5 Dec 2014

Realiti SPM 2014

Assalamualaikum

Embedded image permalink
credit
Saja nak cite pengalaman masa amek SPM, rindu pulak moment tu. Eheh sebenarnya rindu kat sekolah, bukannya kat SPM.

Well, SPM tahun ni agak berbeza sikit dengan past years. Full with KBAT(Kemahiran Berfikir Aras Tinggi). Kitorang ingatkan PT3 je ada KBAT tau sekali kena pulak kat SPM. Dahlah secara mengejut..

Untuk siapa-siapa yang taktau apa itu KBAT, KBAT ni dia bagi soalan random yang mintak cadangan dan pendapat kita. Kena fikir sendiri, takde dalam buku teks pun. Haaa kauu~

Actually sebelum ni memang ada tanya soalan kbat tapi taklah harom macam tahun ni punya. Terutamanya sejarah. Ada ke patut dia tanya pasal SUKMA yang takde kena-mengena langsung dengan sejarah? Dekat situ je aku dah mati otak hahaha

Ok ah, ni contoh soalan kbat yg selalu ditanya:

- Berikan 3 cadangan anda tentang langkah-langkah memajukan ekonomi negara? (3m)
- Sebagai warganegara Malaysia, apakah peranan anda untuk merealisasikan wawasan 2020? (3m)

Kalau dia tanya soalan macam kat atas tu kitorang dah biasalah jawab. Aku pun taktau SUKMA tu apa dan tak pernah baca pun artikel pasal SUKMA tu walaupun kat petikan dalam exam BM. hahaha tapir betullah.

Sebenarnya ada banyak lagi soalan kbat yg pelik. Contohnya math(soalan nangka & roket) addmath(diorang kata soalan mangkuk), akaun, dan lain2 subjek yang aku tak ambil.

Dak dak SPM tahun depan bersiap-sedialah sebab dengar cerita tahun depan 40% soalan kbat. All the best! :p

Thanks for reading!

17 comments:

  1. imaging yang sangat tepat pasal SPM thn ni. aku tengok soalan kbat pun aku nak belah meja jdi dua.......

    ReplyDelete
  2. kira macam KBKK kemahiran berfikir dulu2 la tu kan. .tapi nie jadi aras tinggi pulak. .hehe. .:D

    ReplyDelete
  3. itulah budak PT3 rasa time KBAT diperkenalkan lebih kurang sebulan sebelum PT3 . jangankan pelajar, cikgu pun tak tahu nak buat apa. Tak tahulah macam mana batch '99 punya SPM .

    ReplyDelete
  4. macam soalan open book exam la.. jangan harap la jawapan ada dalam buku... huhu..

    ReplyDelete
  5. haha I feel that! hadapkan je lha..hehehe

    ReplyDelete
  6. spm sekarang pun dah ada kbat kan. kbat ni memang betul2 memeningkan kepala.. dah lah tak de dalam buku.. kene pulak fikir alahaiii susahnya

    ReplyDelete
  7. Salam..

    Dah lama tinggal spm.. soalan camtu ehh skang.. ?

    ReplyDelete
  8. Macam macam ya sekarang. Nasib baik SPM dah lama lepas.

    ReplyDelete
  9. Ohmy...qila mmg beci betul lah soalan kbat tu whatever lah nasibaik dh habis spm sepp mazni sepp!
    hihuhi.

    Sukma?
    apa tuuuu hahahahahaha
    See. I cant answer that.

    ReplyDelete
  10. huhuhuhu T^T rasa takut nak ambik SPM tahun depan

    ReplyDelete
  11. Pastu marking paper kbat ni sepatutnya semua betullah kan sebab tanya pasal pendapat. Pendapat kita mana ada salahnya :p Moga dapat yg terbaik ;)

    ReplyDelete
  12. Thun akk xde pn bnda alah ni.. Hehehe

    ReplyDelete
  13. Soalan tu dah masuk kepada pengetahuan am macam stpm yer...

    ReplyDelete
  14. ommo nasib baik kite dah hbs ambik spm. hahaha kalau tak mmng sengsara gila.

    ReplyDelete
  15. eh,bestnya soalan..! hahaha.. walau soalan kacang,jawpan tu kena ikut logik.. exam skrg macam best ja..hahaha..
    sukma tu sukan dik..heheh

    ReplyDelete
  16. miahahahaha. terimbau kenangan 2-3 tahun lepas.. ekeke

    ReplyDelete
  17. Mmang la. Time jwab paper akaun rasa down sngt sbb tak sama lngsung dngn yg blajar. KBAT smua. Tpw alhamdullilah dpat score B+

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~