24 May 2013

Background hitam kat belakang header!

Assaalamualaikum
semalam saje je nak test tukar header baru. bila tengah tukar tu tiba-2 ada background hitam.

 terkejut aku bila header tu jadi cacat sehingga sebegini rupa. aku ingatkan mata aku terlebih mengantuk ke pasal waktu tu dah pukul 2 pagi harhar. then bila dah save, view ah blog tu, rupa-rupanya mata aku masih sihat lagi. memang header tu dah jadi warna hitam background dia. aku ingat sebab masa buat header tu ade problem ke, so aku pakailah semua header lama yg aku buat dulu. hasilnya tetap sama jugak. masih background hitam. rasa cuak gila masa tu. aku tetap berusaha search tuto kat google, n akhirnya berjaya jugak. tuto tu daripada Nabeel Fikree. memang berkesan. thanks nabeel! rupa-rupanya bloggers lain pun pernah kena jugak masalah background hitam kat header ni. ingatkan aku sorang je :3 kepada sesiapa yg pernah mengalami atau akan mengalami masalah background hitam pada header, silalah rujuk TUTO INI. tapi bagi aku susah sikit sebab setiap kali nk tukar header baru kena upload gambar dekat imgur atau photobucket huhu T_T. redha jelah. ok itu je kot assalamualaikum xoxo

11 May 2013

Effect bokeh menggunakan photoshop

Assalamualaikum
Hari ni kita nak belajar edit gambar yg ade effect bokeh menggunakan photoshop.(cehh macam cikgu pulak) tau tak bokeh tu apa? bokeh tu lampu-lampu malam yg macam kabur sikit. sila lihat SINI untuk tengok gambar bokeh tu. selalunya kalau nak edit gambar yg ade effect bokeh tu mesti edit kat pixlr kan? tapi kalau edit sendiri rasanya lagi lawa kan? ok let's start!
p/s: segala instruction untuk tuto kali ni hanya ada dalam gambar. malas nak tulis panjang-2 hehe.
 



Tadaaaaa...! dah siap.

 senang kan? lepasni bolehla edit gambar lawa-2. minta maaf kalau tuto kali ni tak berapa jelas sikit. kalau tak faham boleh tanya saya. selamat mencuba! :)

belajar dari SINI