29 Apr 2015

Sepetang di banting


Assalamualaikum

Ini cerita semalam sebenarnya.. Sebab nak ambil abang aku yang baru habis belajar kat Kolej. Tunggu bulan 9 nanti baru dia masuk belajar kat U pulak. Disebabkan kononnya ni kali terakhir pegi Banting(padahal tak jauh mana pun banting ni) kitorang pun pegilah jalan2 sikit kat pantai morib tu~



                   
                        
                             

Niat sebenar nak makan sotong kangkung, tapi takde pulak haritu. Beli jelah benda yang ringan-ringan ni buat alas perut. Memang sedap! Tapi aku paling suka mango juice tu, Menyegarkan tekak yang dahaga ni, ahaks.

Siapa-siapa yang singgah ke banting nanti bolehlah datang restoran kat pantai morib ni ye. Ikan bakar , sotong bakar, ketam bakar ada, nasi goreng ada,  western food ada, nasi berlauk pun ada! Tempatnya pun berangin je sebab dekat tepi pantai~

Thanks for reading!


21 Apr 2015

temuduga art and design


Assalamualaikum
Masa hari isnin minggu lepas, aku ada dapat mesej dari uitm untuk datang panggilan temuduga kat uitm shah alam dan kena pegi interview hari sabtu. Aku pilih Graphic design. So dalam tempoh kurang dari seminggu tu aku kena buat preparation. Masukkan sijil-sijil penting, buat portfolio. Tapi hasil yang aku mampu siapkan sikit sangat... :( Pasrah jelah..

Bagi yang berminat nak ambil course art and design, benda yang WAJIB korang kena bawak ialah portfolio. Kalau boleh dalam buku sketch tu lukislah sebanyak yang mampu supaya tak nampak kosong. Tak kisahlah kalau tak lawa sangat or tak warna pun, janji jangan nampak kosong. Untuk yang ambil aliran art masa sekolah dulu, korang MESTI bawak folio yang kena buat time SPM dulu tu. 

Tapi the worst thing is, aku amek aliran seni time sekolah dulu, tapi folio tu aku sendiri tak sempat nak pegi amek kat sekolah atau dengan erti lain aku tak bawa folio tu. Kau rasa? -__-

satu-satunya gambar yang sempat diambil
Aku sampai sharp pukul 8:30. Sampai-sampai tu terus daftar dan ambil nombor giliran. Lepastu kitorang kena masuk dewan, dia bagi penerangan sikit pasal course art and design ni. Art and design ni ade banyak tau. Ade seni halus, photography, seni tekstil, graphic, fesyen, percetakan dan lain-lain yg aku lupa namanya. hahah.

Lepas dah habis tu terus kitorang kena bawak pegi satu bilik ni dan kat situ kitorang ade ujian melukis. Masa diberi satu jam. Kat dalam bilik tu ada lebih kurang 20 orang calon dan meja kitorang mengelilingi satu objek yang sangat bersepah susunannya. Dia macam... ada satu kerusi diletak kat atas meja, pastu kerusi tu kena tutup dengan kain warna hitam sampailah kain tu berjurai kat lantai. Haa benda tu kau kena lukis ikut dari sudut yang kau nampak. Aku pun macam.... okay berseni sungguh objek yang kitorang kena lukis harini :') kahkah! Alhamdulillah aku sempat siapkan lukisan tu sekali dengan ton warna dalam tempoh 1 jam.

                                                                  ********************

Setelah hampir beberapa jam tunggu turn aku nak kena interview, Dalam pukul 3:40 camtu baru dia panggil. Bayangkan dari pukul 8:30 sampai kepetang baru aku kena interview? Memang ramai jugaklah calon yang datang haritu. Parents aku yang menunggu dalam kereta tu aku takleh bayang macam mana bosannya diorang haritu, hahaha.

Sebelum interview, kena naik atas pentas sebab nak semak dokumen-dokumen semua tu. Lepas dah siap dia suruh kite duduk betul-betul kat tengah pentas sambil tunggu meja panel yang kosong. Malu oii, dahla aku sorang je yang duduk kat pentas masatu >< Nasib baik yg tengah tunggu turn kat bawah tu tak ramai. Ramai yang dah balik.


Dan lepastu, aku nampak satu meja panel ni kosong, terus aku turun, bagi salam kat 2 orang penginterview tu dan duduk. Jangan lupa bagi salam dan senyum ya gais.

Memula aku macam blur sekejap. Betul ke ni tempat interview? Berdasarkan apa yang aku google, diorang semua kata time interview kena masuk bilik. Aku tanya kawan aku yang interview course architecture. Diorang kata time interview tu kena masuk bilik sorang-sorang. Tapi course kitorang ni lain, dia interview kat tempat terbuka. So takdelah nervous sangat :D

Kebanyakan dialog yang aku baca dari blog senior dulu2, soalan yang diorang akan tanya ialah;
-Perkenalkan diri awak
-Ceritakan latar belakang keluarga
-Apakah maksud graphic design pada pandangan awak?
-Kenapa pilih bidang ni?
-Apa kelebihan memilih bidang ni?

Tapi dalam banyak-banyak soalan tu, dia cuma tanya aku satu soalan je. Dia tanya maksud graphic design. Pastu dengan tergagap-gagap serta BI yang hancuss, aku jawablah setakat mana yang aku tau. Jawapan yang aku bagi memang agak tak memuaskan dan pendek :( Aku ade hafal maksud graphic design ni dalam bahasa english, sekali bila dia tanya.... zupppp! Terus hilang ingatan. Geram sikitlah sebab aku hafal article tu untuk jawab kat dia. Sekali dah keluar dewan tu baru ingatan pulih balik. Lolz betullah.

Sebenarnya kalau time interview ni kita tak payah hafal pun article ke apa semua tu. Kena fahmakan je. Bila kita faham apa yang kita baca automatik nanti time dia tanya kita boleh jawab secara spontan. 

Lepastu dia pun mintalah artwork yang kita dah buat dan nanti ada ujian color blindness sikit. Cuma bagitau warna dan nombor apa yang kita nampak dalam gambar tu. Aku julingkan mata untuk nampak nombor tu, hahaha.
lebih kurang cenggini

Dannn, tak sampai 5 minit interview aku pun tamat. Apeni kenapa satu soalan je yang dia tanya? Punyalah aku dah karang karangan tentang diri aku dengan family aku tau. Sebab hari dah makin petang, agaknya penginterview tu pun bosanlah asyik tanya benda yang sama je sejak pagi tadi. Ramai lagi kot orang yang dia interview.

So taktaulah aku ni nak dikategorikan sebagai bertuah ke tak. Bertuah sebab dia tak tanya banyak soalan. Risau sebab bila dia tak tanya banyak soalan, tandanya dia macam malas nak ambil kita masuk belajar kat situ.. So, aku pilih nombor 2. Uuuuu.... TAT

Apapun, sekarang ni tawakkal jelah sampai result keluar. Aku pun nak ada chance masuk universiti, nak berjaya macam orang lain. Tapi kalau tak dapat mungkin takde rezeki. Perancangan Allah lebih baik :) 
Orang yang yang kena panggil interview ni orang-orang yang terpilih je tau. Kau bayangkan dalam banyak-banyak orang yang mintak course ni tapi dia pilih kau jugak. Jangan sia-siakan peluang tu. (Mommyku sayang)
Thanks for reading entry yang telah basi selama 3 hari ni!

Salam alayk'




6 Apr 2015

Ber-skate


Assalamualaikum



Aku ni sebenarnya memang dah lama jugaklah pasang niat nak main skateboard ni. Tapi sebab rumah aku takde skateboard dan kalau aku yang gegurlz ni nak beli skateboard nanti kang menerima cemuhan daripada orang ramai pulak, lolzz. Eh beli jelah, ko hengat ade orang kisah pasal kau ke?

Lagipun aku tak rasa aku ni akan istiqamah nak main skateboard ni selalu. So daripada membazir, lebih baik aku tak payah beli dan pinjam je skateboard kawan. Keji tak taktik aku? hahahaha

Eh lupa nak cakap, gambar kat atas tu Penny board bukan skateboard. Skateboard-nya ada bawak jugak, tapi tak berapa elok sangat. Tayar dia macam tak smooth. Bila nak meluncur mesti tersekat. Lepastu jatuh. Pastu padan muka. Hahahaha


Perkenalkan ini Amirah yang sangat gila-gila. Aku benci berdiri sebelah dia sebab dia lagi tinggi dari aku 

Ini Hazami yang sangat cool. Dak-dak tumblr :p

Failed part 1

Kitorang semua ni sebenarnya takdelah reti sangat main skateboard dengan penny ni. Saje je nak cuba-cuba. Banyak kali tergelincir. Penny board tu memang tayar dia licin gila. Seronoklah main tapi asyik jatuh je. Amirah jangan kata, berapa banyak kali dia jatuh. Kitorang as kawan yang baik hanya mampu gelak je tengok dia jatuh. Jahat tak?

Untuk newbie macam aku ni agak susah sikitlah nak seimbangkan badan atas penny board tu. lagipun dia punya papan pemijak tu tak selebar skateboard. Ngam-ngam dengan size kaki. Tu yang asyik tercampak kat tepi tu. 



Masa kitorang bertiga tengah skate, Amirah kata dia macam nampak jiran aku, Jannah dengan Wiyah. Diorang tengah naik basikal. Tapi yang aku pelik, Jannah tu ada kat asrama. So aku beranggapan bahawa Mira tersalah orang, hahaha. Ntah apa yang dia nampak tu.

Sekali tiba-tiba diorang datang kat tempat kitorang dengan naik basikal ala-ala macam winter sonata tu. Kemain si Wiyah ni peluk Jannah kuat-kuat kat belakang. So romantic~ Yang basikal tu diorang sewa. Setengah jam RM10. Mahal kan? Dulu RM5 je tak silap :( Dahlah setengah jam je. Ishh.


Disebabkan rindu dengan Jannah aku pun brgambarlah dengan dia xD Punyalah gigih budak ni pagi-pagi main basikal dengan ex-schoolmate dia, pastu petang tu terus balik asrama dah. Dia cuti sekejap sangat, 2 hari je. Lumrah budak asrama


Lepastu kitorang ingat nak main skate kat tempat yang khas untuk skateboard tu. Sekali ada ramai pulak abang-abang tengah main skateboard kat situ, power pulak tu. Rendah diri pulak rasanya. Then ada sekumpulan makcik2 ni duduk kat tepi ni dia macam sengih-sengih pandang kitorang nak main skateboard. Ok fine, dicemuh. 

Lalu kitorang pun duduk-duduk kat tepi tu sambil tengah plan nak makan apa untuk breakfast. Eh? Sebab masing-masing dah lapar dengan beralasankan tak sarapan pagi, kitorang pun pegilah breakfast kat KFC Billion. First time aku makan set sarapan kat KFC. Dari form 2 lagi aku nak makan breakfast kat KFC kott sekarang baru dapat. Terharu ciked.



Ni aku punya. Egg riser. Tapi gambar kat dalam menu macamni,

So aku ingat ada ayam yang leper tu, sekali ada telur je. Pastu Hazami cakap dia "egg", so ayam tu takde. Nyesal pulak beli egg riser ni tapi takpe nasib baik sedap jugak.


Harga kitorang bertiga makan ni RM22.60. Bagi aku murah jugaklah. Dan ini GST kedua yg aku terima dari kedai makan. GST pertama time beli kat sushi king. Uuu sedihnya GST ni.

Time dalam perjalanan nak balik tu sementara nak tunggu mak aku datang jemput aku balik, aku dengan Mira trylah skate lagi pakai skateboard dia. Time tu macam tak ramai orang sebab dah panas dah waktu tu. Macam biasa, skateboard tu tersekat dan takleh gerak walaupun jalan berbukit.

failed part 2

Skate memang seronok tapi kalau kita pandai main lagi seronok rasanya. Tah bilalah nak pandainya aku pun taktahu. Belajar skate pun tengok kat youtube je, memang tak menjadi rasanya. Hahahaha.

Motif letak gambar ni untuk apa?

Thanks for reading! Assalamualaikum :)