27 Dec 2013

Wordless Friday #21 : sederhana

Assalamualaikum

Mutiara kata seorang ulama' ;
Seseorang perempuan itu sebaik-baiknya apabila dia turun ke tengah-tengah orang ramai, orang itu tidak perasan pun akan kehadirannya kerana sederhana pakaian dan perhiasan pada dirinya.
Suka dengan ayat ni ^^ Ye, semua wanita nak nampak cantik, terutama bila di tempat yang ada orang ramai. Tapi kenalah sederhana bila berfesyen tu, takut nanti boleh mendatangkan fitnah pula. Terutama bila memakai minyak wangi, janganlah terlampau kuat sangat, karang lelaki tertarik pulak bila terhidu haruman minyak wangi tu. Itu yang boleh mendatangkan fitnah :)

Salam terakhir Jumaat untuk tahun 2013

p/s: Dah pos semua hadiah untuk Giveaway, baru rasa aman dan tenteram sekarang ni. fuhh~



17 comments:

  1. Betul tu kak mazni. Kita mesti besederhana dalam berpakaian tu. Warna pun janganlah menyerlah sampai semua orang nak tengok kita saja... :)

    ReplyDelete
  2. betul tu....tp kdang2 kite ni pmpuan...sgt suke pd yang cantik...kdang2 terover mnyerlah n menarik perhatian....kn?

    ReplyDelete
  3. salam jumaat adik.. terima kasih kerana mengingatkan akak juga.. :D

    ReplyDelete
  4. Wahhh thank u mazni :D Nasibaik qila takde lah sampai tahap hijabster gitu. Biasa je. Mmg takde org pon nampak qila. Im invisible *kapoof*

    ReplyDelete
  5. Haha betul betul, kadang kena labuhkan pakaian dan tudung haha :D

    ReplyDelete
  6. saya lebih suka pakai casual and simple daripada berhias bagai nak rak. hihihi. biarlah org tak nampak kita lawa as long as org tak perhatikan kita.

    ReplyDelete
  7. betul tu =) xpela..org lain xperasan jnji Allah perasan kita,,heheh

    ReplyDelete
  8. setuju.. kadang2 best je tengok orang lain pakai cantik2 & berfesyen bagai tapi nak try kat diri sendiri macam tak perlu je, macam tak seswai je.. hehe.. lagipun diri sendiri memang sorang yang simple.. hehe..

    ReplyDelete
  9. pakai yang ditetapkan syariatlah senang, biar nampak kuno depan mata orang, tapi bukan depan Allah...

    Boleh jenguk mama di sini.. Mommy As Blog

    ReplyDelete
  10. betul...buat apa kita nak tayang diri kita..? buat apa tayang kalau niat nak menutup aurat kan..? ^_^

    ReplyDelete
  11. Setuju .. Perempuan memang kena bersederhana pun .. Jangan lah jadi tarikan .. Lebih baik sembunyi2 aje . Maruah terjaga :D

    ReplyDelete
  12. Betul-betul dan una dengar jugak satu hadis neh! Orang yng pakai minyak wangi yang amat kuat bila lalu di hadapan lelaki dia disamakan seperti penzina, perempuan lah, kalau sekolah una , diorang marah sangat kalau prep ke sekolah ker kalau pakai minyak wangi! (Y) nice sharing XD

    ReplyDelete
  13. Simple is the best! hehe. best ayat yg mazni share kan tu. sejuk rase hati bace, eheh. :)

    ReplyDelete
  14. moga iman yang mengawal malu kita bukan nafsu

    ReplyDelete
  15. setuju sangat. Kadang2 tak tahan dengan bau minyak wangi yg melampau.. huhu

    ReplyDelete
  16. emmm tp akk tak suka diperhatikan bila akk di tengah orang ramai...that's why slh satu sbb npe akk x suke crowded..akk tak suka jd tumpuan...

    ReplyDelete

Nak komen apa? silakan~