29 Apr 2017

Cara mudah untuk book tiket flight


Assalamualaikum and hiiii

Dalam dunia ni semua orang sukakan benda yang mudah. Kita ni, kalau boleh nak masak yang mudah-mudah, nak jawab exam soalan yang mudah, nak kerja mudah-mudah tapi gaji tinggi(amboi), nak beli kereta dengan prosedur yang mudah dan even nak book tiket flight pun haruslah dengan cara yang mudah! Gitewww
Image result for cat easy meme
kucing pun suruh buat yg mudah-mudah je

Sebelum tu nak tanyalah sikit, kat sini siapa yang first time baru nak merasa pengalaman naik kapal terbang? Ha ni yang nak habaq ni, bila kita baru 1st time naik flight mesti banyak benda yang kita kena tahu. Paling utama sekali mestilah book tiket flight! Biasanya kalau 1st time mesti blur-blur sikit nak booking tiket secara online kan? Takpa, meh sini iolls bagi cara mudah jee. Sesuai untuk korang2 yang baru first time nak booking tiket ni :D
Ok, sebenarnya ada beberapa cara untuk kita membuat flight booking ni through online. Salah satu daripadanya ialah dengan membuat tempahan tiket di traveloka.com. Kenapa buat tempahan through traveloka? Sebab yang pertamanya, Traveloka ni boleh buat tempahan tiket penerbangan mengikut keperluan korang. Maksudnya, kerja korang ni jadi mudah sebab Traveloka yang baik hati ni dah sediakan choice airlines yang korang suka. Ada banyak pilihan airlines dan korang boleh pilih sendiri!

Kalau tak faham, kat bawah ni contoh yang aku cuba nak maksudkan



Senang kann? Takyah susah-susah nak pegi bukak website airlines tu. Cari kat Traveloka ni semua jenis airlines ada, tinggal pilih je nak oiii.

Lagi satu, yang bestnya sebab harga tiket dia lebih murah kalau nak dibandingkan dengan korang buat direct flight booking. Untuk pengetahuan korang, harga yang ditawarkan oleh traveloka ni ialah harga promotion yang paling latest. So korang tak payahla bersusah payah setiap masa nak kena check harga tiket semasa sebab nak kejar harga promotion kans. OMG bagus gila??


Traveloka juga merupakan medium yang mesra pengguna which is tak complicated, dimana ianya sangat simple dan juga mudah untuk difahami oleh pengguna. Bukan tu je, maklumat yang diberi juga tersangatlah detail supaya pengguna pun tak confused.

Kalau kita nak buat booking tiket tu, dia akan detail stated kesemua maklumat yang kita perlu tahu contohnya macam harga tiket tu dah include ke makan minum atau luggage waktu penerbangan nanti. Habislah segala fakta benda dia stated kat situ, tak mainlah hidden cost niii dosa tau dak, lulz.

Selain itu, harga yang ditawarkan oleh traveloka ni adalah ‘transparent price’, maksudnya ialah apa yang ditawarkan pada korang, itulah harga yang korang kena bayar. Takkan ada charge yang tersembunyi, ha tu tadi aku dah bagitau kat atas.



Jadi, once korang dah bayar, tu lah harga dia. There is no hidden taxes, no booking fees, dan additional credit card payment. Ianya sangat telus, suci dan transparent, so no worries yerr.

Kalau korang ni jenis yang tak suka berenggang dengan phone setiap saat, aku cadangkan korang download je apps Traveloka ni sebab diorang pun ada apps sendiri tau. Lagi mudahlah kalau nak booking tiket online lepasni. Bukak je apps traveloka ni kat phone, pastu booking, dah settle! Maklomla, zaman canggih sekarang ni nak dapat maklumat semua benda kat hujung jari je.

Sebelum aku terlupa nak bagitau, traveloka ni jugak ada menyediakan perkhidmatan untuk menempah tiket penerbangan dan hotel. Paling best, korang jugak boleh buat tempahan untuk tiket penerbangan dan penginapan hotel sekali harung je.




Maka senanglah jadinya. bila buat camni lebih jimat! Tak payahlah korang nak kena tempah tiket flight dengan penginapan asing-asing, buat susah jelaa.

Lastly, bila dah ada aplikasi traveloka di smart phone korang ni, ianya sangat berguna untuk mereka yang tergesa-gesa membuat tempahan, sebabnya traveloka apps ni ada one-minute booking option, jadi dia dah save semua maklumat korang buat pertama kali tu. So, tak payahlah kita nak kena isi semula maklumat yang diminta tu, terus je buat 1-clicked payment dan terus instantly dapat tiket, senang kan?


Jadi apa tunggu lagi, jomlah pergi bercuti dengan traveloka!


Image result for traveloka

23 comments:

  1. comelnya lukisan-lukisan tu.

    Tak pernah guna traveloka lagi rasa nak try

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks, bnyk amek kt google je

      me too! lepasni bolehlah try traveloka ni

      Delete
  2. Traveloka ni perlu didedahkan ke masyarakat kita. Masih ramai yang belum tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. benda yg baik dan mudah memang perlu orang tahu

      Delete
  3. Selalu beli tiket direct kat website airlines, tapi memang selalu nampak websites camni banyak bagi diskaun tiket flight. hehe nanti kita try :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah, paling best harga2 promo yg paling latest pulak tuu

      Delete
  4. taksabar rasa nak travel.
    boleh beli tiket flight kat traveloka je kan. memang banyak discounts, rasanya tiap hari ade je promosi kat traveloka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu xD senang sbb boleh terus beli tiket flight kat sini, hotel pun boleh book kt sini jugak :D

      Delete
  5. comel je post ni hihi

    Ha'ah selalunya tiket dari traveloka ni murah sikit,so jgn lepaskan peluang haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kasi nampak menarik, tu kena letak kartun2

      Delete
  6. Traveloka ni memang best. Semua dah ada dekat situ & selalu buat diskaun. Tinggal pilih aje nak travel bila. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nani slalu bukak traveloka jugak ehh? hehe
      jom travel sesama :p

      Delete
  7. Comel gila kucing tu!! Hihi. Siqah tak pernah book bia Traveloka lagi. Maybe later. And once nak buat, will come bac visit this entry :)

    ReplyDelete
  8. Traveloka .. Duluuu...

    (Baca mcm iklan tuu)

    Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat tangkapla kak sally, sila cuba lagi HAHA

      Delete
  9. tetiba teringat iklan traveloka kat tv XD

    sy suka komik mazni kat atas tu

    rasa nak prgi melancong sangat ni dgn keluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh traveloka ada iklan kt tv eh, x penah perasan lgisbb jarang tengok tv xD barulah faham komen kat sally kat atas ni HAHA

      Tenkiu :3 lukisan kite tak selawa awak punya pun hehe

      Melancong nnti jgn lupa book penginapan kt traveloka! *ewah ayat dh mcm duta

      Delete
  10. Traveloka tak pernah mengecewakan! Book flight dengan hotel dua dua dah pernah guna Traveloka!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sndiri pun belum pernah try traveloka ni
      maybe soon!

      Delete
  11. Skrg jugak nak masuk website traveloka ni

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~