traveloka apps ni ada one-minute booking option, jadi dia dah save semua maklumat korang buat pertama kali tu. So, tak payahlah kita nak kena isi semula maklumat yang diminta tu, terus je buat 1-clicked payment dan terus instantly dapat tiket, senang kan?
Image result for traveloka

Jadi apa tunggu lagi, jomlah pergi bercuti dengan traveloka!

2 comments:

  1. Oh, lagi murah dengan traveloka rupanya. Ingatkan mahal lagi sebab pakai third-party.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~