31 Oct 2016

Berjumpa dengan komuniti Melayu Islam di Perth


Assalamualaikum

Lama betul baru nak sambung entry Aussie ni ek, hampir 2 bulan hilang tanpa cerita. Bilalah agaknya nak habis hahaha.

Sambungan daripada entry pegi zoo caversham, malam tu kami takde buat apa-apa. So kami pun ikutla Aunty Ilah pegi kenduri tahlil. Yang kitorang pegi ni tahlil hari ke-3..

Actually nak kata komuniti melayu kat perth tu tidakla sangat.. Perth tu bebetul kat bandar. Rumah orang melayu yang kitorang pegi ni bersebelahan dengan kawasan Marangaroo tapi aku lupa apa nama tempatnya..


Di Australia, Perth adalah antara tempat yang paling ramai orang Malaysia tinggal. Sebab dekat dengan Malaysia kan. Tapi, kalau orang yang dah lama tinggal kat sini most of them sebenarnya ada yang berasal daripada cocos island atau christmas island. Pulau krismas ni terletak dalam lebih kurang 2600 km dari barat laut perth. Pulau cocos dengan krismas ni lebih kurang sama jela ada ramai komuniti melayu. Tapi bila tanya makcik2 kat sana, ramai yang kata diorang ni berasal dari krismas island.. So cane mereka semua ni boleh berhijrah ke perth?

Mengikut cerita yang aku ingat haritu, pulau tu agak terpencil dan tak berapa ramai penduduk. Peluang pekerjaan kat sana tak banyak dan nak hidup kat situ pun susah sebab tak banyak kemudahan yang disediakan.


Disebabkan tu, kerajaan Australia berpendapat yang pulau Krismas tu macam tak berapa sesuai untuk dijadikan penempatan walaupun mostly yg tinggal kat pulau tu adalah dari kalangan immigration.

So kerajaan Australia tanya warga immagrate khususnya orang Melayu lah sama ada nak balik Malaysia atau nak migrate ke perth. Ada yang pilih nak balik Malaysia je dan ada juga yang nak stay terus kat Perth.

Macam orang-orang yang aku jumpa kat kenduri tahlil ni, diorang pilih untuk stay kat perth sebab katanya anak-anak semua dah belajar kat situ so macam payah pulak kalau kena pindah balik Malaysia. Begitulah kisahnya macam mana penduduk melayu ada ramai di perth.

Ada juga aku dengar cerita yang sorang pakcik ni umur dia 88 tahun. Dia memang dilahirkan dan dibesarkan disini but still boleh cakap Melayu jugak. Still mereka ni tak lupa asal-usul melayu walaupun dah berapa puluh tahun tinggal kat sini.

Maafkan saya kalau ada silap dalam memberi info ni, huhu. Jenuh nak recall balik semua memori masa pegi perth dulu --


Sorry ye gambaq gegaq vaganzaq. 2 ni je gambar yang aku sempat snap masa tahlil tu sebab tak berani nak ambil gambar banyak2, ahaa. Tengah buat kenduri arwah, macam tak sesuai je nak ambik gambar kan, apa pula kata orang nanti..

Anyway, orang2 kat sini memang peramah terutama makcik yg pakai baju merah kotak2 tu, hehe. Dia dah stay sini dalam 15 tahun tak silap. Cuma sebab kami ni 1st time jumpa dengan orang2 kat sini, so rasa macam awkward sikit sebab taktau nak borak apa, ahaa.

Masa ada kat majlis tahlil ni, perasaan tu rasa macam ada kat rumah sepupu sepapat je. Terlupa pula kita ada kat Aussie time ni, cuma bezanya parents je takde :p Btw makanan yang disediakan malam tu sedap sangatt!

Betullah orang cakap, bila dah duduk kat luar negara ni bonding dia dgn malaysian lagi kuat sebab kita duduk dalam kelompok yg kecil. Sebab tu setiap kali bila nampak orang Malaysia je rasa excited kan, hehe :D

Thanks for reading!


24 Oct 2016

Oppo F1s memang badaboom untuk selfie!


Assalamualaikum

Harap maaf, ini bukan review berbayar yerps. Saya cuma menjalankan tanggungjawab sebagai pengguna yang berwibawa sahaja.


Ini dah masuk kali ke-3 dalam seumur hidup aku tukar phone. Tapi so far ni merupakan antara phone yang paling aku rasa puas hati sebab ianya model yang paling latest! Oppo F1s, haa ni yang orang panggil henpon Nora Danish tuu.

Keluaran oppo f1 ni ada 2 pilihan warna iaitu gold dan rose gold yang memberikan imej elegant kepada penggunanya. Aku semestinya amek kaler rose gold! Kaler rose gold ni sangat sangat cantik. Even promoter aku yang lelaki haritu pun pakai kaler rose gold jugak, what say youuu?

Dengan trademark "selfie expert", memang phone ni sangat sesuai untuk engkorang kat luar sana tu yang suka sangat selfiaq. Haa meh sini cheq tunjuk sikit spec untuk kamera dia.

Camera
Ni gambar kamera belakang, 13MP.
Kamera dia memang cantik hokay. Even amek gambar waktu malam pun still nampak cantik

Dah nama pun selfie expert atau ber-hastagkan #pakarselfieanda so kenalah letak sikit hasil gambar selfie kan? 

Aku ni bukanlah sejenis makhluk yang suka selfie tapi sejak guna oppo f1s ni, boleh tahanlah selalu jugak terbukak front camera. Oh btw, front kamera dia 16 MP tau! Lighting kau lawa ke huduh ke, gambar selfie korang sentiasa nampak cuns! Ohmaii siapa yang nak say no to selfie bila kamera depan dia lawa tahap melampau?


Selain tu, kat kamera ni pun ade function "palm gestures". Yang ni no need to set2 timer lah, especially bila ambik gambar secara berjemaah. Kau cuma perlu angkat tangan macam presiden, pastu automatik gambar dah ter-set timer dengan sendirinya. Lepasni takdelah masalah dah set timer tapi ada yang terbuat muka gorilla sebab tak sempat nak ready kan? 

Fingerprint sensor

Dengan adanya function thumb print ni, rasa tahap keselamatan henpon lebih terjaga dan sekaligus memudahkan aku, iaitu tuan punya badan untuk meng-unlock henpon sendiri. Setiap kali nak unlock henpon aku just letak jari kat button home dan taraaa, dah unlock. Bukan tu je, malah fingerprint sensor dia sangat laju hokey! mudah dan efektif.

Design yang sangat cantik dengan 5.5 inch size screen serta slim body


Antara salah satu sebab yang buat aku jatuh cinta kat F1s ni mestilah sebab design dia! Psstt, ramai yang kata design f1s ni macam iphone 6 plus. Yang ni memang tak tipulah, sekali pandang memang macam iphone 6 plus. Nipis pun iye jugak dan paling best, screen besar tu yang syok bila nak tengok movie kat phone, heheh. 

Berat phone adalah 160g.

Memory phone

Memory adalah 3GB RAM + 32GB ROM. Yang 32GB tu depends la nak tukar besar mana, macam aku terus je beli 64GB. Kalau phone lama haritu masalahnya sebab selalu insufficient storage, kali ni dah takde lagi masalah tu!

Battery & fast charging support

Yang ni aku suka, battery dia memang tahan lama wey! Ada sekali tu, seharian aku ada program dari pagi sampai malam. Time tu pegi dengar lagulah, main twitter ig semua2 tulah, ambil gambarlah, rakam videolah senang cite memang banyak pakai phone jugaklah haritu. Pastu sebelum nak balik tu tengok battery ada lagi 30%. Untuk pengetahuan aku cuma charge phone pagi sebelum start program, sepanjang program langsung tak charge phone pun okay! Kesian powerbank tu macam takde jasa je, haha!

Selain tu, ia sangat fast charging. Dalam masa 1 jam je battery dah boleh full charge.

Simcard

Pakai nano-SIM dan boleh masuk 2 simkad.

Display

HD, IPS-TFT, 16 million colors

Operating system

ColorOS 3.0, Android 5.1


Setakat ni memang puashati guna oppo f1s ni! Semua perfect :D Rasa bangga jap jadi oppo user, biarpun phone oppo sebelum ni maha gila sampai buatkan aku rasa macam nak khianati semua jenama oppo, tapi f1s ni memang kesayangan saya muehehe. Thanks oppo!

Thanks for reading!



21 Oct 2016

Short vacay di Tadom Hill


Assalamualaikum

Hellow people finally it's a semester break! Habis jua semester 3 yang paling pecah otak ni. 

Kitorang dah plan bercuti ni sama-sama, pastu ramai yang nak join. Tapi bila hampir tiba pada hari kejadian, ramai pula yang tak dapat pegi.. Inilah susahnya bila rancang bercuti masa hujung sem, ramai yg nak balik. So jadilah dari 17 orang, kepada 6 orang sahajaa. Include adik ainul, jadi 7 orang.

Kitorang pegi Tadom Hill, Banting. Harga nak masuk untuk seorang RM20. Tapi kalau awak tu student, please bawak student card okay! Untuk student dapat RM16 je! Takde student card, silalah bayaq 20 hengget.

Tempat ni sesuai datang dengan kawan-kawan. Walaupun nampak macam hambar tapi syok berenang sebab air dia bersih. Uniknya kat sini, chalet2, pondok atau semua benda kat sini diperbuat daripada buluh! Ni macam stye rumah2 orang asli laa hahaha.

Paling bestnya, tempat ni tenang daripada bunyi-bunyi bising dan dikelilingi nature.

Sini memang tempat yang sesuai laa kalau nak camping. Penginapan kat sini pun sebenarnya berkonsepkan camping. Korang boleh pilihlah nak tidur dalam khemah ke atau chalet buluh. Sesuai kalau pegi dengan kawan2.

Tapi kitorang ni idokler tidur kat sana. Dah nak balik cuti sem dah pun baik tidur kat rumah, hahaha.

Walaupun ini tasik buatan manusia, tapi air dia bersih dan takde bau-bau hanyir. Eeeii kalau pegi kat tasik buatan ni kan selalu bau dia busuk macam aquarium ikan yang dah tak cuci setengah abad, haha. Tapi kat sini okeylaaa.

Btw, aktiviti yang korang boleh buat di sini ialah naik rakit buluh, berendam, platform untuk terjun dan benda yang bergayut sampai terjun masuk air tu.  Korang faham kan apa benda yang aku cuba maksudkan tu? lol nanti kita tunjuk gambar.
The gedebuk splashhh!

Di antara mereka mereka ni, aku rasa aku yang paling hyper kot.. melompat sana lompat sini.. Tak cukup dengan tu, aku sorang je yang main benda gayut sambil terjun dalam air tu.

Platform tu nampak je macam "elehh takdelah tinggi manaa", kau jangan kata camtu! Bila dah naik atas platform tu kecut perut weyy, rasa tinggi macam KLCC. Adalah dalam 10 m dia punya ketinggian tu.

Sakit jugak time jatuh dalam air ni. Dia punya jatuh gedebuk tersplash tu baeeekk punyaa! Selain cara terjunan aku sangat hodoh seperti nangka busuk yang jatuh ke dalam air, secara tak sengaja aku terjerit sampai terkeluar suara perempuan.. Selalunya kalau aku menjerit suara jantan kott hmm malu pulak..

Lepas dah puas berenang, kitorang pun pegila mandi shower dan solat sebelum balik.

Tandas dengan bilik mandi kat sini memang unik, diperbuat daripada buluh je. Surau pun sama. Don't worry tandas kat sini bersih dan selesa. Senang cerita, aku suka suasana kat sini.

Lepas dah bersiap, terkejut aku bila nampak atas meja tu ada kek yang bertulis "happy belated birthday mazni". Lol tak sangka tahun ni pun dapat surprise macam tahun lepas! Cuma bezanya tahun ni tak menangis je macam dulu. Patutlah dari jauh dah nampak diorang ni senyum2 pandang aku. creepy tahu takk?!

Tak sangka sebenarnya diorang sudi buat serprais kat kita even birthday dah lepas. Paling takleh blah, hint tu dah ada kat depan mata, tapi aku masih tak perasan! Rasa macam mata ni seakan-akan kena hijab pulak haha naif sungguh!


Happy Maz is happy~ Kek ni cantik & sedap! Tau2 je iolls memang suka kek cekelat kan hehe. Thanks a lot baiduri people serta adik ainul dan 2 orang jejaka zamrud! haha

Semoga next sem kita boleh bercuti ramai2 pulak! 


 Rate Tadom;

3/5

Thanks for reading!


10 Oct 2016

Masih hidup


Assalamualaikum

Hi people! Long time no seeeee. LAMA GILA AKU TAK UPDATE ENTRY NAK DEKAT 2 BULAN DAHH.

Sebenarnya boleh dikatakan hampir setiap minggu aku bukak blog sepanjang tempoh menghilang ni. Tapi dek kerana kekangan masa dan esaimen yang melambak tu, terpaksalah blog ini dibiarkan sunyi tanpa sebarang cerita. Memang ada banyaaaaak benda yang nak diceritakan sebab seketul mazni ni memang suka membebel. Tapi yang tu kita tunggu nantilah ek? 

Nanti, nanti... Sampai tahun depan pun tak habis rasanya!

Marilah aku cerita sikit kronologi aktiviti sepanjang tempoh menghilang ni;

 Berjaya tukar phone baru setelah hampir setahun bertahan dengan perangai phone lama yang dah tak betul tu. Yang tu nanti kita buat review, masih dalam draft ni, hehe.

 Kita join color run buat pertama kalinya. Seronok baju dengan tudung kotor dengan warna-warni!

 Last kelas koko untuk diploma. Ramai orang tak suka koko tapi aku suka sebab kelas dia santai-santai je. Banyak ilmu kitorang belajar dari koko terutama pasal negara malaysia. Dah nama pun pemikiran pemimpin. Apapun, encik nik memang daboom!


 Kelas kitorang volunteer untuk program dapur jalanan. Ini untuk projek akhir subjek interpersonal communication. Will update entry soon!

 Berjaya buat screen printing for the 1st time. And yess, aku jadikan header blog ni sebagai design untuk projek akhir ni. Menangis2 nak siapkan kerja cetak ni tau takk, haha. Memang sepanjang siapkan projek screen printing ni sentiasa serabai dengan baju yang kotor terkena fabric ink. Ughh takleh hilang pulak tu T__T

kalau waktu sem 1 dulu aku selalu bising dengan kerja fnd, sem 3 nilah dia fnd yang senior cakap tuu. Tapi still rasa tak percaya aku berjaya cetak atas baju! Dulu teringin sangat nak buat benda ni.

 Hari sabtu baru ni, aku join hari sukan negara. Err.. takdelah jadi wakil untuk mana2 permainan.   Just main apa yang ada je kat padang kawad tu. Paling sadis dahla tak sempat dapat baju, kupon aktiviti pun dia tak bagiii! Ingat kitorang yang duduk kat ceruk bawah tu ada masa ke nak tunggu lama2 sampai pukul 3.30 petang? Agakla wey orang datang pagi kot, KENAPA TAK BAGI JE KUPON TU SEBELUM MULA AKTIVITI??! T__T

Oh ya btw untuk hari sukan kuala selangor ni, uitm puncak alam jadi tuan rumah. Memang ramai gila orang..

 Lepas habis hari sukan negara, kitorang pun berjaya buat benda gila, iaitu berjalan kaki dari padang kawad turun ke kolej baiduri dan zamrud. Adalah dalam 5 ke 6 km gitu. If you guys dah pernah baca pasal betapa jauhnya kolej kitorang dengan kolej2 lain, taktaulah ada ke tak yang sanggup jalan kaki macam kitorang ni hahaha.


 Alhamdulillah pada hari jumaat minggu lepas bersamaan 7/10/2016 seketul mazni bertambah umurnya menjadi 19 tahun, my last year as a teen hewhew. Semalam baru meraikan hari tua dengan menggemukkan diri dekat sushi zanmai. Sedap!

 Last but not least, aku sebenarnya tengah hadap final exam ni. 2 paper dah selamat untuk aku bertawakal kepada ilahi, tinggal another 2 papers to go pada 15/10 dan 18/10 nanti. Wish me pass this semester with flying colors!

Papaii.

Thanks for reading!

ps; bolehlah tolong klik2 ads kat tepi tu ye. hehe